Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

“Ναι σε όλα” αρκεί να μας δώσουν το… QE

“Ναι σε όλα” αρκεί να μας δώσουν το… QE

Ενώ στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής του κουαρτέτου μπαίνουν από σήμερα στην τελική ευθεία με στόχο να ολοκληρωθούν στην καλύτερη περίπτωση έως την Κυριακή οι εμπλεκόμενοι «παίκτες» με το ελληνικό ζήτημα εξακολουθούν να αναζητούν μια λύση για το χρέος η οποία θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Οι διαπραγματεύσεις που γίνονται παρασκηνιακά και ταυτόχρονα με τις συζητήσεις στην Αθήνα, αποσκοπούν:
  1. Στο να εξασφαλίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη δέσμευση των ευρωπαϊκών θεσμών για το περιεχόμενο των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Το ΔΝΤ δεν ζητάει την ενεργοποίηση των μέτρων εδώ και τώρα αλλά τον προσδιορισμό τους με τέτοιο τρόπο ώστε το αποτέλεσμα να είναι μετρήσιμο. Οι ευρωπαϊκοι θεσμοί έχουν λάβει σαφή προειδοποίηση από το ΔΝΤ ότι χωρίς το θέμα του χρέους, ο φάκελος με την πρόταση συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν θα φτάσει στο Συμβούλιο του Ταμείου
  2. Στο να μην υποχρεωθεί η γερμανική πλευρά να «εξειδεικεύσει» το παραμικρό πριν από τις γερμανικές εκλογές όσον αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους. Τα συμφέροντα της Γερμανίας είναι σε πλήρη αντίθεση με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ καθώς το Βερολίνο επιμένει στη γραμμή που έχει χαραχθεί από τον Μάιο του 2016 και η οποία ορίζει ότι τα νεώτερα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα υπάρξουν μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος δηλαδή μετά τον Αύγουστο του 2018.
  3. Στο να ικανοποιηθεί και η ελληνική πλευρά η οποία βλέπει ότι μετά τις υποχωρήσεις που έχουν ήδη γίνει όσον αφορά στα μέτρα που θα ληφθούν μετά το 2019 (μείωση αφορολογήτου και περικοπή συντάξεων), το μοναδικό χειροπιαστό κέρδος που μπορεί να υπάρξει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ, για να εντάξει τα ελληνικά ομόλγα στο QEδεν αρκείται όμως μόνο στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Θέλει και αυτή να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι το χρέος της Ελλάδας θα καταστεί βιώσιμο.
Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, θα κορυφωθούν και αυτές μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Μαίου ενώ είναι πολύ πιθανό να συγκλιθεί το Ουάσινγκτον Γκρουπ στο περιθώριο της Συνόδου G7 που θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία. Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν, ότι αυτή τη στιγμή, το φλέγον ζήτημα της διαπραγματεύσης δεν είναι οι τεχνικές συζητήσεις που γίνονται στην Αθήνα αλλά το πώς θα επέλθει ο συμβιβασμός στο θέμα του χρέους. Από αυτόν τον συμβιβασμό, θα εξαρτηθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ενώ η ελληνική πλευρά, συνδέει ανοικτά πλέον τη συμμετοχή του ΔΝΤ με την ενεργοποίηση του πακέτου μέτρων για το 2019-2020. Άρα, χωρίς τον συμβιβασμό για το χρέος, πρακτικά δεν μπορεί να κλείσει η συμφωνία.
Με δεδομένη τη στάση της Γερμανίας, το κυρίαρχο σενάριο συμβιβασμού αυτή τη στιγμή, προβλέπει ότι το Eurogroup μετά την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική πλευρά, θα προχωρήσει και σε μια σαφή δέσμευση –σαφέστερη και λεπτομερέστερη σε σχέση με αυτή του Μαίου 2016- όσον αφορά στο περιεχόμενο τωνμεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, μια σαφής δέσμευση θα μπορούσε να ικανοποιήσει και το ΔΝΤ αλλά και την ΕΚΤ προκειμένου να εγκρίνει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE. Οι ίδες πηγές, υποστηρίζουν ότι χρονική πίεση όσον αφορά στην έγκριση της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της EKT δεν υπάρχει καθώς η περιορισμένη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα (μόλις 3 δις. ευρώ) επιτρέπει την ένταξη ακόμη και… μια ημέρα πριν αποφασίσει η ΕΚΤ ναδιακόψει τις αγορές ομολόγων που εκδίδουν οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: