Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Ομιλία της Υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την υποστήριξη του Πολυνομοσχεδίου (18.5.2017)

Ομιλία της Υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την υποστήριξη του Πολυνομοσχεδίου (18.5.2017)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

«Ομιλία της Υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την υποστήριξη του Πολυνομοσχεδίου (18.5.2017)».  

Αθήνα, σήμερα στις 18 Μαΐου 2017, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.08΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Η κ. Παπανάτσιου, Υφυπουργός Οικονομικών, έχει τον λόγο.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, από την πρώτη ημέρα η Κυβέρνηση της Αριστεράς δίνει μία διπλή μάχη, στο εσωτερικό απέναντι σε μία κατάσταση κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής, αυτό που παρέδωσαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και στο εξωτερικό απέναντι σε όσους επέμεναν σε μία καταστροφική για τους ευρωπαϊκούς λαούς λιτότητα.

Συγκρουστήκαμε και υπερασπιστήκαμε το δίκιο της ελληνικής κοινωνίας. Το αποτέλεσμα ήταν η συμφωνία του Ιουλίου του 2015, μία συμφωνία που απέχει φυσικά απ’ αυτό που θα θέλαμε, αλλά διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και τα μνημόνια το 2018.

Μιλάτε για τέταρτο μνημόνιο. Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο. Αν προσθέταμε στα μνημόνιά σας τις δικές σας αξιολογήσεις και τα μέτρα λιτότητας που τη συνόδευαν, θα χάναμε το μέτρημα, συνάδελφοι και συναδέλφισσες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα συζητάμε εδώ το αποτέλεσμα της δεύτερης αξιολόγησης αυτής της συμφωνίας. Είναι μία αξιολόγηση που φέρνει μέτρα και αντίμετρα, με μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, τα μνημόνιά σας είχαν μόνο μέτρα λιτότητας και οι αξιολογήσεις στα μνημόνιά σας επίσης είχαν μόνο μέτρα λιτότητας. Πράγματι, προκαλεί μεγάλη εντύπωση η στάση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ σ’ αυτή τη συζήτηση. Κακοδιοικήσατε αυτή τη χώρα για δεκαετίες. Διευρύνατε τις ανισότητες και φέρατε μία ανάπτυξη δίχως θέσεις εργασίας. Να ξέρετε ότι ακόμα και στα χρόνια της «φούσκας», στα χρόνια της λεγόμενης «οικονομικής επιτυχίας και ανάπτυξης», το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών τα έβγαζε πέρα δύσκολα. Αντί να δώσετε δουλειές και λογικές αμοιβές, μοιράσατε δάνεια και δέσατε τον κόσμο με τα δάνεια. Καταργήσατε δικαιώματα των εργαζομένων. Φέρατε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα «μπλοκάκια», τη μερική απασχόληση.

Ονομάσατε «επιτυχία» τα χρηματιστήρια και τα μπόνους των τραπεζών που ήταν μόνο για λίγους και στη συνέχεια, όταν το μοντέλο σας κατέρρευσε, όταν οι ξένοι σύμμαχοί σας σάς εγκατέλειψαν, αφού πρώτα σας είχαν δέσει με τις μίζες, βάλατε πάλι να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, οι πιο αδύναμοι πολίτες.

Δύο χρόνια τώρα, μας ζητάτε κάθε φορά να υπογράψουμε ό,τι μας δίνουν, για να τελειώνουμε και μας κατηγορείτε για καθυστερήσεις. Διαπραγματευόμαστε, όμως –και μάλιστα σκληρά- και φέρνουμε τώρα την πρώτη συμφωνία που έχει μέτρα και αντίμετρα. Μιλάμε για μέτρα ανάπτυξης που εξισορροπούν πλήρως τα μέτρα λιτότητας, με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι μηδενικό.

Το δικό σας μεσοπρόθεσμο σχέδιο προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% μέχρι το 2031. Και έρχεστε τώρα με θράσος και λέτε όσα είπατε σ’ αυτήν την Αίθουσα.

Πράγματι, η συμφωνία με τους θεσμούς περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα που θεωρούμε ότι είναι περιττά, μέτρα που θεωρούμε ότι δεν είναι σωστά αλλά για τα οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν ανένδοτο. Εμείς επιμείναμε για την ορθότητα των δικών μας θέσεων.

Θεωρούμε αυτά τα μέτρα περιττά, γιατί η μεγάλη υπέρβαση των εσόδων που καταγράφτηκε το 2016 και συνεχίζει φέτος δικαιώνει τις δικές μας οικονομικές προβλέψεις σε αντίθεση με αυτές του Ταμείου. Εμείς φέρνουμε αποτέλεσμα, γιατί δεν κατασπαταλάμε τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών. Εμείς βάζουμε την τάξη στα χάλια που αφήσατε. Όμως, η επιμονή ορισμένων χωρών να παραμείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα έκανε τη θέση του στη διαπραγμάτευση πολύ ισχυρή. Και η στάση της Αντιπολίτευσης ήταν σ’ αυτή τη γραμμή: Να κλείσουμε τα θέματα βιαστικά και μόνο με υποχωρήσεις.

Αλλά επιμείναμε κι εμείς στις δικές μας θέσεις. Και αυτό που καταφέραμε είναι εξαιρετικά σημαντικό: Να αποδεχτούν οι θεσμοί ένα πακέτο θετικών μέτρων -τα αντίμετρα- που εξουδετερώνουν πλήρως την αρνητική επίδραση των μέτρων στο αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Συνεπώς, το πακέτο είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Κι αυτό ήταν η δική μας προϋπόθεση, για να δεχθούμε αυτό που ζητούσε η άλλη πλευρά.

Θα χρειαστώ λίγο χρόνο, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Πόσο χρόνο θέλετε, κυρία Παπανάτσιου;

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Τρία λεπτά τουλάχιστον.

Το 2018 θα γίνουν οι προβλέψεις για τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη του 2019 και του 2020 και θα καταθέσουμε Προϋπολογισμό που θα δίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Αυτός ο Προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά και τα αντίμετρα. Ήδη, από το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα που πραγματοποιήθηκε ξεπερνά τον στόχο του 2019 και του 2020. Συνεπώς, τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν πλήρως.

Θα απογοητευθείτε, κυρίες  και κύριοι της Αντιπολίτευσης, που είστε πιο απαισιόδοξοι και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που βλέπετε παντού καταστροφή. Το βασικό φορολογικό μέτρο με αρνητική συνέπεια για τους πολίτες, που είναι αντίθετο στη δική μας στρατηγική, είναι η μείωση του αφορολόγητου των μισθωτών, συνταξιούχων και κατ’ επάγγελμα αγροτών. Η εφαρμογή της μείωσής του θα γίνει το 2020 και θα εκκαθαριστεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2021.

Έχετε θράσος, συναδέλφισσες και συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, να μιλάτε για το αφορολόγητο. Πότε και πώς χάθηκε το αφορολόγητο για επαγγελματίες και αγρότες; Το 2013, στη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, Σαμαράς και Βενιζέλος. Χάθηκε, για να μειωθεί κατά δέκα εκατοστιαίες μονάδες ο ανώτατος συντελεστής για τα πολύ υψηλά εισοδήματα. Υπάρχει μνήμη σ’ αυτή τη χώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Με το φορολογικό σύστημα που φέραμε πέρσι, ακόμα και με τον συνδυασμό των μέτρων και των αντιμέτρων, που θα ισχύσουν από το 2020, οι επαγγελματίες με εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ θα πληρώσουν λιγότερο φόρο σε σχέση με ό,τι πλήρωναν με το σύστημα της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ. Και αυτοί είναι τουλάχιστον το 80% του συνόλου.

Συμπεριλάβαμε στα αντίμετρα τη μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε όλα τα κλιμάκια. Η εισφορά αλληλεγγύης καταργείται πλέον για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. Πρέπει να υπενθυμίσω ότι έχουμε φέρει τα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Αυτό σημαίνει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι με τα χαμηλότερα εισοδήματα είδαν ήδη μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες από το 26% στο 22%. Με το πρώτο αντίμετρο η συνολική μείωση φτάνει γι’ αυτούς στις έξι εκατοστιαίες μονάδες. Στα νομικά πρόσωπα μειώνουμε τον συντελεστή φορολόγησης από το 29% στο 26%. Περιμένουμε οι επιχειρήσεις και ιδίως οι μεγάλες επιχειρήσεις να επιστρέψουν αυτό το μέτρο στην κοινωνία με επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Τέλος, μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες. Και είναι η δεύτερη φορά που το κάνουμε αυτό. Σε όσους αναλογεί ΕΝΦΙΑ έως 700 ευρώ θα υπάρξει μείωση κατά 30% με ανώτατο όριο μείωσης τα 70 ευρώ. Για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες η μείωση χορηγείται σε όσους αναλογεί ΕΝΦΙΑ έως 1.400 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς, το μέτρο αφορά το 84% των φορολογούμενων της πρώτης κατηγορίας και σχεδόν το 100% της δεύτερης.

Δεν έχω άλλον χρόνο. Θέλω να πω κλείνοντας ότι πιστεύω πως παρά τους άνισους συσχετισμούς, διαπραγματευτήκαμε με πείσμα και συνέπεια στην αναπτυξιακή μας αντίληψη και την ταξική μας τοποθέτηση. Πιστεύουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα μάς δικαιώνει. Το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι ουδέτερο και τα αντίμετρα κατορθώνουν να αποκαταστήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις απώλειες που προκαλούν τα μέτρα. Η δική μας στρατηγική στόχευση αποτυπώνεται στο σύνολο των θετικών μέτρων. Η ταυτότητά μας βρίσκεται μέσα στα θετικά μέτρα των ελαφρύνσεων και της αύξησης της κοινωνικής προστασίας και των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας. Ο στόχος μας παραμένει η συνολική αλλαγή του μείγματος πολιτικής. Αυτό αποτυπώνεται και στη συμφωνία που φέραμε. Αυτή λοιπόν, τη στρατηγική μας στόχευση τη γνωρίζει η Αντιπολίτευση. Αυτό φοβάται. Αυτή είναι και η διαφορά μας.

Ευχαριστώ.

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: