Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Μοσκοβισί: Υπάρχει βούληση και εποικοδομητική διάθεση από όλους για συμφωνία

Μοσκοβισί: Υπάρχει βούληση και εποικοδομητική διάθεση από όλους για συμφωνία - BINTEO

07:49 πμ
Ουάσινγκτον, του Θανάση Κ. Τσίτσα
Για εποικοδομητική διάθεση των εταίρων να καταλήξουν σε συμφωνία και ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να κλείσει η αξιολόγηση έκανε λόγο ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί.
Μιλώντας στο Real.gr μετά την 40λεπτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε τα εξής:
Ερ.: Πώς ήταν η συνάντηση;
Απ.: Φιλική, εποικοδομητική, θετική.
Ερ.: Θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τα μέσα Μαΐου;
Μοσκοβισί: Υπάρχει βούληση και εποικοδομητική διάθεση από όλους για συμφωνία - BINTEO
Απ.: Έχουμε τις πολιτικές παραμέτρους, τις έχουμε ήδη συζητήσει στη Μάλτα. Τώρα πρέπει να τις εφαρμόσουμε. Η ομάδα (θεσμοί) επιστρέφει στην Αθήνα και πιστεύω ότι όλοι έχουν εποικοδομητική διάθεση. Η ιδέα ότι πρέπει να βρεθεί συμφωνία και το γεγονός ότι υπήρξε πολύ σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016, δίνει επίσης εγγυήσεις ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε σωστή πορεία και ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποτέλεσμα. Αυτό δεν είναι το τέλος, γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις και να κλείσει η αξιολόγηση αλλά έχω την αισιοδοξία της βούλησης.
Ερ.: Σχετικά με τη διαφωνία με το ΔΝΤ;
Απ.: Δουλεύουμε μαζί για να φτάσουμε στα ίδια νούμερα. Οι θεσμοί πρέπει πάντα να βρίσκονται σε συμφωνία. Όταν ο ένας θεσμός προσπαθεί να εναντιωθεί στον άλλον δεν εξυπηρετεί τον στόχο. Γιατί στο τέλος θα είμαστε μαζί, χρειάζεται να εκτιμήσουμε μαζί το πρόγραμμα, χρειάζεται να βρούμε μια κοινή staff level συμφωνία και αυτό είναι το πνεύμα με το οποίο εργαζόμαστε.
Ερ.: Σχετικά με την βιωσιμότητα του χρέους;
Απ.: Συζητάμε για όλα.
Δείτε τις δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί στον ανταποκριτή του Real.gr:

https://youtu.be/fCgvPSMxdbg

ΤΟ ΔΝΤ αφαιρεί την λέξη «προστατευτισμός» από το τελικό ανακοινωθέν της εαρινής συνόδου

02:25 πμ
Έπειτα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) τον περασμένο μήνα, ήρθε η σειρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αποσύρει σήμερα τον όρο «προστατευτισμός» από το τελικό ανακοινωθέν της εαρινής συνόδου του, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή μετά την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
«Η λέξη 'προστατευτισμός" είναι επαμφοτερίζουσα», δήλωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Διεθνούς Νομισματικής και Οικονομικής Επιτροπής Αγκουστίν Κάρστενς. Το τελικό ανακοινωθέν αρκείται πλέον να περιλαμβάνει προειδοποίηση κατά των μέτρων οικονομικής αναδίπλωσης.
Τον περασμένο Οκτώβριο, η Διεθνής Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή είχε δηλώσει απερίφραστα ότι ο «προστατευτισμός» αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Στα μέσα του Μαρτίου στο Μπάντεν Μπάντεν, η κυβέρνηση Τραμπ, που απειλεί με επιβολή τελωνειακών δασμών και καταγγέλλει το ελεύθερο εμπόριο, είχε επιτύχει την αφαίρεση κάθε αναφοράς στον προστατευτισμό από το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις.
ΤΟ ΔΝΤ αφαιρεί την λέξη «προστατευτισμός» από το τελικό ανακοινωθέν της εαρινής συνόδου
Οταν ερωτήθηκε αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δέχθηκε αμερικανικές πιέσεις, ο Κάρστενς δεν απάντησε ξεκάθαρα.
«Δεν υπάρχει ούτε μία χώρα στον κόσμο που δεν θέτει περιορισμό στο εμπόριο», είπε, τονίζοντας ότι τα μέλη του Ταμείου προσπάθησαν να βρουν έναν «περισσότερο θετικό και εποικοδομητικό τρόπο» για να μιλήσουν για το διεθνές εμπόριο στο ανακοινωθέν τους.
Από την πλευρά του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού προτίμησε να επιμείνει στο θέμα της συναίνεσης που διμορφώθηκε μεταξύ των 189 κρατών μελών του ΔΝΤ για τα οφέλη του εμπορίου.
«Ολος ο κόσμος συμφωνεί ότι έχουμε ανάγκη από ένα εμπόριο ελεύθερο και δίκαιο», είπε.
«Οφείλουμε να εργασθούμε για να ενισχύσουμε την συμβολή του εμπορίου στις οικονομίες μας», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας την φράση που περιλαμβάνεται στο τελικό ανακοινωθέν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοσκοβισί: Αισιόδοξος ότι θα εφαρμοσθεί η συμφωνία της Μάλτας

11:15 μμ, Σάββατο 22 Απρ 2017
Αισιόδοξος ότι θα εφαρμοσθεί η πολιτική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της στο Eurogroup της Μάλτας εμφανίσθηκε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί μετά τη συνάντηση που είχε πριν από λίγο με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην Ουάσιγκτον.
Μοσκοβισί: Αισιόδοξος ότι θα εφαρμοσθεί η συμφωνία της Μάλτας
Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη, με ανάρτησή της στο Twitter, o κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι είχε μία εποικοδομητική και φιλική συζήτηση με τον Έλληνα υπουργό, ενώ σημείωσε ότι οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν βοηθούν στην επίτευξη του στόχου.
Χθες, ο Επίτροπος είχε χαιρετίσει τα στοιχεία για το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2016, τα οποία όπως είπε δείχνουν ότι υπάρχουν οι βάσεις.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πιο αισιόδοξη στις προβλέψεις της για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας σε σχέση με το ΔΝΤ.
Πηγή: enikonomia.gr

Μοσκοβισί: Στο τέλος πρέπει να βρούμε κοινή γραμμή με ΔΝΤ

«Αν προσπαθούμε να αντιταχθούμε ο ένας στον άλλο δεν θα εξυπηρετήσουμε το σκοπό μας», δήλωσε ο Επίτροπος μετά το ραντεβού με Τσακαλώτο-Χουλιαράκη. Αισιόδοξος για τη συμφωνία.
Μοσκοβισί: Στο τέλος πρέπει να βρούμε κοινή γραμμή με ΔΝΤ
Φιλικό, εποικοδομητικό και θετικό χαρακτήρισε ο Πιέρ Μοσκοβισί το κλίμα στη συνάντηση που είχε με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη.
Εχουμε τις πολιτικές παραμέτρους, τις συζητήσαμε στην Μάλτα και πρέπει να τις εφαρμόσουμε γι’ αυτό οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα, είπε ο ευρωπαίος Επίτροπος εκτιμώντας ότι όλοι έχουν πολύ εποικοδομητική διάθεση.
«Το γεγονός ότι υπήρξε ένα πολύ υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα δείχνει ότι το πρόγραμμα είναι εντός τροχιάς», σημείωσε. «Εχω την αισιοδοξία και τη θέληση».
Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ότι αφορά τις διαφορές με το ΔΝΤ. Δουλεύουμε μαζί με το ΔΝΤ για να φτάσουμε σε κοινά νούμερα, είπε. Αν προσπαθούμε να αντιταχθούμε ο ένας στον άλλο δεν θα εξυπηρετήσουμε το σκοπό μας. Στο τέλος θα είμαστε μαζί στην ανάλυση για το πρόγραμμα και θα φτάσουμε σε ένα κοινό SLA, κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: