Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Αναβολή στο θέμα του χρέους ή μπλόκο στη δόση - Ανυποχώρητοι Σόιμπλε και Τόμσεν - Βάλντις Ντομπρόβσκις: Ευθυγράμμιση με το εφικτό για το χρέος

Αναβολή στο θέμα του χρέους ή μπλόκο στη δόση - Ανυποχώρητοι Σόιμπλε και Τόμσεν

Αναβολή στο θέμα του χρέους ή μπλόκο στη δόση - Ανυποχώρητοι Σόιμπλε και Τόμσεν

Στη γωνία, αντιμέτωπη με το δίλημμα να αποδεχθεί μια συμφωνία για νέα αναβολή της λύσης για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές ή να μείνει χωρίς τα κεφάλαια που χρειάζεται για να αποπληρώσει υποχρεώσεις χρέους ύψους 7,4 δισ. ευρώ που έρχονται τον Ιούλιο θα βρεθεί κατά πάσα πιθανότητα η Ελλάδα στις 15 Ιουνίου.
Μάλιστα, παρά τις δηλώσεις υπέρ μιας καθαρής λύσης για το χρέος από κορυφαίους αξιωματούχους με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα, η στρατηγική έχει αλλάξει. Ατομα που παρακολουθούν από κοντά τη διαπραγμάτευση τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά θα πιεί και το «πικρό ποτήρι» της μη λύσης για το χρέος ζητώντας όμως εγγυήσεις από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι η Ελλάδα θα μπει μέσα στο καλοκαίρι στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Αλλωστε μετά τις εξελίξεις στο τελευταίο Eurogroup οι επιλογές της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά περιορισμένες με δεδομένο ότι ακόμη και η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης συνδέεται με την αποδοχή του ΔΝΤ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. Μόνο τότε Γερμανία και Ολλανδία μπορούν να εγκρίνουν στα κοινοβούλιά τους νέα δόση προς την Ελλάδα.
Προηγουμένως όμως θα πρέπει η Ελλάδα να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση, κάτι που δεν έχει γίνει παρά την ψήφιση του νομοσχεδίου που φέρνει μέτρα συνολικού ύψους 5,8 δισ. ευρώ από το 2018 μέχρι και το 2021. Από τους διαλόγους της κρίσιμης συνεδρίασης της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που αποκάλυψε χθες η ιστοσελίδα Euro2day προκύπτει ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, που μετείχε στη σύσκεψη προσδιόρισε δύο βασικά κενά στα προαπαιτούμενα που ψήφισε μια εβδομάδα πριν η ελληνική κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα ο κ. Τόμσεν επεσήμανε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία (τον Σεπτέμβριο του 2018) της αντιστροφής των ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τη μετενέργεια και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, κάτι το οποίο δεν έχει συμφωνηθεί με το ΔΝΤ.
Παρατήρησε επίσης ότι δεν υπάρχει η νομική γνώμη που ζητούσε το Ταμείο για τη συνταγματικότητα της περικοπής των συντάξεων το 2019, ώστε να εξαλειφθεί η πιθανότητα ακύρωσής τους από τα διοικητικά δικαστήρια.
Παράλληλα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έθεσε θέμα με την ΕΛΣΤΑΤ, ζητώντας ο υφιστάμενος και οι νυν πρόεδροι να αποζημιωθούν έναντι όλων των εξόδων από νομικές κινήσεις εναντίον τους, κάτι που θα πρέπει να καλύπτει και τα στελέχη.
Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχτηκε το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ να είναι «βασικό παραδοτέο» πριν τον Ιούλιο και εκτίμησε ότι στα θέματα που τέθηκαν, όπως αυτό για τις συλλογικές συμβάσεις, μπορούν να βρεθούν έντιμοι συμβιβασμοί.
Οι διάλογοι αποκαλύπτουν τα κενά στα προαπαιτούμενα που ψήφισε η κυβέρνηση
Εξαιρετικά αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι και για το περιθώριο υποχωρήσεων ΔΝΤ και Γερμανίας που υποδεικνύουν σαφώς την αναβολή της λύσης του χρέους μέχρι και τις γερμανικές εκλογές και στο μεταξύ τη συμμετοχή του Ταμείου χωρίς χρηματοδότηση μέχρι τουλάχιστον να έχουν την ανάλυση των μέτρων ώστε το Ταμείο να μπορεί να κάνει θετική έκθεση βιωσιμότητας.
Ο διάλογος ξεκίνησε αφού ο ESM είχε παρουσιάσει τα τρία σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η φράση κλειδί που θα προσδιορίσει και την έκβαση της συνεδρίασης της 15ης Ιουνίου ήρθε κοντά στο τέλος του Eurogroup από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος τόνισε ότι η όποια απόφαση θα πρέπει να είναι συμβατή με τη συμφωνία της 25ης Μαΐου του 2016 που προβλέπει ένα πλαίσιο λύσης και όχι αναλυτικά μέτρα και απαντώντας εμμέσως και σε όσους προσπαθούν να δουν το μαύρο άσπρο από τη συνεδρίαση της Δευτέρας είπε: «Ας μην έχουμε αυταπάτες. Είναι μια τεράστια αποτυχία.
Τη συζήτηση ότι το ζητούμενο σήμερα ήταν να έχουμε μια διευκρίνιση (σ.σ. των μέτρων για το χρέος) την έκαναν άλλοι, όχι εγώ. Είχαμε μια ξεκάθαρη δήλωση το 2016 και σήμερα η συζήτηση ήταν για να αποφασίσουμε για μεσοπρόθεσμα μέτρα σήμερα, κάτι που δεν περιεχόταν όμως στην απόφαση του 2016. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα βρεθούμε σε μια λύση καλύτερη από αυτή είχαμε σήμερα. Το μάθημα που θα πρέπει να μάθουμε είναι ότι θα πρέπει να μείνουμε σε όσα έχουμε συμφωνήσει από το 2016 και να μην προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την εικόνα με δημόσιες δηλώσεις. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος που κάποιοι από εμάς προχώρησαν περά από την εντολή που έχει δοθεί για να βρουν μια λύση και τώρα αποτύχαμε. Λυπάμαι».
Στην αρχή της συνεδρίασης ο κ. Σόιμπλε είχε υπογραμμίσει ότι μπορεί να συζητήσει πλαίσιο πολιτικής αλλά όχι και συγκεκριμένα μέτρα:«δεν μπορώ να διαπραγματευτώ μια καινούργια εντολή, άρα η βάση μας πρέπει να είναι αυτή (Μάιος 2016). Δεν δώσαμε βέτο στο ΔΝΤ, ούτε εμείς, ούτε η Ολλανδία. Να υπενθυμίσω ότι έχουμε ήδη εγκρίνει δύο προγράμματα από το Ταμείο».
Τις εκρηκτικές εξελίξεις που ακολούθησαν πυροδότησε η τοποθέτηση του κ. Τόμσεν: «Αντιλαμβάνομαι ότι θέλετε να προχωρήσετε με αυτό τον τρόπο, όμως έχουμε επίσης συμφωνήσει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να καταλήξει πως αυτή η δέσμη μέτρων θα μας φέρει on board, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Δεν θα μπορέσουμε σήμερα να πούμε στο ΔΣ μας ότι οι προδιαγραφές τηρούνται. Δεν συμφωνήσαμε στα πρωτογενή πλεονάσματα, ούτε στις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Θα χρειαστούμε αρκετά πιο συγκεκριμένα μέτρα, διαφορετικά δεν θα μας πείσετε να συμφωνήσουμε μαζί σας».
Αμέσως έλαβε τον λόγο ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η λύση πρέπει να είναι καθαρή, αξιόπιστη, ώστε να δώσει το σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα. «Νομίζω ότι εάν δημοσιεύσουμε αυτή την πρόταση όπως είναι, τα ελληνικά ομόλογα θα ανέβουν και η ελληνική οικονομία θα υποφέρει. Είχα πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, με βέτο από τη Γερμανία και την Ολλανδία, έτσι ήμουν σε αδύναμη θέση. Δεχθήκαμε τους όρους του ΔΝΤ, έτσι έχουμε ένα πρόγραμμα με το ΔΝΤ. Η μπάλα είναι στο γήπεδό σας» είπε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παρενέβη αναφέροντας ότι η απόφαση του 2016 λέει τι μπορεί να γίνει και όχι τι δεν μπορεί να γίνει και ότι υπάρχουν όρια:«δεν μπορούμε να πάμε πίσω στα κοινοβούλια και να ζητήσουμε επιπλέον εγγυήσεις από τον EFSF. Σας το λέω, η Ολλανδία θα πει όχι. Οσο για την ανάπτυξη, υπάρχουν διαφορετικές προβλέψεις. Το έχουμε ενσωματώσει εκεί που αναφέρεται ότι χρειάζεται νέα αξιολόγηση βάσει των προβλέψεων του ΔΝΤ».
Οι άλλοι υπουργοί

Υπέρ της ξεκάθαρης λύσης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ λέγοντας ότι η πρόταση που υπήρχε στο τραπέζι δεν φανερώνει «καθαρή λύση», ότι είχε δυσκολία να καταλάβει τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη και ότι η Γαλλία προτιμούσε 17 έτη επιμήκυνσης και πρωτογενή πλεονάσματα 2% (σ.σ. μετά το 2022).
«Ομως δεν έχουμε ξεκάθαρη απάντηση, εάν το ΔΝΤ παραμένει ή όχι – δεν μπορεί να είναι μισό -μισό. Εάν δεν είναι μαζί μας το ΔΝΤ, η ΕΚΤ δεν μπορεί να δώσει το QE» είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. «Εχω εξουσιοδότηση από τον Γάλλο πρόεδρο για καθαρή λύση και όχι μετακύλιση» είπε ο κ. Λεμέρ.
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν θέλησε να δει το ποτήρι μισογεμάτο λέγοντας ότι το κείμενο του ESM μπορεί μεν να βελτιωθεί αλλά μπορεί να είναι πια βάση διαλόγου.
Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Σέλινγκ ξέσπασε:«το ΔΝΤ μάς είπε ότι το DSA δεν είναι αξιόπιστο. Τώρα λέει ότι ακόμα δεν είναι αξιόπιστο; 1% ανάπτυξη τα επόμενα 40 χρόνια; Τότε ποιος ο λόγος να έχουμε πρόγραμμα; Το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει: είναι μέσα ή όχι; Δεν μπορούμε να συζητάμε μέτρα κάθε 4 εβδομάδες». Μάλιστα γυρνώντας προς τον κ. Τόμσεν, ο Αυστριακός υπουργός τού είπε:«Πολ, θέλεις να βάλουμε ένα στοίχημα; Αν είναι σωστή η Κομισιόν (στις προβλέψεις για την ανάπτυξη) να πληρώσετε διπλά από ό,τι πρέπει. Εάν είστε εσείς σωστοί, να μην πληρώσετε τίποτα. Μπορούμε να βάλουμε αυτό το στοίχημα. Θα χάσετε», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος αναρωτήθηκε «πώς θα τετραγωνίσουμε τον κύκλο; Αντιλαμβάνομαι ότι η Ελλάδα και το ΔΝΤ έχουν ένσταση με την πρόταση. Μήπως να εξετάσουμε τον ρόλο του ΔΝΤ ως συμβούλου όπως στο ισπανικό μοντέλο;».«Δεν μπορείς να είσαι 50% έγκυος, όπως φαίνεται να είναι το ΔΝΤ τώρα» πρόσθεσε.
Πρόταση Ντάισελμπλουμ

Σε αυτό το σημείο και αφού δεν υπήρχε σύγκλιση, ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ, αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση για να έχει διαβουλεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη:«Θα ζητήσω από το ΔΝΤ να μπει με πρόγραμμα ακόμα και εάν δεν δώσει χρήματα πριν κλείσει το θέμα με το χρέος».
«Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση, που μπορούμε να συζητήσουμε. Να πάμε στο ΔΣ με πρόγραμμα και να δώσουμε χρήματα αργότερα», είπε ο κ. Τόμσεν.
Πάντως το ενδεχόμενο της συμμετοχής του ΔΝΤ χωρίς χρηματοδότηση μέχρι και τις εκλογές της Γερμανίας άφησε ανοιχτό χθες και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ο οποίος όμως απέρριψε τις κατηγορίες ότι το Ταμείο κάνει πολιτικές χάρες στη Γερμανία.
Εκρηξη Τσακαλώτου

«Εάν αυτή είναι μια επιλογή, τότε είναι η χειρότερη των χειροτέρων για την Ελλάδα! Εχουμε διαπραγματευτεί ένα σκληρό πρόγραμμα με το ΔΝΤ, με την προϋπόθεση ότι θα έρθει με πρόγραμμα και θα πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ώστε να γυρίσουμε σελίδα. Η συμμετοχή του ΔΝΤ πρέπει να είναι βασισμένη στο ότι πρέπει να πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.
Ο κ. Τόμσεν ανταπάντησε ότι αντιλαμβάνεται την απογοήτευση του κ. Τσακαλώτου, όμως η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει σύγκλιση στο χρέος. Πρόσθεσε δε ότι και στο παρελθόν το ΔΝΤ ενέκρινε προγράμματα επί της αρχής και ότι η χρηματοδότηση ήρθε μετά υπό όρους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο όρος είναι το χρέος.
Διακοπή και λήξη

Ακολούθησε μια τετράωρη διακοπή της συνεδρίασης με πολλά πηγαδάκια ειδικά για το θέμα της Ελλάδας. Μόλις οι υπουργοί επέστρεψαν στην αίθουσα ο κ. Τσακαλώτος πήρε τον λόγο, λέγοντας ότι συνομίλησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό πολλές φορές, ότι εκτιμά τις προσπάθειες που έγιναν, αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή του.
«Εχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες, αυτό το έγγραφο έχει αρκετά στοιχεία που μπορούν να δουλέψουν για την Ελλάδα, όμως εάν ένας από τους θεσμούς πει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε δεν υπάρχει η ξεκάθαρη λύση που θέλουν οι αγορές» είπε ο κ. Τσακαλώτος, που πρόσθεσε ότι προσωπικά δεσμεύεται να τελειώσει τα prior actions και ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για το χρέος.
«Εάν υπέγραφα αυτό τώρα, θα δημιουργούσα τεράστια πολιτική κρίση στην Ελλάδα και εάν γίνει αυτό, χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να σκεφτώ», είπε ο Ελληνας υπουργός.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Βάλντις Ντομπρόβσκις: Ευθυγράμμιση με το εφικτό για το χρέος

Βάλντις Ντομπρόβσκις: Ευθυγράμμιση με το εφικτό για το χρέος

Όταν θέτουμε τις προσδοκίες πολύ ψηλά, είναι λογικό ότι χρειάζεται να τις ευθυγραμμίζουμε σε αυτό που πολιτικά και τεχνικά είναι εφικτό», τονίζει με νόημα σε συνέντευξη στη Ναυτεμπορική ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπογραμμίζοντας ότι το πλαίσιο της συζήτησης για το ελληνικό χρέος δεν είναι άλλο από τη δήλωση του Εurogroup τον Μάιο το 2016.
Η Ελλάδα πλέον υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις, διαμηνύει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας πάντως ότι απομένουν ακόμη ορισμένα προαπαιτούμενα, «εφαρμόζονται την ώρα που μιλάμε», προτού οι θεσμοί υποβάλλουν την τελική έκθεση συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.
Ο ίδιος διαπιστώνει πρόοδο στη συζήτηση για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς «η απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να παραμείνει για 5 χρόνια, έως το 2022, αντί για 10 χρόνια που προβλέπονταν αρχικά». «Παραμένουμε στο Plan A» δηλώνει ο κ. Ντομπρόβσκις, ερωτηθείς για την περίπτωση που το ΔΝΤ δεν πειστεί να συμμετάσχει ξανά με χρήματα στο πρόγραμμα, καθώς θεωρεί εφικτή την ευόδωση των διαβουλεύσεων στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν προσεγγίζει μόνο θετικά την υπεραπόδοση στο πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, παρά τις υφεσιακές της επιπτώσεις, σημειώνοντας εκ του αποτελέσματος ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν αποδείχθηκαν πιο ακριβείς από εκείνες του ΔΝΤ. Αναγνωρίζει πάντως ότι υπήρξαν και κάποια «μια κι έξω αποτελέσματα» που συνέβαλαν στο πλεόνασμα του προηγούμενου έτους, «όπως η εμπροσθοβαρής εφαρμογή ορισμένων φορολογικών μέτρων».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά την ελληνική οικονομία, εξού και η προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2017. Ο ίδιος αποφεύγει να χαρακτηρίσει νέο ή συμπληρωματικό πρόγραμμα τα επιπλέον μέτρα με έτη αναφοράς το 2019 και το 2020· «Ήταν αναγκαία για να διασφαλιστούν όλοι οι εταίροι του προγράμματος ότι οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν και μετά το πρόγραμμα».
Αναφερόμενος στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μίλησε για ελλείψεις και καθυστερήσεις στην εφαρμογή μετά τη νομοθέτηση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να αναλάβει την ιδιοκτησία των ασκούμενων πολιτικών. «Στο τέλος της ημέρας είναι οι ελληνικές αρχές που θα πρέπει να κάνουν την καλύτερη χρήση της βοήθειας που λαμβάνουν και να προχωρούν γρήγορα με την υλοποίηση». Για την Κομισιόν, στόχος του προγράμματος παραμένει η επιστροφή της Ελλάδας «στα χρόνια που έρχονται».
Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πλέον από την πλευρά της ό,τι χρειάζεται για την επίτευξη συμφωνίας; Ή υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες; Ποιες είναι αυτές;
«Nαι, υπάρχει σαφής δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση να επιτύχει στη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και να κάνει τη χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της. Στο δημοσιονομικό σκέλος, η Ελλάδα υπεραπέδωσε το προηγούμενο έτος και είναι καλά τοποθετημένη για να επιτύχει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων αυτό και το επόμενο έτος. Μεσολάβησε παράλληλα ένα πολύ περιεκτικό, βαθύ και συχνά δύσκολο πακέτο μεταρρυθμίσεων. Δεν υποτιμούμε το πολιτικό κεφάλαιο που επενδύεται σε αυτό και το κουράγιο που απαιτείται. Τώρα, πράγματι, με την Ελλάδα να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις, είναι σημαντικό να φτάσουμε σε μια συμφωνία γρήγορα και να κινηθούμε μπροστά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης».

Die Welt: Τα «κόλπα του Σόιμπλε» στο ελληνικό ζήτημα

Die Welt: Τα «κόλπα του Σόιμπλε» στο ελληνικό ζήτημα

Ασυνήθιστα αιχμηρός ο τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση της Die Welt: «Αυτά είναι τα κόλπα του Σόιμπλε για τη διάσωση της Ελλάδας». Ο αρθρογράφος δηλώνει ότι έχει στη διάθεσή του τους υπολογισμούς των εμπειρογνωμόνων σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας στις επόμενες δεκαετίες. 

Και υποστηρίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ απέχουν τόσο πολύ μεταξύ τους στις υποθέσεις εργασίας και στα αποτελέσματα των υπολογισμών τους, ώστε διερωτάται κανείς, εάν οι αναλύσεις τους αφορούν πραγματικά την ίδια χώρα». 

Εν ολίγοις: η Κομισιόν υποστηρίζει ότι με πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 3,5% στα προσεχή οκτώ χρόνια και 2,6% κατά μέσο όρο στις επόμενες δεκαετίες το ελληνικό χρέος μειώνεται στο 50% του ΑΕΠ το 2060. Το ΔΝΤ θεωρεί ανεδαφικές τις προβλέψεις για υψηλά πλεονάσματα και βλέπει το χρέος στο 226% το 2060- εκτός αν γίνει κούρεμα χρέους. 

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «το 2017 δεν είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια, όταν το διακύβευμα ήταν να επανέλθουν εντός γραμμής οι Έλληνες με όσο το δυνατόν πιο δρακόντεια μέτρα , ώστε να αντιληφθούν και οι Ιταλοί τι τους περιμένει αν δεν αρχίσουν επιτέλους τις μεταρρυθμίσεις. Το 2017 είναι η σούπερ εκλογική χρονιά στην Ευρώπη. 

Κανείς στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση- ούτε ο Σόιμπλε- δεν χρειάζεται μία επανάληψη της ελληνικής κρίσης μετά το δημοψήφισμα του Brexit το 2016. Γι αυτό ο υπουργός Οικονομικών θα προτιμούσε να κλείσει τη διαπραγμάτευση με την Αθήνα, με μία προϋπόθεση: ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει. Και ότι μία άφεση χρέους από τους Ευρωπαίους θα γίνει το νωρίτερο μετά τις γερμανικές εκλογές- αν πρέπει οπωσδήποτε να γίνει».
Λύση δια της …αναβολής;
Εκτός από το «σενάριο Κομισιόν» και τη «γραμμή ΔΝΤ» εμφανίζεται- και είχε ήδη συζητηθεί στο τελευταίο Γιούρογκρουπ- και ένα τρίτο, συμβιβαστικό σενάριο, το οποίο είχε σκιαγραφήσει προ ημερών η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, ενώ θεωρεί υλοποιήσιμο και η Welt. 

Συγκεκριμένα: «Ο Σόιμπλε δίνει τη διαβεβαίωση ότι θα περιγράψει από τώρα με λεπτομέρειες τις πιθανές διευκολύνσεις για το χρέος, ακόμη και αν αυτές δεν υλοποιηθούν πριν από το 2018. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να παραταθεί για ακόμη 15 χρόνια η περίοδος αποπληρωμής σε δάνεια που είχε ήδη εκταμιεύσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (EFSF). Σε αντάλλαγμα το ΔΝΤ θα έδινε μία επίσημη υπόσχεση συμμετοχής στο τρίτο πρόγραμμα, υπό μία προϋπόθεση: δεν θα εκταμιεύσει χρήματα, παρά μόνο όταν ξεκαθαριστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό που ακούγεται ως λύση του προβλήματος είναι πάνω απ΄όλα μία έξυπνη κίνηση στη σκακιέρα, μία μετατόπιση του προβλήματος στον χρόνο, ένα κόλπο με λίγα λόγια. Ο Σόιμπλε θα μπορούσε να ισχυριστεί στη γερμανική Βουλή, ότι το ΔΝΤ επιτέλους δεσμεύθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα βοήθειας. Το ΔΝΤ από την πλευρά του δεν θα είχε υποσχεθεί τίποτα περισσότερα από αυτά που λέει τα τελευταία δύο χρόνια. Λύση δεν θα είχε βρεθεί πάντως».
Απαισιόδοξο το τελικό σχόλιο: «Το ότι οι Έλληνες δεν συμφώνησαν με αυτή τη συμφωνία εις βάρος τους, δεν μπορεί να εκπλήσσει κανέναν. Ο Τσίπρας χρειάζεται επιτυχίες, για να μπορεί να περάσει στον κόσμο το μεγάλο πακέτο περικοπών που μόλις υιοθέτησε. Το κούρεμα χρέους θα ήταν μία τέτοια επιτυχία. Κι αν δεν μπορεί να έρθει τόσο γρήγορα όσο θα ήθελε ο έλληνας πρωθυπουργός, μία καλή εναλλακτική λύση θα ήταν η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Στο οποίο όμως δεν μπορούν να προσχωρήσουν οι Έλληνες, εάν δεν επιβεβαιωθεί στοιχειωδώς η βιωσιμότητα του χρέους. Προϋπόθεση θα ήταν η συμφωνία όλων των εμπλεκομένων στην ανάλυση βιωσιμότητας της ΕΕ. Αλλά η συμφωνία Σόιμπλε-ΔΝΤ δεν προσφέρει στους Έλληνες καμία από τις δύο εναλλακτικές λύσεις».

Πηγή: DW




«Καλοβλέπει» την πρόταση Σόιμπλε το ΔΝΤ

«Καλοβλέπει» την πρόταση Σόιμπλε το ΔΝΤ

«Καλοβλέπει» το ΔΝΤ την πρόταση Σόιμπλε να μην συμμετάσχει χρηματοδοτικά τώρα στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά στο τέλος αυτού.
Τουλάχιστον αυτό άφησε να διαφανεί ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις στη σημερινή ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους.
Όταν ερωτήθηκε σχετικά με την πρόταση που απορρίφθηκε από την Αθήνα στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, ο κ. Ράις απάντησε πως «αναζητούμε όλες τις εναλλακτικές επιλογές εντός του πλαισίου των κανόνων μας και αν δείτε και στο παρελθόν, θα καταλάβετε ότι είμαστε ευέλικτοι προκειμένου να υπηρετήσουμε τα μέλη μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, «και στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις καταρχήν έγκρισης, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά».
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ακόμη ότι «η θέση μας παραμένει σταθερή, τόσο για τις μεταρρυθμίσεις, όσο και για τη βιωσιμότητα του χρέους για να συμμετάσχουμε χρηματοδοτικά και αυτοί οι όροι δεν έχουν εκπληρωθεί ως προς το δεύτερος σκέλος».
Σε ερώτηση αναφορικά με το αν η απόφαση του Eurogroup του Μαϊου 2016 ικανοποιεί το ΔΝΤ, ο κ. Ράις διευκρίνισε ότι «αποδεχόμαστε ως βάση συζήτησης την συμφωνία του περασμένου Μαΐου, επομένως οι λύσεις για το χρέος δεν χρειάζεται να είναι ποσοτικοποιημένες.
Ο Τζέρι Ράις επανέλαβε ότι κατά την άποψη του ΔΝΤ δεν είναι βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% πέραν του 2022 καθώς «ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σήμαινε πολύ υψηλή λιτότητα για τους Έλληνες».



"Βόμβα" από την Handelsblatt: Η χρηματοδότηση του ΔΝΤ από το 2018 θα συνδυαστεί με ένα νέο μνημόνιο

&quot?Βόμβα&quot? από την Handelsblatt: Η χρηματοδότηση του ΔΝΤ από το 2018 θα συνδυαστεί με ένα νέο μνημόνιο

To σχέδιο του Σόιμπλε για χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στη λήξη του σημερινού προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018, προβλέπει ότι αυτή θα συνδυαστεί με ένα νέο πρόγραμμα του Ταμείου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η πρόταση Σόιμπλε οδηγεί σε ένα τέταρτο μνημόνιο, μόνο που αυτή τη φορά η χρηματοδότηση θα γίνεται από το ΔΝΤ.
Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, με τίτλο: «Ο Σόιμπλε ελπίζει ότι θα βρεθεί γρήγορα συμβιβασμός», αναφέρεται στη δήλωση του εκπροσώπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών χθες, ότι υπάρχει «σαφής πρόοδος» στο Eurogroup.
«Ελπίζουμε ότι τον Ιούνιο θα ληφθεί απόφαση για την χορήγηση της δόσης και τον Ιούλιο θα ακολουθήσει η εκταμίευσή της», δήλωσε ο εκπρόσωπος,

Σόιμπλε: Θα κλείσει τον Ιούνιο η αξιολόγηση – Αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ

03:09 μμ, Πέμπτη 25 Μαϊ 2017
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος συναντήθηκε την Τετάρτη, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, στο Βερολίνο.
Σόιμπλε: Θα κλείσει τον Ιούνιο η αξιολόγηση – Αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ
Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια αποστολής της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διάρκειας τριών ημερών, στη γερμανική πρωτεύουσα.
Οι δέκα ευρωβουλευτές που πήραν μέρος στην αποστολή -ο κ. Κύρτσος ήταν ο μόνος Έλληνας ευρωβουλευτής- είχαν επαφές με Γερμανούς πολιτικούς των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (Χριστιανοδημοκράτες-Σοσιαλδημοκράτες), με εκπροσώπους των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού κλάδου, με επενδυτές στην ψηφιακή οικονομία και άλλους οικονομικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες.
Η τριήμερη αποστολή στο Βερολίνο ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε, στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία διήρκεσε γύρω στα 75 λεπτά.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ έθεσε στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας το ζήτημα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος-μνημονίου με το σκεπτικό ότι έχουν εξαντληθεί τα χρονικά περιθώρια και πως η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται ήδη από την καθυστέρηση της συνεννόησης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, απαντώντας στον κ. Κύρτσο, ο κ. Σόιμπλε διαβεβαίωσε τα μέλη της αποστολής της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι οι συνεννοήσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία και πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος-μνημονίου θα ολοκληρωθεί έγκαιρα τον Ιούνιο.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το βασικό πρόβλημα βρίσκεται στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το οποίο προβλέπει μέση ετήσια ανάπτυξη μόλις 1% για την ελληνική οικονομία στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται το χρέος του ελληνικού Δημοσίου μη βιώσιμο, κυρίως λόγω αδυναμίας αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ σε βάθος χρόνου.
Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η αποδοχή αυτού του είδους των εκτιμήσεων θα είναι ομολογία αποτυχίας τόσο για την Ελλάδα, η οποία θα δεχτεί ότι δεν πρόκειται να αναπτυχθεί με ικανοποιητικό ρυθμό, όσο και για την Ε.Ε., η οποία θα συμβιβαστεί με μία αρνητική προοπτική για την ελληνική οικονομία.
Τα μέλη της αποστολής της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δέχτηκαν με ανακούφιση τις εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος-μνημονίου τον Ιούνιο και τον ευχαρίστησαν για τον χρόνο που βρήκε για να απαντήσει στις ερωτήσεις τους για την οικονομική πολιτική της Γερμανίας, τις μεγάλες ευρωπαϊκές εκκρεμότητες στον τομέα της οικονομικής ενοποίησης, το ελληνικό πρόγραμμα και άλλα ζητήματα.
Πηγή: Euro2day
To ΔΝΤ επιμένει στην ελάφρυνση του χρέους

To ΔΝΤ επιμένει στην ελάφρυνση του χρέους

08:57 πμ, Παρασκευή 26 Μαϊ 2017
"Δεν προκύπτει από κάπου ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση χωρίς αισθητή ελάφρυνση τους χρέους της. Η άποψη αυτή του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει" δήλωσε ο διευθυντής του Τομέα Χρηματοπιστωτικών Ερευνών του ΔΝΤ Τομπίας Άντριαν, στο γερμανικό περιοδικό Focus.
Παράλληλα, επεσήμανε την ελλιπή συμμόρφωση των χωρών τού Συμφώνου Σταθερότητας και ζήτησε μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία. "Είναι ένα θεμελιώδες πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το γεγονός ότι δεν μπορούν να πιεσθούν τα κράτη-μέλη να τηρούν τους κανόνες του κρατικού προϋπολογισμού" πρόσθεσε.
Ο κ. Αντριαν τόνισε ότι οι οικονομικές ανισορροπίες για μεγάλο διάστημα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε "δοκιμασία την Eυρωζώνη. Επομένως, θα ήταν επιθυμητό να τηρούν από μόνες τους οι χώρες -μέλη τους κανόνες του Μάαστριχτ".
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: