Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017

Κάτω από τον στόχο τα έσοδα τετραμήνου- «Τρύπα» στον ΦΠΑ

Κάτω από τον στόχο τα έσοδα τετραμήνου- «Τρύπα» στον ΦΠΑ

«Τρύπες» σε πολλούς κωδικούς των φορολογικών εσόδων αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 4μηνο.
katw-apo-ton-stoxo-ta-esoda-tetraminou--trupa-ston-fpa
 
«Τρύπες» σε πολλούς κωδικούς των φορολογικών εσόδων αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 4μηνο. Οι εισπράξεις, κινήθηκαν στο 4μηνο κάτω από το στόχο σε ποσοστό 1,75%. Η ΑΑΔΕ επικαλείται στην ανακοίνωσή της το γεγονός ότι η απόκλιση οφείλεται στις αυξημένες –συγκριτικά με τον στόχο- επιστροφές φόρου.
Ωστόσο, από την άλλη δεν αναφέρει ότι τα έσοδα από τα προηγούμενα έτη (ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων, κατασχέσεις κλπ) κινούνται πολύ πάνω από τις προβλέψεις. Στην πραγματικότητα, σε πολλούς «ζωτικούς» για την εκτέλεση του προϋπολογισμού κωδικούς όπως είναι ο ΦΠΑ, τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης κλπ, βρισκόμαστε ήδη αρκετά κάτω από τον στόχο όπως αναμένεται να αποκαλυφθεί και εντός της ημέρας από τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών. Ακόμη και από την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, προκύπτει σοβαρή υστέρηση στα τελωνειακά έσοδα: τον Απρίλιο η απόκλιση από τον στόχο έφτασε στο -14,29% ενώ στο τετράμηνο διευρύνθηκε στο -5,85%. Προς το παρόν, η τρύπα από τα τελωνειακά έσοδα καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα των Δ.Ο.Υ ωστόσο η κατάσταση κρίνεται οριακή ενόψει μάλιστα και των δύσκολων μηνών που έρχονται.
Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, τα έσοδα προ επιστροφών διαμορφώθηκαν στα 4,041 δισ. ευρώ τον Απρίλιο , υπερβαίνοντας κατά 22,23% το στόχο του προϋπολογισμού των 3,306 δισ. ευρώ. Παράλληλα, δόθηκαν επιστροφές 248 εκ. ευρώ, υψηλότερα κατά 14,81% του στόχου των 216 εκ. ευρώ. Τα έσοδα, αφαιρουμένων των επιστροφών, διαμορφώθηκαν στα 3,793 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 22,75% του στόχου των 3,090 δισ. ευρώ. 
Κατόπιν αυτού, στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα προ επιστροφών κινήθηκαν οριακά πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού (+0,17%), οι επιστροφές κατά 29,04% πάνω από το στόχο και τα έσοδα μετά από τις επιστροφές, κατά 1,75% χαμηλότερα του στόχου. 
Στους ακόλουθους πίνακες, παρουσιάζεται η πορεία των εσόδων σε Δ.Ο.Υ. και Τελωνεία, τον Απρίλιο και το Τετράμηνο (στοιχεία σε χιλιάδες ευρώ):

Δεν υπάρχουν σχόλια: