Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

Διεργασίες και μηνύματα πριν το κρίσιμο ραντεβού της Δευτέρας

Διεργασίες και μηνύματα πριν το κρίσιμο ραντεβού της Δευτέρας

Oι δηλώσεις από το Βερολίνο δημιούργησαν αρνητικό κλίμα για την αυριανή συνάντηση, ωστόσο κοινοτικές πηγές και κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι όλα είναι ανοιχτά.
diergasies-kai-minumata-prin-to-krisimo-rantebou-tis-deuteras
 
Θα συνεχιστούν στις ώρες που απομένουν μέχρι το αυριανό Eurogroup οι προσπάθειες προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε μια καταρχήν συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα. Μπορεί οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου  του Β. Σοϊμπλε να δημιούργησαν πολύ αρνητικό κλίμα σχετικά με τις προοπτικές της αυριανής συνάντησης, ωστόσο κοινοτικές πηγές αλλά και στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης επιμένουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι «ανοικτά».
Μπορεί η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι «δεν θα υπάρξουν μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους» να έπεσε ως βόμβα χθες –τη στιγμή μάλιστα που και από ελληνικής πλευράς είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για προοπτική συνολικής συμφωνίας- ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι εξακολουθούν να τονίζουν ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει». Άλλωστε, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δεν είπε κάτι καινούργιο: ουδείς περιμένει ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση, θα προκύψουν συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος. Ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δώσει το περιθώριο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς να δεσμευτούν τώρα για το χρέος και να περιγράψουν τις λεπτομέρειες των συγκεκριμένων μέτρων μετά τον Αύγουστο του 2018 οπότε θα έχει τελειώσει το τρίτο μνημόνιο (αλλά και οι γερμανικές εκλογές).
 Αυτό είναι επομένως και το ζητούμενο: να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση μέσα στις ώρες που απομένουν –ή και μέρες καθώς το σενάριο να υπάρξει νέα παράταση της αγωνίας μέχρι και τις 15 Ιουνίου είναι ολοζώντανο- η οποία θα συνδυάζει τα «θέλω» όλων των πλευρών:
1. Του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο ζητά διασφαλίσεις από τους Ευρωπαίους προκειμένου να στείλει το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα στο Διοικητικό του Συμβούλιο
2.Της Γερμανίας που δεν θέλει καμία εξειδίκευση των μέτρων πριν από τις εκλογές
3.Της Ελλάδας η οποία θέλει να πάρει κάτι χειροπιαστό πέρα από τη δόση των 7 δις ευρώ προκειμένου να πείσει στο εσωτερικό για την αναγκαιότητα του νέου πακέτου μέτρων των 5,4 δις. ευρώ. Το χειροπιαστό σε αυτή τη φάση μπορεί να είναι η συμμετοχή στο QE η οποία όμως δεν μπορεί πλέον να γίνει νωρίτερα από τον Ιούλιο με ορατό το ενδεχόμενο νέας παράτασης για το φθινόπωρο.

Τσακαλώτος: «Αλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα ρύθμισης του χρέους δεν υπάρχει»

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα βρίσκεται από νωρίς αύριο στις Βρυξέλλες και είναι πολύ πιθανό να έχει διμερείς συναντήσεις πριν το Eurogroup. O ίδιος με δήλωσή του στο ΑΠΕ την Κυριακή δηλώνει αισιόδοξος ότι στο Eurogroup της Δευτέρας μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία καλή και οριστική λύση στο χρέος, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να επιχειρηθεί η έξοδος στις αγορές, εμφανίζεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών  τόνισε ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της. «Αλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα ρύθμισης του χρέους δεν υπάρχει», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως πλέον οι αποφάσεις είναι στα χέρια των θεσμών, για μία καλή και οριστική λύση. 
Σύμφωνα με την ατζέντα της αυριανής συνάντησης, το θέμα της Ελλάδας αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της Ευρωζώνης καθώς μοναδικό θέμα πέραν του ελληνικού, είναι η Ισπανία και η ενημέρωση για τα αποτελέσματα της αποστολής επιτήρησης η οποία πραγματοποιήθηκε στις 24-26 Απριλίου.
Η Ισπανία βρίσκεται σε επιτήρηση λόγω του δανείου που πήρε το 2012 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και η διαδικασία θα σταματήσει όταν αποπληρωθεί το 75% του δανείου. Όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα η ατζέντα αναφέρει: «Το Eurogroup θα ενημερωθεί για την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 2 Μαίου ανάμεσα στην Ελλάδα και στους θεσμούς.
Η προκαταρκτική συμφωνία είναι ένα από τα βήματα στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης αλλά και της αποδέσμευσης της επόμενης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Το Eurogroup θα συζητήσει επίσης τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους (για την περίοδο μετά το 2018) αλλά και τα ζητήματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: