Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Ποιοι θα χάσουν πάνω από δύο συντάξεις με τα νέα μέτρα

Ποιοι θα χάσουν πάνω από δύο συντάξεις με τα νέα μέτρα

Μια ακόμη σκληρή μάχη θα πρέπει να δώσει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με το «κουαρτέτο».
poioi-tha-xasoun-panw-apo-duo-suntakseis-me-ta-nea-metra
 
Μια ακόμη σκληρή μάχη θα πρέπει να δώσει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με το «κουαρτέτο» προκειμένου να πείσει ότι το ψαλίδισμα της σύνταξης 900.000 συνταξιούχων ακόμη και κατά 22% θα είναι αρκετό για να περικοπεί η συνταξιοδοτική δαπάνη το 2019 κατά 1% του ΑΕΠ.
Παρά το γεγονός ότι μετά τη Μάλτα δημιουργείται η εικόνα ότι «η συμφωνία έχει κλείσει», στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι η διαπραγμάτευση για τη συνταγή περικοπής των συντάξεων θα είναι πολύ επώδυνη.
Τα νούμερα δεν είναι δεδομένο ότι βγαίνουν και οι δανειστές θα έρθουν μετά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Αθήνα για να «ξεσκονίσουν» τα δεδομένα που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά. Το υπουργείο Εργασίας, έχει μια πρώτη εικόνα για το που φτάνει η «προσωπική διαφορά» και εκτιμά ότι το να κόψει –κατά μέσο όρο- 2000-2500 ευρώ τον χρόνο σε 900.000 συνταξιούχους χωρίς μάλιστα να πειράξει τις επικουρικές συντάξεις, θα είναι αρκετό. Ήδη όμως εγείρονται ερωτήματα τα οποία η κυβέρνηση δεν απαντά προφανώς θέλοντας να κρατήσει τα χαρτιά της κλειστά ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης. Ποια είναι αυτά τα ερωτήματα:
1. Η συνταξιοδοτική δαπάνη θα περικοπεί κατά 1,8 δις ευρώ ή κατά 1% του ΑΕΠ; Η ελληνική πλευρά επιμένει να προβάλλει το ποσό των 1,8 δις. ευρώ το οποίο αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ του 2016 και όχι στο ΑΕΠ του 2019. Αν αναπτυχθεί η οικονομία με βάση τα ποσοστά που θα προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τότε το 1% του ΑΕΠ το 2019 θα είναι δυο δις. ευρώ και 1,8 δις. ευρώ. Για να καλυφθεί αυτή η διαφορά των 200 εκατ. ευρώ θα πρέπει να την… πληρώσουν επιπλέον 100.000 συνταξιούχοι. Από το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας θα φανεί αν τελικώς το ποσό της περικοπής θα αποτυπωθεί ως απόλυτο μέγεθος ή ως ποσοστό του ΑΕΠ του έτους στόχου, του 2019.
2. Οι δανειστές θεωρείται δεδομένο ότι θα αξιώσουν η περικοπή των συντάξεων να εξασφαλίσει «καθαρό» δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι θα συνυπολογίσουν τις απώλειες που θα προκύψουν από τη μείωση των εισπράξεων του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης. Έτσι, ο λογαριασμός θα ανέβει ακόμη περισσότερο. Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας έχουν λάβει υπόψη τους αυτή την παράμετρο όταν υποστηρίζουν ότι θα είναι αρκετή η περικοπή της προσωπικής διαφοράς μόνο στις κύριες συντάξεις 900.000 συνταξιούχων και μάλιστα με ανώτατο «πλαφόν» ώστε η περικοπή του εισοδήματος από την κύρια σύνταξη να μην ξεπεράσει το 22%;
Ακόμη και αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς και ο λογαριασμός περιοριστεί στα 1,8 δις. ευρώ χωρίς οι δανειστές να αξιώσουν επιπλέον περικοπή για να καλυφθούν και οι απώλειες στα φορολογικά έσοδα, θα υπάρξουν συνταξιούχοι που θα χάσουν πάνω από δύο συντάξεις καθώς προς τα κάτω κόφτης δεν θα υπάρξει. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει προστασία για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ειδικά συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ που μέχρι σήμερα εισέπρατταν και το μη ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης (220 ευρώ) κινδυνεύουν να βρεθούν με σύνταξη της τάξεως των 500-550 ευρώ από περίπου 700 ευρώ που εισπράττουν σήμερα. Όσο για τους συνταξιούχους που πριν το 2010 εισέπρατταν σύνταξη άνω των 2000-2500 ευρώ, μετά και την νέα περικοπή θα βρεθούν να μετρούν απώλεια εισοδήματος ακόμη και της τάξεως του… 60-65% που σημαίνει απώλεια 8 συντάξεων από τις 14 που εισέπρατταν μέχρι και το 2011. 
Φωτό: Ευρωκίνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: