Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Η "μεγάλη σφαγή": 2,5 δισ. σε μια 3ετία θα χάσουν οι συνταξιούχοι

Η "μεγάλη σφαγή": 2,5 δισ. σε μια 3ετία θα χάσουν οι συνταξιούχοι

Μέχρι και το 2019 οι συνταξιούχοι θα αναπολούν το μηνιάτικο της προηγούμενης χρονιάς χωρίς κανείς να τους διαβεβαιώνει ότι οι περικοπές θα είναι οι τελευταίες.
i-megali-sfagi-25-dis-se-mia-3etia-tha-xasoun-oi-suntaksiouxoi
 
Επί τρεις συνεχείς χρονιές, το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων θα μειώνεται. Έτσι που τα κατάφερε η κυβέρνηση, μέχρι και το 2019 οι συνταξιούχοι θα αναπολούν το μηνιάτικο της προηγούμενης χρονιάς και μάλιστα χωρίς κανείς να μπορεί να τους διαβεβαιώσει ότι αυτές οι περικοπές θα είναι και οι τελευταίες.
Συνολικά, στην 3ετία, η σφαγή στο εισόδημα των συνταξιούχων θα ξεπεράσει τα 2,5 δις. ευρώ καθώς η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο όλων των πακέτων: και του 2018, και του 2019 αλλά και του 2020. Και να γιατί:
1.Το 2018 (που υποτίθεται ότι δεν θα είχε μέτρα) θα καταργηθεί και η έκπτωση του 1,5% στην παρακράτηση που θα αποτυπωθεί ως μείωση καθαρών αποδοχών αλλά και η έκπτωση για τις ιατρικές δαπάνες (χρήση της οποίας κάνουν κυρίως οι συνταξιούχοι). Το μεγαλύτερο μαχαίρι όμως, θα έρθει από την ουσιαστική κατάργηση του ΕΚΑΣ καθώς μέσα στο 2018 το επίδομα ουσιαστικά θα πρέπει να μηδενιστεί για να εξοικονομηθούν επιπλέον 280 εκατ. ευρώ μόνο μέσα στην επόμενη χρονιά.
2. Το 2019, έρχεται η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Η επιβολή του ανώτατου πλαφόν, αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ως συμφωνία με τους δανειστές. Το μνημόνιο δεν λέει τίποτα περισσότερο από το γεγονός ότι θα πρέπει να εξοικονομηθεί το 1% του ΑΕΠ από την περικοπή των συντάξεων. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα υπάρξει πλαφόν στην περικοπή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων ώστε η μείωση εισοδήματος να μην ξεπεράσει το 18%. Επειδή τα ποσοστά δεν λένε την αλήθεια, το γεγονός ότι θα υπάρξουν συνταξιούχοι που θα χάσουν ακόμη και πάνω από 300 ευρώ τον μήνα. Άλλωστε, αν λέει αλήθεια η κυβέρνηση ότι αυτοί που θα χάσουν, θα είναι ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι, η μέση περικοπή θα φτάσει στις 2000 ευρώ τον χρόνο ή στα 167 ευρώ τον μήνα. Αυτή τη φορά δεν θα δηλώσουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι καθώς θα κοπούν και οι δικές τους αποδοχές. Επίσης, δεν θα γλιτώσουν ούτε οι δικαιούχοι της σύνταξης χηρείας ή ακόμη και των αναπηρικών συντάξεων.
3. Το 2020, υποτίθεται ότι οι συνταξιούχοι θα πλήρωναν λιγότερο φόρο καθώς θα είχαν χάσει από το 2019 έως και 18% του εισοδήματός τους. Ούτε αυτό θα συμβεί. Αντίθετα, είναι πολύ πιθανό ότι θα προκύψουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις λόγω της μείωσης της έκπτωσης φόρου. Δεδομένου ότι οι συνταξιούχοι δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα, η έκπτωση φόρου θα περιοριστεί στα 1250 ευρώ αντί για 1900 ευρώ με την ετήσια απώλεια εισοδήματος να φτάνει στα 650 ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: