Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

(upd) ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ Ποιες αποδείξεις «χτίζουν» το αφορολόγητο για μισθωτούς - συνταξιούχους (λίστα)

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Ποιες αποδείξεις «χτίζουν» το αφορολόγητο για μισθωτούς - συνταξιούχους (λίστα)

Ποιες αποδείξεις «χτίζουν» το αφορολόγητο για μισθωτούς - συνταξιούχους (λίστα)
Οριστικό τέλος στο «χαρτοβασίλειο» των αποδείξεων βάζει με απόφασή του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου των πληρωμών με πλαστικό χρήμα.
Με την απόφαση ορίζονται τα εξής:
  • Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες που δικαιούνται το αφορολόγητο όριο εισοδήματος δεν είναι υποχρεωμένοι να κρατάνε τις χάρτινες αποδείξεις προκειμένου να εξασφαλίσουν την  έκπτωση φόρου 1.900 -2.100 ευρώ που οδηγεί στο έμμεσο αφορολόγητο όριο. Οι χάρτινες αποδείξεις αντικαθίσταται από τα μηνιαία αναλυτική κατάσταση των τραπεζών όπου αναγράφονται οι συναλλαγές που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες και οι πληρωμές μέσω e-banking. Άλλωστε τα στοιχεία που αναγράφονται στις αναλυτικές καταστάσεις των τραπεζών θα επικαλεστούν οι φορολογούμενοι το 2018 κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωση προκειμένου να δηλώσουν τις δαπάνες με πλαστικό χρήμα και να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου.
  • Στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (π.χ μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (π.χ. ελεύθερος επαγγελματίες), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.
Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες για να κατοχυρώσουν την έκπτωση  φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει φέτος να πραγματοποιήσουν δαπάνες με πλαστικό χρήμα ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους ως εξής:
-       10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
-       15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
-       20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω
Το ανώτατο ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος ανεξαρτήτως εισοδήματος είναι 30.000 ευρώ.
Δαπάνες με πλαστικό χρήμα
Σημειώνεται ότι σχεδόν όλα τα έξοδα που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά περιλαμβάνονται στη λίστα των δαπανών οι οποίες εφόσον πραγματοποιηθούν με ηλεκτρονικό χρήμα οδηγούν στην κατοχύρωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου.
Η λίστα με τις e-αποδείξεις για το 2017 περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων.  Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται: τα ενοίκια, δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίες, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών. 
Τα ιατρικά έξοδα (αμοιβές γιατρών, νοσήλια, διαγνωστικά κέντρα, φάρμακα, φαρμακευτικά είδη)  βρίσκονται εκτός της λίστας των δαπανών που χτίζουν το αφορολόγητο όριο καθώς για τα έξοδα αυτά προβλέπεται έκπτωση φόρου 10%  εφόσον υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος.
Από τη στιγμή που σχεδόν όλες οι δαπάνες «μετράνε» για το αφορολόγητο, ακόμη και για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα είναι εύκολο να καλύψουν το 10% του εισοδήματος τους δηλαδή 1.000 ευρώ με δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν με ηλεκτρονικό χρήμα. 
Οι ηλικιωμένοι, άνω των 70 ετών, άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω, κάτοικοι χωριών με πληθυσμό μικρότερο των 500 ή κάτοικοι νησιών με πληθυσμό μικρότερο των 3.100, εξαιρούνται από το μέτρο. Ωστόσο θα πρέπει να έχουν δαπάνες με αποδείξεις, προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο.
Η λίστα
Η λίστα των δαπανών με e-αποδείξεις που εξασφαλίζουν για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες την έκπτωση φόρου περιλαμβάνει:
  • Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά: Ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, κρέας, ψάρια, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, έλαια, φρούτα, λαχανικά, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά, χυμοί, νερό, αναψυκτικά κλπ.
  • Αλκοολούχα ποτά και  καπνός: Αλκοολούχα, οινοπνευματώδη ποτά, κρασιά, μπύρες, καπνός, τσιγάρα, πούρα, πουράκια. 
  • Ενδυση και υπόδηση: Υφάσματα, ενδύματα, καθαρισμός και μεταποίηση ενδυμάτων, παπούτσια, επιδιορθώσεις υποδημάτων.
  • Στέγαση: Ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, φυσικό αέριο, υγραέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, αποχέτευση, κοινόχρηστα, δημοτικά τέλη, επισκευή και συντήρηση κατοικία, εργασίες, υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή, υπηρεσίες για τη συντήρηση πολυκατοικιών.
  • Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες: Έπιπλα, διακοσμητικά είδη, έπιπλα κήπου, φωτιστικά, χαλιά, μοκέτες, κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα, οικιακές συσκευές, ψυγεία, πλυντήρια, ηλεκτρικές κουζίνες, κλιματιστικά, συσκευές θέρμανσης, εργαλεία, υπηρεσίες καθαρισμού, είδη καθαρισμού κ.α.
  • Μεταφορές: Ποδήλατα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα, λιπαντικά, μίσθωση γκαράζ και χώρων στάθμευση, μαθήματα οδήγησης, εισιτήρια τρένου, λεωφορείων, ταξί, αεροπλάνων και πλοίων.
  • Επικοινωνίες: Κινητή και σταθερή τηλεφωνία, σύνδεση Internet, ταχυδρομικές υπηρεσίες.
  • Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες: Υπολογιστές, κάμερες, μουσικά όργανα, άνθη, κατοικία ζώα, αθλητικές δραστηριότητα, θέατρα, κινηματογράφος, συναυλίες, μουσεία, βιβλία,εφημερίδες, περιοδικά, πακέτα διακοπών.
  • Εκπαίδευση: Δίδακτρα για προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, κυλικεία.
  • Άλλα αγαθά και υπηρεσίες: Κουρεία, κομμωτήρια, κοσμήματα, ρολόγια, είδη για μωρά, οίκοι ευγηρία και ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, υπηρεσίες για βοήθεια στο σπίτι, ασφάλιση κατοικία, υγείας, οχημάτων.

Δαπάνες που εξαιρούνται

Από το χτίσιμο του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα εξαιρούνται:
  • Η δαπάνη ενοικίου,
  • Τα τέλη κυκλοφορίας
  • Αγορά οχημάτων (αυτοκινήτων, δίκυκλων)
  • Αγορά σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.
  • Δαπάνη για αγορά κατοικίας, οικοπέδου
  • Πληρωμή φόρων
  • Δόσεις στεγαστικών δανείων
  • Αγορά επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κλπ).

Τέλος στο «χαρτοβασίλειο» των αποδείξεων - Πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο

Τέλος στο «χαρτοβασίλειο» των αποδείξεων - Πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο

Τέλος στο «χαρτοβασίλειο» των αποδείξεων βάζει με απόφασή του ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.
Έτσι κλείνει μια πολύμηνη εκκρεμότητα, καθώς εδώ και καιρό είχε εξαγγελθεί πως το αφορολόγητο θα χτίζεται μέσω του πλαστικού χρήματος, όμως, δεν είχε διευκρινισθεί αν τελικά θα πρέπει οι φορολογούμενοι να κρατούν και τις χάρτινες αποδείξεις.
Στην απόφαση ορίζεται ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι δικαιούνται το αφορολόγητο -μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες- δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να κρατούν τις αποδείξεις. Οι συγκεκριμένες δαπάνες τους που μετρούν στο αφορολόγητο θα μπορούν να επιβεβαιώνονται από το μηνιαίο statement των τραπεζών που αφορούν στην κίνηση των χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών τους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (πχ μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (πχ ελεύθερος επαγγελματίες), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.
Υπενθυμίζεται ότι ελάχιστα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι για να δικαιούνται το αφορολόγητο είναι τα ακόλουθα:
* 10% του ετησίου εισοδήματος, εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
* 15% του κλιμακίου εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και
* 20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα.

#Πιτσιλής #ΑΑΔΕ #αποδείξεις #αφορολόγητο #πλαστικό χρήμα

Αφορολόγητο: Τέλος στις χάρτινες αποδείξεις βάζει απόφαση της Αρχής Δημοσίων Εσόδων


Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 19:49

UPD:19:52

Icon/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Οι συγκεκριμένες δαπάνες τους που μετρούν στο αφορολόγητο θα μπορούν να επιβεβαιώνονται από τη μηνιαία statement των τραπεζών που αφορούν την κίνηση των χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών τους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Από την υποχρέωση να κρατούν τις αποδείξεις πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών για να χτίζουν το αφορολόγητο απαλλάσσει τους φορολογούμενους απόφαση του διοικητή της ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή. 
Στην απόφαση ορίζεται ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι δικαιούνται το αφορολόγητο -μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες- δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να κρατούν τις αποδείξεις. Οι συγκεκριμένες δαπάνες τους που μετρούν στο αφορολόγητο θα μπορούν να επιβεβαιώνονται από τη μηνιαία statement των τραπεζών που αφορούν την κίνηση των χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών τους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (π.χ. μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (π.χ. ελεύθερος επαγγελματίες), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.
Τα ελάχιστα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι για να δικαιούνται το αφορολόγητο είναι τα ακόλουθα:
  • 10% του ετησίου εισοδήματος, εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
  • 15% του κλιμακίου εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και
  • 20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Έμμεσο «τσεκούρι» στο αφορολόγητο μισθωτών και αγροτών αν έχουν και άλλα εισοδήματα

  •  Print

Έμμεσο «τσεκούρι» στο αφορολόγητο μισθωτών και αγροτών αν έχουν και άλλα εισοδήματα
Προσθήκη σχολίου


του Κωστή Πλάντζου

​Προ εκπλήξεως θα βρεθούν χιλιάδες μισθοσυντήρητοι μόλις δουν τα νέα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος. ​Πριν καν ψηφιστούν τα νέα μέτρα και η μείωση του έμμεσου αφορολογήτου μετά το 2019, «ψαλιδίζεται» η έκπτωση φόρου των 1900-2100 ευρώ που δικαιούνται φέτος οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες, εάν δηλώνουν και εισόδημα από άλλες πηγές.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ορίζεται ότι:

- Η μείωση του φόρου που προβλέπεται από τον ν.4172/2013 υπολογίζεται στα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, καθώς και στην προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων που φορολογείται με την κλίμακα μισθωτών εισοδημάτων που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2017 και εφεξής.
- Επιπλέον, οι μειώσεις φόρου αυτές εφαρμόζονται και για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία (άρθρο 65 του ν.4389/2016), εφόσον δηλαδή τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα
Ωστόσο, με βάση την νομοθεσία όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο:

- «Στην περίπτωση που αποκτάται εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή/και από ατομική αγροτική επιχείρηση μαζί με εισόδημα από λοιπές κατηγορίες, η μείωση του φόρου που προβλέπεται στο άρθρο 16 θα είναι αυτή που αναλογεί μόνο στο μέρος του εισοδήματος που προέρχεται αποκλειστικά από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή/και από ατομική αγροτική επιχείρηση.
Με άλλα λόγια, με βάση τα παραπάνω, αν πχ τα εισοδήματα από μισθούς και αγροτική απασχόληση αποτελούν τα 2/3 και το υπόλοιπο 1/3 αποτελείται από εισοδήματα από άλλες πηγές (ενοίκια, μπλοκάκια, τόκοι καταθέσεων κλπ), τότε η έκπτωση των 1900-2100 ευρώ εφαρμόζεται μόνο για τα 2/3 του εισοδήματος και όχι στο συνολικό άθροισμα των εισοδημάτων. Άρα και η έκπτωση περιορίζεται στα 2/3 και η επιβάρυνση αυξάνεται κατά 633-700 ευρώ.

Η ίδια νομοθεσία αποτελεί τη βάση και για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών. Στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (htt://www.efka.gr/forologia-2017) αναγράφεται για την φορολογία των εισοδημάτων του 2017 ότι:

- Ο φόρος που προκύπτει μειώνεται κατά το ποσό των χιλίων εννιακοσίων (1.900) ευρώ για το φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα όταν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις δεν υπερβαίνει το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ.
Η μείωση του φόρου ανέρχεται σε χίλια εννιακόσια πενήντα (1.950) ευρώ για το φορολογούμενο με ένα (1) εξαρτώμενο τέκνο, σε δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για δύο (2) εξαρτώμενα τέκνα και σε δύο χιλιάδες εκατό (2.100) ευρώ για τρία (3) εξαρτώμενα τέκνα και άνω.
- Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με την παραπάνω κλίμακα αφού προστεθούν σε τυχόν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Για τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν εφαρμόζονται οι μειώσεις φόρου εισοδήματος.
- Τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση φορολογούνται αυτοτελώς. Στο φόρο που προκύπτει για το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχείρηση εφαρμόζονται οι μειώσεις φόρου εισοδήματος.
- Στην περίπτωση που αποκτάται εισόδημα από μισθούς και συντάξεις μαζί με εισόδημα ατομικής αγροτικής επιχείρησης, η μείωση φόρου υπολογίζεται μία φορά για το σύνολο των εισοδημάτων.
- Στην περίπτωση που αποκτάται εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή και από ατομική αγροτική επιχείρηση μαζί με εισόδημα από λοιπές κατηγορίες, η μείωση του φόρου θα είναι αυτή που αναλογεί μόνο στο μέρος του εισοδήματος που προέρχεται αποκλειστικά από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή και από ατομική αγροτική επιχείρηση.​






Αδυνατεί η ΑΑΔΕ να καταγράψει τις πληρωμές με πλαστικό - ηλεκτρονικό χρήμα που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο!


Αδυνατεί η ΑΑΔΕ να καταγράψει τις πληρωμές με πλαστικό - ηλεκτρονικό χρήμα που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο!
Την αδυναμία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να δημιουργήσει και να υποστηρίξει τεχνικά στο σύστημα TAXISNET ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία σε on line επαφή με τις τράπεζες θα καταγράφει τις δαπάνες που εξοφλούν οι φορολογούμενοι μέσω «πλαστικού χρήματος» ή άλλων ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής και θα τους ενημερώνει αυτόματα για το ύψος των δαπανών αυτών, ώστε να μη χρειάζεται να κρατούν τις χάρτινες αποδείξεις «μαρτυρεί» απόφαση του Διοικητή της Αρχής Γιώργου Πιτσιλή.
Με την απόφαση του κ. Διοικητή, πάνω από 5.000.000 μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι δικαιούνται το αφορολόγητο όριο των 8.636-9.545 ευρώ, παραπέμπονται στις 4 συστημικές τράπεζες για πλήρη ενημέρωση σχετικά με το εάν οι δαπάνες που πραγματοποιούν με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής καλύπτουν ή όχι το αφορολόγητο!
Με την απόφαση Πιτσιλή ορίζεται μεν ότι δεν απαιτείται πλέον οι φορολογούμενοι αυτοί να κρατούν τις χάρτινες αποδείξεις των δαπανών που εξόφλησαν με κάρτες, καλούνται ωστόσο οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι να συγκεντρώνουν το «χαρτομάνι» των σημειωμάτων που τους στέλνουν ανά τακτά διαστήματα οι 4 συστημικές τράπεζες για να τους ενημερώσουν ξεχωριστά για κάθε λογαριασμό τι πληρωμές πραγματοποίησαν τον εκάστοτε προηγούμενο μήνα μέσω καρτών ή e-banking.
Ειδικότερα, με την απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. προβλέπεται ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι δικαιούνται το αφορολόγητο – μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες- δεν χρειάζεται πλέον να κρατάνε τις χάρτινες αποδείξεις προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο αλλά μπορούν να επικαλούνται τα μηνιαία statement των τραπεζών για τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές τους κάρτες και τις λοιπές πληρωμές του μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών!
Με την ίδια απόφαση ορίζεται, εξάλλου, ότι στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (π.χ μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται ( π.χ ελεύθερος επαγγελματίες), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.
Υπενθυμίζεται ότι για τα εισοδήματα του 2017, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες ηλικίας μέχρι 70 ετών θα πρέπει για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα έκπτωσης φόρου εισοδήματος ύψους έως 8.636 – 9.545 ευρώ θα πρέπει να εξοφλήσουν εντός του τρέχοντος έτους με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ποσά δαπανών που αντιστοιχούν:
-στο 10% του ετησίου ατομικού δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος, εφόσον το εισόδημα αυτό δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ,
-στο 10% του τμήματος του ετησίου ατομικού εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ και στο 15% του τμήματος του εισοδήματος πάνω από τα 10.000 ευρώ, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται σε ποσό μεταξύ 10.000 και 30.000 ευρώ.
-στο 10% του τμήματος του ετησίου ατομικού εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ, στο 15% του τμήματος του εισοδήματος αυτού πάνω από τα 10.000 ευρώ και μέχρι τα 30.000 ευρώ και στο 20% του τμήματος του εισοδήματος πάνω από τα 30.000 ευρώ, εφόσον το εισόδημα αυτό είναι μεγαλύτερο των 30.000 ευρώ.
Στις δαπάνες που απαιτείται να πραγματοποιηθούν με πλαστικό ή άλλης μορφής ηλεκτρονικό χρήμα περιλαμβάνονται όλα σχεδόν τα έξοδα για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών.
Μόνο η μισθοδοσία που εξοφλείται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω τραπεζών και ΕΛΤΑ εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων
Με μια δεύτερη απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία βασίζεται στις διατάξεις του ν. 4446/2016, οι οποίες ψηφίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2016 και τέθηκαν σε ισχύ από την 1η-1-2017, ορίζεται ότι προκειμένου να αναγνωριστούν για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων οι δαπάνες μισθοδοσίας θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Ως «ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής», για την εφαρμογή των κοινοποιούμενων διατάξεων, νοείται κάθε μέσο πληρωμής, που απαιτεί τη μεσολάβηση ενός τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού δικτύου, όπως π.χ. η μεταφορά χρημάτων μέσω ειδικών διαδικτυακών εφαρμογών («e-banking»), καρτών, το «ηλεκτρονικό πορτοφόλι», κ.λπ., ενώ η έννοια του «παρόχου υπηρεσιών πληρωμών» ορίζεται με τις διατάξεις της περ. δ' του άρθρου 62 του ν.4446/2016 και είναι ευρύτερη από αυτή της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.3862/2010. Επομένως, στους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα πιστωτικά ιδρύματα, τα γραφεία ταχυδρομικών επιταγών και τα ιδρύματα πληρωμών, ανεξάρτητα αν έχουν την έδρα τους στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή (Ε.Ε., τρίτες χώρες).
Με αυτά τα δεδομένα πέραν της μεταφοράς χρημάτων μέσω ειδικών διαδικτυακών εφαρμογών και της χρήσης χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, ως κατάλληλα μέσα πληρωμής για την έκπτωση των δαπανών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης νοούνται ενδεικτικά και τα ακόλουθα:
- Η κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του μισθωτού, έστω και αν υπάρχουν περισσότεροι συνδικαιούχοι, είτε με μετρητά είτε με μεταφορά μεταξύ λογαριασμών (έμβασμα),
- Η χρήση ταχυδρομικής επιταγής - ταχυπληρωμής ή η κατάθεση σε λογαριασμό πληρωμών των Ελληνικών Ταχυδρομείων,
- Η χρήση τραπεζικής επιταγής,
- Η έκδοση επιταγής σε διαταγή του μισθωτού.
Κατά ρητή διατύπωση των σχετικών διατάξεων, σε περίπτωση που μέρος των δαπανών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης δεν εξοφληθεί με κάποιο από τα μέσα που παρατίθενται πιο πάνω, δεν αναγνωρίζεται προς έκπτωση το σύνολο της δαπάνης. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση κατά την οποία μέρος του μισθού παρακρατείται από τον εργοδότη με σκοπό την εξόφληση υποχρεώσεών του (π.χ. δάνειο που του έχει χορηγήσει ο εργοδότης) ή την εκτέλεση κατάσχεσης απαίτησης εις χείρας τρίτου (π.χ. οφειλές του εργαζόμενου προς το Δημόσιο), οπότε η σχετική δαπάνη εκπίπτει στο σύνολό της όταν το εναπομείναν ποσό έχει εξοφληθεί με τη χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: