Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ ΣΕΤΕ Αλλαγή στάσης από Τσίπρα: «Δεν θα χρειαστεί έκτακτη Σύνοδος»

ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ ΣΕΤΕ

Αλλαγή στάσης από Τσίπρα: «Δεν θα χρειαστεί έκτακτη Σύνοδος»

Αλλαγή στάσης από Τσίπρα: «Δεν θα χρειαστεί έκτακτη Σύνοδος»
Δεν θα πάμε σε Συμβούλιο Κορυφής για το ελληνικό πρόγραμμα, εκτίμησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στο δείπνο που του παραθέτει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ για το εάν θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος για το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Νομίζω πως όχι». Ηταν εμφανής η αλλαγή στάσης του σε σχέση με τις οργισμένες δηλώσεις και τα τελεσίγραφα που έστειλε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τον Ντ. Τουσκ. Πιθανότατα εκτιμά ότι μπορεί το επόμενο κρίσιμο 48ωρο να βρεθεί λύση σε ελάχιστα, όπως φαίνεται, θέματα που παραμένουν ανοικτά.
Αναφερόμενος στο στοίχημα που είχε βάλει με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ τον περασμένο Μάιο, ότι θα υπάρξει ανάπτυξη στον τουρισμό, ο πρωθυπουργός είπε ότι «το στοίχημα το κέρδισε ο ελληνικός τουρισμός και κατ' επέκταση η ελληνική οικονομία, και η Ελλάδα στο σύνολό της διότι ο τουρισμός την κράτησε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και θα δώσει ώθηση στα χρόνια που έρχονται».
To δείπνο και το στοίχημα
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και οι 14 Πανελλήνιοι Φορείς μέλη του, σε συνέχεια δείπνου που παρέθεσαν στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, και τους υπουργούς Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και Δημήτρη Τζανακόπουλο, προέβησαν στην ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ο τουρισμός υπήρξε ο μοναδικός τομέας που, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, ενδυναμώθηκε και αναπτύχθηκε κρατώντας ουσιαστικά την χώρα όρθια μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Αυτό είναι το στοίχημα που ο τουρισμός μας κέρδισε και που μας δίνει την ευκαιρία να παραθέσουμε δείπνο στον πρωθυπουργό της χώρας. Η τουριστική περίοδος του 2017, με βάση τις έως σήμερα ενδείξεις, αναδεικνύει μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα, η οποία δεν πρέπει να πάει χαμένη. Υπό την προϋπόθεση άμεσης ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τους δανειστές και μη σοβαρής επιδείνωσης των εξωγενών παραγόντων στην περιοχή, η αύξηση των αφίξεων και εσόδων αναμένεται φέτος να προσθέσει μια επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ. Εξέλιξη καίριας σημασίας τόσο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όσο και για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας.
Σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ο ΣΕΤΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες συνεργασίας του τομέα με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ), για την περαιτέρω ενίσχυση πολυεπίπεδων συνεργειών με τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, το εμπόριο, τις κατασκευές και τη βιομηχανία. Στόχος η έξοδος από την κρίση με την ανάδειξη της Ελλάδας ως ηγέτιδας χώρας στην παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών.
Για να επιτευχθεί αυτό, αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η ταχύτερη διευθέτηση χρόνιων θεσμικών εκκρεμοτήτων που διατρέχουν τους επιμέρους κλάδους του τουρισμού (καταλύματα, τουριστικά γραφεία, εστίαση, θαλάσσιος και συνεδριακός τουρισμός, αεροπορικές, θαλάσσιες και οδικές μεταφορές, λοιπές τουριστικές υπηρεσίες και υποδομές) όπως το χωροταξικό, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η στήριξη του επιχειρείν και η ελάφρυνση της υπερφορολόγησης σε συνδυασμό με την πάταξη της παραοικονομίας. Εκκρεμότητες που για την αντιμετώπισή τους, ο Πρωθυπουργός υπεσχέθη την προσωπική στήριξή του.
Ο ΣΕΤΕ και το σύνολο των Πανελλήνιων Φορέων μελών του, δηλώνουμε ότι η αδιάσπαστη ενότητα που μας διακρίνει και η προσήλωση στο κοινό μας όραμα και στον οδικό χάρτη υλοποίησης του, αποτελούν το όχημα με το οποίο μπορούμε να επιτύχουμε, με ορίζοντα το 2021, να συμπαρασύρουμε και τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας προς μία νέα ισχυρή Ελλάδα»».
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου τον περσινό Μάιο, είχαν βάλει μεταξύ τους στοίχημα για την πορεία του τουρισμού με… αντάλλαγμα δείπνο με θέα την Ακρόπολη.
«Ο τουρισμός δεν βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Τα στοιχεία που έχω υπόψη μου αναφέρουν αύξηση των επισκεπτών. Σας καλώ μάλιστα να βάλουμε ένα στοίχημα για το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά φέτος και είμαι βέβαιος πως θα χαρείτε πολύ να το χάσετε», τόνισε δε απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ.

«Το στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα για δείπνο με θέα Ακρόπολη, εάν υπάρξει νέο ρεκόρ στον τουρισμό το 2016, ισχύει. Θα κάνω ότι μπορώ για να το χάσω» απάντησε ο Ανδρέας Ανδρεάδης μέσω του λογαριασμού του στο twitter.

«ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ»

Αναβλήθηκε η τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς

Αναβλήθηκε η τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς
Αναβλήθηκε τελικά η τηλεδιάσκεψη που ήταν προγραμματισμένη για απόψε μεταξύ των θεσμών και των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεδιάσκεψη είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, κάτι που ωστόσο θα επιβεβαιωθεί αύριο, διαφορετικά επόμενος σταθμός θα είναι το Eurogroup της Μάλτας.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης ήταν στη... θέση τους, στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά προέκυψαν τεχνικά προβλήματα που δεν στάθηκε δυνατό να επιλυθούν, προκειμένου να γίνει η τηλεδιάσκεψη που είχε προγραμματιστεί για το βράδυ της Τετάρτης, σε συνέχεια των συζητήσεων που είχε ο υπουργός Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών, στις Βρυξέλλες, μία ημέρα νωρίτερα.
Αγνωστο είναι αν οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Πέμπτη και με ποιον τρόπο. Πάντως, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι σε περίπτωση που δεν γίνει η τηλεδιάσκεψη είναι πιθανή συνάντηση των Ελλήνων υπουργών με τους Θεσμούς, την Παρασκευή στη Μάλτα, λίγες ώρες πριν το Eurogroup.
Πάντως, ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς αν εκτιμά πως θα γίνει έκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδος για το ελληνικό ζήτημα, απάντησε λακωνικά: «Νομίζω πως όχι».
Την απάντηση αυτή έδωσε προσερχόμενος στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο ΣΕΤΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: