Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Στα γκισέ επιστρέφουν οι καταθέσεις

Στα γκισέ επιστρέφουν οι καταθέσεις

Με «σύμμαχο» την… θολή ακόμη υπόσχεση πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο μονοπάτι της ανάκαμψης οι τράπεζες προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες να επιστρέφουν τα κομποδέματα τους στα γκισέ.
Τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα καταθέσεις 700 εκατ. ευρώ, ενώ μειώθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 700 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA).
Σύμφωνα με τη μηνιαία λογιστική κατάσταση της Τραπέζης της Ελλάδος, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον ELA μειώθηκε στα 42,4 δισεκατομμύρια ευρώ, από 43,1 δισεκ. ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο. Το πλαφόν του ELA έχει οριστεί στα 46,6 δισεκ. ευρώ έως και την Πέμπτη 27 Απριλίου.
Παράλληλα, μειώθηκε στα 17,3 δισεκ. ευρώ από 18,7 δισεκ. ευρώ ο δανεισμός τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συνακόλουθα η εξάρτηση των τραπεζών (η οποία περιλαμβάνει το δανεισμό από την ΕΚΤ και από τον μηχανισμό ELA) περιορίστηκε στα 59,7 δισεκ. ευρώ από 61,9 δισεκ. ευρώ που ήταν στο τέλος Φεβρουαρίου.
Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, οι εισροές που σημειώθηκαν τον Μάρτιο ανέκοψαν τις εκροές του α΄ διμήνου του έτους, οπότε από τους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων έφυγαν καταθέσεις 2,31 δις. ευρώ. Οι μεγαλύτερες εκροές είχαν σημειωθεί τον Ιανουάριο, οπότε η αβεβαιότητα βρισκόταν στην έξαρσή της.
Οι εκροές είχαν συνεχιστεί με μικρότερη ένταση και τον Φεβρουάριο, οπότε η μείωση στους λογαριασμούς που τηρούν τα νοικοκυριά έφτασε τα 568 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα κυρίως της υποχώρησης των υπολοίπων στις προθεσμιακές καταθέσεις κατά 404 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: