Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Άγνωστη λέξη η αποταμίευση για τα νοικοκυριά

Άγνωστη λέξη η αποταμίευση για τα νοικοκυριά

Η αποταμίευση συνεχίζει να βρίσκεται στη μέγγενη της διαπραγμάτευσης, καθώς η παρατεταμένη για μήνες ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει προξενήσει αβεβαιότητα σε νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.
Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία στροβιλίζεται σε ένα υφεσιακό περιβάλλον με το καλύτερο σενάριο να μιλά για στασιμότητα. Όμηρος σε κάθε περίπτωση της πολιτικής διαπραγμάτευσης είναι η αποταμίευση.
Μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί, τα ελληνικά νοικοκυριά κρατούν ακόμη τα λιγοστά χρήματά τους κάτω από τα στρώματα, φοβούμενα να τα αποταμιεύσουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Η φυγή των καταθέσεων έχει εξελιχθεί σε πονοκέφαλο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα η οποία έφτασε τα 2,3 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2017.
Σε συνδυασμό με την αδυναμία των πολιτών να αντεπεξέλθουν στην υπερφορολόγηση αλλά και την ιδιότυπη στάση πληρωμών στην οποία έχει προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο προς τον ιδιωτικό τομέα, έχει δημιουργηθεί ένα τοξικό μείγμα το οποίο κινδυνεύει να καταστρέψει την ελληνική οικονομία
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής σύμφωνα με τα οποία για το δ’ τρίμηνο του 2016 αυξήθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά (ΜΚΙΕΝ) κατά 0,1% στα 28,94 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η καταναλωτική δαπάνη νοικοκυριών και ΜΚΙΕΝ σημείωσε άνοδο κατά 0,9% και ανήλθε στα 31,5 δισ. ευρώ.
Το ποσοστό αποταμίευσης, παράλληλα, το οποίο ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο εισόδημα, διαμορφώθηκε στο -8,9% έναντι -8% το δ’ τρίμηνο του 2015. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τις μη χρηματοοικονομικές εταιρείες, συρρικνώθηκαν κατά 9,2% στα 1,8 δισ. ευρώ.
Το ποσοστό των επενδύσεων -ακαθάριστες επενδύσεις/ακαθάριστη προστιθέμενη αξία- ανήλθε, τέλος, στο 13,1% έναντι 14,3% το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Την ίδια στιγμή και η νέα έρευνα «Βαρόμετρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) η οποία δείχνει πολύ χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση. Σημειώνεται ότι σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2016 παρατηρείται σαφής μείωση του ποσοστού όσων δηλώνουν ότι αποταμιεύουν (λίγο ή πολύ) στο 7% (από το 11%), ενώ 42% δηλώνουν ότι «τραβούν» από τις αποταμιεύσεις ή χρεώνονται όλο και περισσότερο (αμετάβλητο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο) και ποσοστό 50% δηλώνουν ότι τα φέρνουν ίσα – ίσα με τα εισοδήματά τους (47% τον Σεπτέμβριο).

Δεν υπάρχουν σχόλια: