Σάββατο 15 Απριλίου 2017

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία η συμφωνία με τη Fraport

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία η συμφωνία με τη Fraport

Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία η συμφωνία με τη Fraport
Μαρία Μόσχου
Την απόλυτη ικανοποίησή του για την επένδυση της ελληνογερμανικής κοινοπραξίας Fraport Crecce στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Μαξίμου με αντιπροσωπεία της Fraport. «Σήμερα στέλνετε ένα σημαντικό μήνυμα με την επένδυση του 1,234 δισ. ευρώ», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τη διοίκηση της Fraport, χαρακτηρίζοντας «σημαντική στιγμή για την Ελλάδα», τη συγκεκριμένη συγκυρία. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος για τα στρατιωτικά αεροδρόμια Χανίων και Ακτίου.
«Δεν ήταν εύκολες οι διαπραγματεύσεις», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σε όσα η κυβέρνηση ήθελε να διασφαλίσει από τη συγκεκριμένη επένδυση. «Θέλαμε να βελτιωθεί η εικόνα των αεροδρομίων εν όψει της τουριστικής περιόδου», επισήμανε ο πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας: «Τώρα είμαστε σίγουροι ότι θα βελτιωθεί».
Από την πλευρά του ο δρ Στέφαν Σούλτε, πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Fraport AG, εξέφρασε την προσήλωση της κοινοπραξίας να επενδύσει σημειώνοντας «είμαστε χαρούμενοι και προσηλωμένοι στην επένδυση. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα, ένας υπέροχος προορισμός. Είμαστε προσεκτικοί και αποφασισμένοι για αυτή την επένδυση των 40 ετών». Σημείωσε ότι η επένδυση της Fraport εκπέμπει θετικό σήμα προς τους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Το έργο παρέχει μια πολύ ισχυρή βάση για την ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και της χώρας», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να αναπτυχθούμε ακόμα περισσότερο». Ο κ. Σούλτε αναφέρθηκε στη μακροχρόνια συνεργασία της Fraport με τον Όμιλο Κοπελούζου και πρόσθεσε ότι «είμαστε στο σημείο εκκίνησης για ένα success story, για την Ελλάδα, τα αεροδρόμια, τον τουρισμό και τους εργαζόμενους». Ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece, Αλεξάντερ Ζίνελ, σημείωσε ότι ήδη υλοποιούνται εργασίες στα περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία «θα γίνουν αγνώριστα», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.
«Κάναμε κάτι, που πολλοί θεωρούσαν αδύνατο: Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, αναλάβαμε ταυτόχρονα τη διαχείριση 14 αεροδρομίων. Η αποστολή μας είναι απλή. Έχουμε 14 μοναδικές ευκαιρίες. Έχουμε οδικό χάρτη για καθένα από τα αεροδρόμια», πρόσθεσε ο κ. Ζίνελ.
«Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια η Ελλάδα στην ουσία βγήκε και πάλι στις αγορές», τόνισε ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος, εξηγώντας ότι τα 800 εκατ. από το 1,234 δισ. ευρώ ήρθαν από διεθνείς τράπεζες. Επιπλέον ο κ. Κοπελούζος χαρακτήρισε τη συμφωνία ως εφαλτήριο επανεκκίνησης της οικονομίας. Όπως σημείωσε, τα περιφερειακά αεροδρόμια θα δημιουργήσουν 70.000 θέσεις εργασίας και επικαλέστηκε μελέτες σύμφωνα με τις οποίες για κάθε 1 εκατομμύριο επιβάτες γεννιούνται 3.000 θέσεις εργασίας.
Την πεποίθηση ότι η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport Greece θα προσδώσει κοινωνική και οικονομική υπεραξία στη χώρα, εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε ότι «μόνο καλά έχουμε να εισπράξουμε» από την είσοδο επενδυτή και ότι η μέχρι τώρα εικόνα των αεροδρομίων δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες και το κύρος της χώρας. Ο κ. Πιτσιόρλας παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε πολλές αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε ωστόσο ότι, «από την εμπειρία που θα αποκτήσει ο ελληνικός λαός από την παραχώρηση θα αλλάξει την αντίληψη για τα τα ζητήματα αυτά».
Νέο «πρόσωπο» για τα 14 αεροδρόμια
Ξεκίνησε το «λίφτινγκ» των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, τα οποία πλέον θα διαχειρίζεται για 40 χρόνια η Fraport Grecce, με επενδύσεις που θα αγγίξουν τα 400 εκατ. ευρώ μέχρι το 2021. Με στόχο πριν από το καλοκαίρι να έχουν αλλάξει όψη οι αίθουσες αναμονής, αλλά και οι άλλοι χώροι των αεροδρομίων, η κοινοπραξία έχει ξεκινήσει ήδη μικρές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, προκειμένου οι αερολιμένες να είναι έτοιμοι να «υποδεχτούν» τους τουρίστες σε χώρους καθαρούς, που θα δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο ίντερνετ.
Για τον λόγο αυτό, η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει δύο συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 357 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ, με την Intrakat για την υλοποίηση μελετών και κατασκευαστικών έργων στα αεροδρόμια που έχει αναλάβει.
Η πρώτη σύμβαση αφορά στα 7 αεροδρόμια Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιονίου (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Ζακύνθου, Χανίων, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας και Ακτίου), ενώ η δεύτερη σύμβαση αφορά στα 7 αεροδρόμια Αιγαίου (Ρόδου, Κω, Μυκόνου, Σαντορίνης, Σάμου, Σκιάθου και Μυτιλήνης). Oι συμβάσεις μεταξύ Fraport Greece - Intrakat περιλαμβάνουν την ανακαίνιση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών των αεροδρομίων, καθώς και τη μελέτη και κατασκευή επεκτάσεων.
Το σχέδιο
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει ήδη καταρτίσει η εταιρεία περιλαμβάνει εκτεταμένες παρεμβάσεις που θα κάνουν τους αερολιμένες της χώρας εφάμιλλους με τα διεθνή αεροδρόμια προσελκύοντας περισσότερους επιβάτες αλλά και νέες αεροπορικές εταιρείες.
Το πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνει άμεσες αλλά και σε βάθος χρόνου εργασίες και έργα ανάπτυξης των υποδομών στα αεροδρόμια, οι οποίες θα συμβάλουν καθοριστικά στην αύξηση του αριθμού των επιβατών, αλλά και στη βελτίωση της ταξιδιωτικής τους εμπειρίας. Η εταιρεία έχει προγραμματίσει έργα σε όλη τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης που αφορούν στη συντήρηση και αναβάθμιση, υλοποιώντας συνολικά επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ.
Οι άμεσες εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στα αεροδρόμια με την ανάληψη της λειτουργίας τους από τη Fraport Greece και πριν την έναρξη της θερινής περιόδου περιλαμβάνουν τον γενικό καθαρισμό, τη βελτίωση του φωτισμού και της σηματοδότησης στους εσωτερικούς (τερματικοί σταθμοί) και εξωτερικούς χώρους των αεροδρομίων (χώρος στάθμευσης αεροσκαφών-διάδρομοι προσγείωσης-απογείωσης) αλλά και την αναβάθμιση και βελτίωση των εγκαταστάσεων υγιεινής.
Παράλληλα και για να γίνει πιο ευχάριστη η αναμονή στα αεροδρόμια θα γίνουν βελτιώσεις παρεχόμενων υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένης δωρεάν σύνδεσης με το διαδίκτυο (WiFi) ενώ θα γίνουν και εργασίες για τη βελτίωση της πυρασφάλειας σε όλους τους χώρους των αεροδρομίων. Στο πλαίσιο των έργων ανάπτυξης που θα υλοποιήσει η Fraport Greece στην πρώτη τετραετία θα κατασκευαστούν 5 νέοι τερματικοί σταθμοί στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κω και Μυτιλήνης, ενώ το συνολικό μέγεθος των 14 τερματικών σταθμών στα αεροδρόμια θα αυξηθεί κατά 200.000 τ.μ. (από 100.000 τ.μ. που είναι σήμερα σε 300.000 τ.μ.).
Οι σημαντικές βελτιώσεις που θα πραγματοποιηθούν για την αύξηση τόσο της χωρητικότητας των αεροδρομίων όσο και της ποιότητας των υπηρεσιών περιλαμβάνουν, επίσης, την αύξηση των σταθμών Check-In από 213 σε 297 (+28%), την αύξηση των σημείων ασφαλείας από 44 σε 84 (+47%), την αύξηση των πυλών από 103 σε 147 (+30%) και την αύξηση των θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών από 115 σε 150 (+23%).
Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί πλήρης ανακαίνιση και των 15, συνολικά, διαδρόμων προσγείωσης-απογείωσης και όλων των τερματικών σταθμών (συνολικού εμβαδού 200.000 m2). Θα ανακαινιστούν, επίσης, στο σύνολό τους οι εγκαταστάσεις υγιεινής (συνολικό μέγεθος: 10.000 m2), οι πυροσβεστικοί σταθμοί των αεροδρομίων (14 συνολικά), οι χώροι στάθμευσης των αεροσκαφών και οι γεννήτριες ηλεκτροδότησης (100 συνολικά). Σε όλα τα αεροδρόμια θα εγκατασταθεί νέο, τελευταίας τεχνολογίας σύστημα ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών (inline system). Σημαντικό χαρακτηριστικό της νέα εποχής των αεροδρομίων αποτελεί η ανανέωση και ο εκμοντερνισμός της εσωτερικής και εξωτερικής τους όψης.
ΤΑΙΠΕΔ
Σε αναζήτηση συμβούλου για ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παροχή υπηρεσιών χρηματοοικονομικού συμβούλου σχετικά με την πώληση των ποσοστών που έχει στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ δημοσίευσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στη μεν ΕΥΔΑΠ ανέρχεται σε 61,3% και στη δε ΕΥΑΘ στο 74%. Το μέγιστο ποσό που είναι δατεθειμένο να δαπανήσει το ΤΑΙΠΕΔ για τη συγκεκριμένη περίπτωση, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων, είναι οι 80.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και η διάρκεια του έργου του συμβούλου εκτιμάται σε 4 μήνες. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο μέχρι τις 3 Μαϊου (5 μ.μ.) προκειμένου να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: