Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

Προς παράταση 2-4 εβδομάδων στην προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις

Προς παράταση 2-4 εβδομάδων στην προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις

Προς παράταση 2-4 εβδομάδων στην προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις
Παράταση 2-4 εβδομάδων στην προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα αναγκαστεί να δώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καθώς, ενώ απομένουν μόλις 30 ημέρες για τη λήξη της κανονικής προθεσμίας υποβολής της 30ης Ιουνίου, ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν αποσταλεί μέχρι σήμερα στο σύστημα TAXISNETδεν υπερβαίνει τα 1,8 εκατομμύρια και οι δηλώσεις που αναμένεται να κατατεθούν φέτος εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 6,2 εκατομμύρια!
Mε τους ρυθμούς που υποβάλλονται αυτή τη στιγμή οι φορολογικές δηλώσεις (περίπου 31.000 την ημέρα κατά μέσο όρο) εκτιμάται ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου που λήγει η κανονική προθεσμία δεν θα έχουν υποβληθεί πάνω από 3,5-4 εκατ. δηλώσεις. Για να προλάβουν όλοι οι φορολογούμενοι την προθεσμία της 30ης Ιουνίου θα πρέπει το σύστημα TAXISNET να υποδέχεται πλέον καθημερινά κατά μέσο όρο πάνω από 140.000 δηλώσεις, δηλαδή ο ημερήσιος ρυθμός υποβολής θα πρέπει να υπερτετραπλασιαστεί! Η λογική λέει ότι δεν προλαβαίνουν πλέον όλοι να υποβάλουν τις δηλώσεις μέχρι τις 30 Ιουνίου και θα χρειαστεί να δοθεί παράταση πολλών ημερών όχι όμως πέραν της Παρασκευής 28 Ιουλίου, καθώς τη Δευτέρα 31 Ιουλίου λήγει η προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης των φόρων που προκύπτουν από τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών δηλώσεων.
Σε κάθε περίπτωση, η εξόφληση των φόρων που αναγράφουν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών δηλώσεων θα πρέπει να γίνει σε 3 δόσεις, η 1η εκ των οποίων λήγει στις 31 Ιουλίου, η 2η στις 29 Σεπτεμβρίου και η 3η στις 30 Νοεμβρίου.
Ωστόσο, οι φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα να εξοφλήσουν τους φόρους που αναγράφουν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, είτε μέσω της «πάγιας ρύθμισης» του νόμου 4152/2013, είτε μέσω της «πάγιας ρύθμισης» του άρθρου 43 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (του ν. 4174/2013).   
Ο φορολογούμενος που θα υπαχθεί σε μία από τις παραπάνω ρυθμίσεις θα πρέπει να γνωρίζει ότι το συνολικό ποσό των οφειλόμενων φόρων που θα ρυθμίσει επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5%, ακόμη κι αν ένα τμήμα του ποσού αυτού ή ολόκληρο το ποσό δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο κατά την υποβολή της αίτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: