Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 13%, από 24% για τους αγρότες από την 1η Ιουλίου - «Σύντομα θα υπάρξει παρέμβαση για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του κρασιού»

Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 13%, από 24% για τους αγρότες από την 1η Ιουλίου

Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 13%, από 24% για τους αγρότες από την 1η Ιουλίου
Ενιαίος συντελεστή ΦΠΑ 13%, από 24%, για το σύνολο της αγροτικής δραστηριότητας από την 1η Ιουλίου, προβλέπει ρύθμιση που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Αποστόλου.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ διευκρίνισε πως και προμήθειες, όπως οι ζωοτροφές, θα ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς ΦΠΑ, αντί για 24% που προβλέπεται σήμερα. Ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι τη ρύθμιση θα πρέπει να την ψηφίσει και η ΝΔ, καθώς αποτελούσε μία από τις προτάσεις της. Είπε πως εντός του 2017 θα καταργηθεί ο Φόρος που είχε επιβληθεί στο κρασί, καθώς η απόδοση του μέτρου είναι μικρή.
Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά παρεμβάσεων για στήριξη των αγροτών, όπως η εξόφληση των προϊόντων τους εντός 30-60 ημερών. «Εάν υπάρχουν καθυστερήσεις θα επιβάλλονται πρόστιμα» σημείωσε ο κ. Αποστόλου, ενώ εκτίμησε ότι με τη μείωση του αφορολόγητου δεν θα θιγεί η πλειονότητα του αγροτικού κόσμου.

Ο κ. Αποστόλου τόνισε πως η κυβέρνηση προωθεί παρέμβαση για τον διαχωρισμό της αστικής περιουσίας των αγροτών, από εκείνη της αγροτικής( γη και μονάδες με εξοπλισμό), που λόγω χρεών βρίσκονται στα χέρια του εκκαθαριστή( Αγροτική υπό ειδική εκκαθάριση). Συμπλήρωσε πως η αγροτική περιουσία θα μεταφερθεί στον ΟΔΙΑΓΕ (Οργανισμός Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών), όπου βρίσκεται ολόκληρη η περιουσία του Δημοσίου, με στόχο να μη χαθούν τα περιουσιακά στοιχεία από τον αγροτικό κόσμο. Πρόσθεσε πως «όσοι μπορούν να ανταποκριθούν στη λειτουργία και μόνο στη λειτουργία, θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τις εγκαταστάσεις», ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα δοθεί προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και νέες συνεταιριστικές ομάδες.

Αποστόλου: Ενιαίος συντελεστής 13% από 24% για τους αγρότες από την 1η Ιουλίου

10:03 πμ
Ενιαίος συντελεστή ΦΠΑ 13%, από 24%, για το σύνολο της αγροτικής δραστηριότητας από την 1η Ιουλίου, προβλέπει ρύθμιση που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου.
Αποστόλου: Ενιαίος συντελεστής 13% από 24% για τους αγρότες από την 1η Ιουλίου
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρίνισε πως και προμήθειες, όπως οι ζωοτροφές, θα ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς ΦΠΑ, αντί για 24% που προβλέπεται σήμερα.
Ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι τη ρύθμιση θα πρέπει να την ψηφίσει και η ΝΔ, καθώς αποτελούσε μία από τις προτάσεις της. Είπε πως εντός του 2017 θα καταργηθεί ο Φόρος που είχε επιβληθεί στο κρασί, καθώς η απόδοση του μέτρου είναι μικρή.
Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά παρεμβάσεων για στήριξη των αγροτών, όπως η εξόφληση των προϊόντων τους εντός 30-60 ημερών. «Εάν υπάρχουν καθυστερήσεις θα επιβάλλονται πρόστιμα», σημείωσε ο κ. Αποστόλου, ενώ εκτίμησε ότι με τη μείωση του αφορολόγητου δεν θα θιγεί η πλειονότητα του αγροτικού κόσμου.
Ο κ. Αποστόλου τόνισε πως η κυβέρνηση προωθεί παρέμβαση για τον διαχωρισμό της αστικής περιουσίας των αγροτών, από εκείνη της αγροτικής( γη και μονάδες με εξοπλισμό), που λόγω χρεών βρίσκονται στα χέρια του εκκαθαριστή( Αγροτική υπό ειδική εκκαθάριση).
Συμπλήρωσε πως η αγροτική περιουσία θα μεταφερθεί στον ΟΔΙΑΓΕ (Οργανισμός Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών), όπου βρίσκεται ολόκληρη η περιουσία του Δημοσίου, με στόχο να μη χαθούν τα περιουσιακά στοιχεία από τον αγροτικό κόσμο.
Πρόσθεσε πως «όσοι μπορούν να ανταποκριθούν στη λειτουργία και μόνο στη λειτουργία, θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τις εγκαταστάσεις», ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα δοθεί προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και νέες συνεταιριστικές ομάδες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Β. Αποστόλου: «Σύντομα θα υπάρξει παρέμβαση για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του κρασιού» Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου στη Βουλή στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο 

Εργασθήκαμε, σ’ αυτά τα δυόμιση σχεδόν χρόνια, μέσα σε ασφυκτικές οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες και βάλαμε σειρά και τάξη σε πολλά πράγματα, χωρίς άσκοπες κορώνες και ρητορικές δημαγωγίες.

Επουλώσαμε στον αγροτικό χώρο, που θα σταθώ στην ομιλία μου, όσες τουλάχιστον μπορούσαμε, από τις πληγές που τον ταλάνιζαν επί δεκαετίες με ευθύνη των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
Καθιερώσαμε ψηλά στην πολιτική ατζέντα την αγροτική οικονομία.

Πήραμε μέτρα για την ενίσχυση και στήριξη των αγροτών, αυξήθηκαν τόσο το εισόδημα των αγροτών, όσο και οι εξαγωγές, βάλαμε μπροστά δράσεις για να ενθαρρύνουμε, να διευκολύνουμε και να ενισχύσουμε τους παραγωγούς της ελληνικής υπαίθρου.

Βάλαμε τάξη στις ενισχύσεις και στις πληρωμές που δίνονται πλέον στην ώρα τους, εξασφαλίσαμε ρευστότητα με την κάρτα του αγρότη, καθιερώσαμε το εργόσημο, λύσαμε το ασφαλιστικό και διασφαλίσαμε τις αγροτικές συντάξεις, ανακουφίσαμε φορολογικά το 95% των αγροτών, που φέτος θα απολαύσει και επιστροφές φόρων, αναδιοργανώνουμε σε υγιή βάση τον συνεργατισμό με νέους συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών,

βάλαμε μπροστά το νέο ΠΑΑ, προκηρύσσοντας ως τώρα μέτρα 1,68 δις, που μέχρι τέλους του 2017 θα φτάσουν στα 3 δις, ενώ παράλληλα εκχωρήσαμε στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση το 37,5 των πόρων του δε μου επιτρέπει ο χρόνος να αναφερθώ σε όλες τις παρεμβάσεις.

Στις κυβερνητικές προτεραιότητες στον αγροτικό χώρο, που προωθούμε μέσα από το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής που έχουμε καταθέσει προς ψήφιση προβλέπουμε ουσιαστικές πολιτικές και δράσεις, όπως ο εξορθολογισμός των πληρωμών των αγροτικών προϊόντων.

Οι δικές σας πολιτικές στο συγκεκριμένο ζήτημα ήταν αυτές που οδήγησαν στο σημείο, προϊόντα που έχουν ημερομηνία λήξης ολίγων ημερών να πληρώνονται στους παραγωγούς με επιταγές 8 και 10 μηνών, ακόμα και με ανοιχτές ημερομηνίες.

Έγινε έτσι ο αγρότης - και ο αγροτικός χώρος εν γένει - ο κυριότερος πιστωτής του εμπορίου, τη στιγμή που αντιμετωπίζει ο ίδιος μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας.

Ξέρετε που στηρίζεται αυτή η στρέβλωση;

Σε ένα «παραθυράκι» της νομοθεσίας «εκτός αν οι συμβαλλόμενοι συμφωνήσουν διαφορετικά» που εσείς θεσπίσατε με στόχο να εξουδετερώνετε στην πράξη, τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού ασφαλώς γνωρίζατε ότι ο αδύναμος κρίκος μια τέτοιας συμφωνίας, ο αγρότης δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά.

Δε θα επιτρέπεται πλέον η πληρωμή των νωπών και ευπαθών αγροτικών προϊόντων σε χρόνους πέραν των 60 ημερών, ανάλογα με το προϊόν, σύμφωνα και με όσα ισχύουν και εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρεμβάσεις προβλέπεται να γίνουν και θα γίνουν για τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων μας που πιέζονται από τις Ελληνοποιήσεις.

Με νομοθετική μας πρόταση, σταθμό στο χώρο της κτηνοτροφίας, καθιερώνεται η υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το γάλα, τόσο στις συσκευασίες γάλακτος, όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο Έλληνας καταναλωτής θα γνωρίζει πλέον τι αγοράζει και είναι σίγουρο ότι θα προτιμά το ελληνικό γιατί γνωρίζει ότι είναι και ποιοτικό.

Ανάλογη ρύθμιση επεξεργαζόμαστε και για τα προϊόντα κρέατος, για τα οποία η επισήμανση προέλευσης, παρότι υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση δε φτάνει μέχρι το καταναλωτή.

Υπάρχουν όμως κι άλλα προβλήματα που χρειάζονται άμεση παρέμβαση, όπως αυτό της υπερχρέωσης.

Εσείς, συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. φέρατε τον αγροτικό χώρο στη κατάσταση, οι συνολικές του οφειλές, αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών, να ανέρχονται στα 7 δις ευρώ και ειδικά στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ που ανέρχονται στα 3,5 δις ευρώ να είναι σχεδόν στο σύνολό τους υπερήμερα.

Οι οφειλές προς τον εκκαθαριστή δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, ούτε κατ’ ελάχιστον να πληρωθούν από τους οφειλέτες φυσικά πρόσωπα- αγρότες και κυρίως από τους συνεταιρισμούς.
Κι ούτε βεβαίως πρόκειται να καλυφθούν από το τυχόν πλειστηρίασμα που μπορεί να προκύψει μέσα από αναγκαστικού χαρακτήρα διαδικασίες στις υποθηκευμένες εγκαταστάσεις, εξοπλισμούς και ακίνητα που συνδέονται με τα χρέη.

Δεν θα αφήσουμε να απαξιωθεί, ούτε να ξεπουληθεί όλη αυτή η περιουσία.

Γι αυτό το Υπουργείο μας αυτή την περίοδο επεξεργάζεται συγκεκριμένη πρόταση – λύση με την οποία η υποθηκευμένη περιουσία καταγράφεται, εκτιμάται η αξία της και η πρώτη μεταφέρεται στον ΟΔΙΑΓΕ, τον Οργανισμό Διαχείρισης, που έχει συστήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αξιοποίηση της αγροτικής γης και των ακινήτων του δημοσίου και η δεύτερη μένει στη διάθεση της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ.

Έτσι και η αστική περιουσία μπορεί να καλύψει ένα μέρος των οφειλών και η αγροτική να συμβάλει μέσω του ΟΔΙΑΓΕ στην υπηρέτηση του σκοπού της, που είναι η αγροτική δραστηριότητα.
Κάναμε και κάνουμε ότι ήταν πολιτικά και ανθρωπίνως δυνατόν, μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, η ελληνική ύπαιθρος να ανασάνει και να πάρει μπροστά.

Αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ

Πριν δυο χρόνια μαζί ψηφίσαμε την αύξηση του ΦΠΑ στον αγροτικά εφόδια στο 24%. Εσείς γιατί είχατε ολόκληρη την ευθύνη για την κατρακύλα στην οποία οδηγήσατε την χώρα, ενώ εμείς για να βάλουμε σε μια άλλη, διεκδικητική διαπραγματευτική λογική τη χώρα και να αρχίσουμε να αποσείρουμε σιγά-σιγά τα μνημονιακά βάρη.

Και τα καταφέραμε. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και παρά τις προτροπές σας να κλείσουμε όπως, όπως την αξιολόγηση, στο πλαίσιο των αντιμέτρων πετύχαμε σημαντικά πράγματα για τον Έλληνα αγρότη.

Πρώτον να μειωθεί το ΦΠΑ από το 24% στα αγροτικά εφόδια στο 13%. Με ισχύ όχι το μακρινό μέλλον αλλά σε ένα μήνα από τώρα. Και σύντομα θα έρθει και η παρέμβασή μας στον Ειδικό φόρο κατανάλωσης του κρασιού.


Συνάδελφοι της Ν.Δ.

Φρεσκάρουμε τη μνήμη σας θυμίζοντας ότι αίτημα για μείωση του ΦΠΑ είχε ο πρόεδρός σας στο καθημερινό αντιπολιτευτικό λόγο.

Εμείς το διαπραγματευτήκαμε και το πετύχαμε. Και τώρα εσείς, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, δεν αντέχετε αυτή την επιτυχία και δεν το ψηφίζετε.

Περάσαμε επίσης σαν «αντίμετρα» τη μείωση του κατώτερου συντελεστή φορολόγησης αγροτών από το 22% στο 20% και τον μηδενισμό της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ - σήμερα είναι μέχρι 12.000 ευρώ - από το 2019. Ούτε αυτό το ψηφίζετε… Ούτε αυτό το αντέχετε.

Τα καθημερινά σας διαπιστευτήρια, συνάδελφοι της συγκυβέρνησης Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ καταμαρτυρούν ότι δεν δίνετε δεκάρα τσακιστή για τον Έλληνα αγρότη και τον κτηνοτρόφο, για τον άνθρωπο της υπαίθρου.

Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι πώς να υπονομεύσετε τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση.

Δυο χρόνια τώρα βαυκαλίζεσθε στην ιδέα ότι ο ελληνικός λαός σας έχει νοσταλγήσει.

Εσάς που βουλιάξατε τη χώρα. Εσάς που ένα και μόνο επιχείρημα μπορεί να σας αντιμετωπίσει.

Κοίτα ποιοι μιλάνε.

Αφήστε τη δημαγωγία και αφουγκραστείτε αυτά που έχει ανάγκη η χώρα κι ο ελληνικός λαός.

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: