Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Έρχονται «ραβασάκια» για τα αδήλωτα εισοδήματα

Έρχονται «ραβασάκια» για τα αδήλωτα εισοδήματα

Είναι ελληνικό φαινόμενο και συμβαίνει πάντα! Όταν εκπνέει η προθεσμία τότε τρέχουν όλοι για ρύθμιση ή για πληρωμές φόρων. 
Μερικά 24ωρα πριν την 31η Μαΐου όπου λήγει η προθεσμία υπαγωγής των φορολογουμένων στη ρύθμιση για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων τρέχουν να ενταχθούν σε αυτή.
Να υπενθυμίσουμε ότι μετά την 1η Ιουνίου – και αν δεν δοθεί νέα παράταση – θα είναι εκτεθειμένοι σε φορολογικούς ελέγχους και θα κληθούν να πληρώσουν “τσουχτερά” πρόστιμα, αν ανακαλυφθούν αδήλωτα εισοδήματα.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένει το «πράσινο φως» από τους δανειστές προκειμένου να δοθεί παράταση λίγων μηνών στην προθεσμία καθώς μέχρι σήμερα. Από την άλλη πλευρά πολλά είναι και τα αιτήματα από φοροτεχνικούς, οι οποίοι επισημαίνουν πως τα χρονικά περιθώρια μέχρι την 31η Μαΐου είναι πολύ στενά και ζητούν να δοθεί μία παράταση, ώστε να προλάβουν να ενταχθούν σε αυτήν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
Με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τα αδήλωτα εισοδήματα, όσοι επιθυμούν μπορούν να υποβάλουν τροποποιητικές ή αρχικές δηλώσεις στην Εφορία για εισοδήματα τα οποία δεν είχαν δηλώσει στο παρελθόν.
Προβλέπεται, δε, πρόσθετος φόρος 8% με 10%, κάτι που ανεβάζει τη συνολική φορολογική επιβάρυνση ακόμη και πάνω από το 60%. Ομως, αρκετοί φορολογούμενοι προτιμούν να καταβάλουν 50% ή και 60% του κεφαλαίου τους, προκειμένου να γλιτώσουν ποινικές κυρώσεις ή φορολογικές επιβαρύνσεις οι οποίες μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και το 100% του ποσού το οποίο απέκρυβαν.
Οι πολίτες οι οποίοι αποκαλύπτουν αδήλωτα ποσά προχωρούν σε ρυθμίσεις των οφειλών τους σε 12 ή και 24 μηνιαίες δόσεις, όπως, άλλωστε, προβλέπεται στο πλαίσιο της πάγιας ρύθμισης οφειλών.
Στη ρύθμιση υπάγονται φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ή έχουν υποβάλει ελλιπή ή ανακριβή δήλωση και οι οποίοι μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις. Οι δηλώσεις που μπορούν να υποβληθούν αφορούν, μεταξύ των άλλων: φόρο εισοδήματος και ΦΜΥ, ΦΠΑ, φόρο κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και φόρο μεταβίβασης ακινήτων, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελείας και ΕΝΦΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: