Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Τσακαλώτος: Πήγε πολύ καλά η συνάντηση με τη Λαγκάρντ

Τσακαλώτος: Πήγε πολύ καλά η συνάντηση με τη Λαγκάρντ

Τσακαλώτος: Πήγε πολύ καλά η συνάντηση με τη Λαγκάρντ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της Συνόδου του Ταμείου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε μετά τη συνάντηση πως "πήγε πολύ καλά". Πρόσθεσε δε, ότι η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το πώς θα κλείσει η τεχνική συμφωνία προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και γύρω από το θέμα του χρέους, όπως έγραψε στο twitter η Λένα Αργύρη, ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις ΗΠΑ.

Το ραντεβού των δύο έρχεται μετά και τις χθεσινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ πως χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και μεταρρυθμίσεις ουσιαστικές προκειμένου να συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η ίδια είπε ακόμη, ότι έχει γίνει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Αθήνας.

Στη σημερινή συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν και η υπεύθυνη της Αποστολής Ντέλια Βελκουλέσκου.

Το επόμενο ραντεβού του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο η Κριστίν Λαγκάρντ.
Η γενική διευθύντρια του Ταμείου υποστήριξε ότι οι συζητήσεις αφορούσαν στην προετοιμασία της επιστροφής της Τρόικας στην Αθήνα προκειμένου να συζητηθούν τα δύο σκέλη του προγράμματος: οι μεταρρυθμίσεις και η ελάφρυνση του χρέους.

#ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ #ΛΑΓΚΑΡΝΤ #ΔΝΤ #ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ #ΧΡΕΟΣ

Λαγκάρντ: Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα για να συζητήσει μεταρρυθμίσεις και χρέος

Λαγκάρντ: Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα για να συζητήσει μεταρρυθμίσεις και χρέος

Εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο η Κριστίν Λαγκάρντ μετά το τέλος της συνάντησης που έγινε στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της Συνόδου του ΔΝΤ.
Η γενική διευθύντρια του Ταμείου υποστήριξε ότι οι συζητήσεις αφορούσαν στην προετοιμασία της επιστροφής της Τρόικας στην Αθήνα προκειμένου να συζητηθούν τα δύο σκέλη του προγράμματος: οι μεταρρυθμίσεις και η ελάφρυνση του χρέους.
Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει ότι οι συζητήσεις με τη Λαγκάρντ πήγαν πολύ καλά και πως στο τραπέζι τέθηκαν τα θέματα του χρέους, της ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας και της επιστροφής των δανειστών στην Ελλάδα.




Παραδοχή Τόμσεν: Πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις μας το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016

Παραδοχή Τόμσεν: Πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις μας το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016

Παραδέχτηκε ο Πολ Τόμσεν στις δηλώσεις που έκανε στην Ουάσινγκτον πως το πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2016 είναι πολύ υψηλότερο από κάθε πρόβλεψη.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΔΝΤ όταν ρωτήθηκε για τα στοιχεία που έδωσε η ΕΛΣΤΑΤ σήμερα σχετικά με το ελληνικό πλεόνασμα είπε χαρακτηριστικά ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ πιο πάνω από ό, τι είχαμε προβλέψει».

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, είπε, υποετκιμήσαμε τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι "κάναμε λάθος στις επιπτώσεις των capital controls στην οικονομία".
Για τον στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο Πολ Τόμσεν είπε πως θα πρέπει να επιτευχθεί για μικρό συγκριτικά χρονικό διάστημα και όχι για πολλά χρόνια.
Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα θα είναι επιτυχής και θα καταλήξει σε τεχνική συμφωνία, ενώ πρόσθεσε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος μέχρι τώρα, αλλά απομένουν κάποια εκκρεμή ζητήματα.
Ο Πολ Τόμσεν ανέφερε πως «θέλουμε ένα πρόγραμμα που να αντιμετωπίζει τα μεσοπρόθεσμα ζητήματα».

ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Ο Τόμσεν εκτίμησε η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας για την αποπληρωμή των δόσεων του Ιουλίου στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση. Για το λόγο αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, η όλη διαδικασία έχει χαρακτηριστικά του επείγοντος.
Ξεκαθάρισε δε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει χρηματοδοτικά αν προηγουμένως εκτός από τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις δεν ολοκληρωθεί και η εξειδίκευση των μέτρων για το δημόσιο χρέος.
Ειδικότερα για την βιωσιμότητα του χρέους όπως απεκάλυψε ο κ. Τόμσεν το ΔΝΤ θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για πόσα χρόνια η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρεί στον προϋπολογισμό της υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ) και δεύτερον να εξειδικευτούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τα οποία είχαν αποφασιστεί στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου.
Η πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ για πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα με χρήματα από τον ESM, είναι προς την σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσει στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο Π.Τόμσεν.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

H ελληνική οικονομία θα ανακάμψει από το χαμηλό επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, αλλά θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να μειωθεί η ανεργία στα προ της κρίσης επίπεδα, δήλωσε ο Πολ Τόμσεν.
Όπως είπε, χρειάζονται πολλές διαρθρωτικές αλλαγές να γίνουν, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, το συνταξιοδοτικό και τη δημόσια διοίκηση. Πρόκειται για μία μακροχρόνια διαδικασία, είπε, απαντώντας σε ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου για το πόσα χρόνια θα συνεχιστεί η τραγωδία της Ελλάδας.
Ο Τόμσεν σημείωσε πως δεν αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά τόνισε ότι δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τον στόχο αυτό με ταυτόχρονη ανάπτυξη της οικονομίας.






Δεν υπάρχουν σχόλια: