Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017

Χιλιάδες αυτοκίνητα με ανεξόφλητα Τέλη Κυκλοφορίας λόγω λάθους της εφορίας!

Χιλιάδες αυτοκίνητα με ανεξόφλητα Τέλη Κυκλοφορίας λόγω λάθους της εφορίας!

Χιλιάδες αυτοκίνητα με ανεξόφλητα Τέλη Κυκλοφορίας λόγω λάθους της εφορίας!

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
andris@enikonomia.gr
Ανάστατοι είναι οι επαγγελματίες από τον κλάδο αυτοκινήτου στο Ηράκλειο Κρήτης καθώς μετά την αποκάλυψη των «Ειδήσεων» με τίτλο «Πρόστιμα-φωτιά για 40.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ.» αντιλήφθηκαν πως τα ανεξόφλητα Τέλη Κυκλοφορίας αφορούσαν και τους ίδιους ασχέτως αν έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας του στόλου των οχημάτων τους από τον Δεκέμβριο του 2016 ή και νωρίτερα!
Ωστόσο οι βεβαιωμένες οφειλές για ανεξόφλητα Τέλη Κυκλοφορίας φαίνεται πως οφείλεται σε λάθος των εφοριακών οι οποίοι αντί να καταγράψουν στο σύστημα τις καταθέσεις των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων μία προς μία ως όφειλαν, το αμέλησαν και τους «έπιασε» στον ύπνο η έκτακτη διασταύρωση στοιχείων που πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Ειδικότερα όπως καταγγέλλουν στο Enikonomia.gr ιδιοκτήτες εταιρειών ενοικίασης αλλά και εμποριών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων το θέμα αναμένεται να λάβει τεράστιες διαστάσεις καθώς είναι χιλιάδες τα αυτοκίνητα που φαίνεται πως δεν έχουν εξοφληθεί τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2017 ενώ βρίσκονταν σε ακινησία από τα τέλη του 2016.
Σύμφωνα μάλιστα με επιστολή που έχουν αποστείλει στο Enikonomia.gr το λάθος οφείλεται στους εφοριακούς οι οποίοι δεν έχουν καταγράψει στο σύστημα τις ακινησίες χιλιάδων αυτοκινήτων με αποτέλεσμα ο ξαφνικός έλεγχος που πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να εντοπίσει χιλιάδες αυτοκίνητα της περιοχής με απλήρωτα Τέλη Κυκλοφορίας.
Η επιστολή των επαγγελματιών από τον κλάδο αυτοκινήτου στο Ηράκλειο Κρήτης προς το Enikonomia.gr αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Διαβάσαμε με ενδιαφέρον το άρθρο σας στις «Ειδήσεις» για τα πρόστιμα προς τα οχήματα που δεν έχουν καταβάλει Τέλη Κυκλοφορίας, επ’ αυτού σας πληροφορούμαι ότι στο Ηράκλειο έχουμε βρεθεί όλοι σχεδόν οι ιδιοκτήτες εταιρειών ενοικίασης Ι.Χ. αλλά και εμπορίες με βεβαιωμένες οφειλές στην Δ.Ο.Υ για τέλη κυκλοφορίας τα οποία όμως δεν χρωστάμε!
Αυτό το λάθος της Δ.Ο.Υ έχει γίνει γιατί όταν καταθέσαμε τις πινακίδες των οχημάτων μας στο τέλος του 2016 αντί οι υπάλληλοι της εφορίας να τα περάσουν σε ακινησία ένα-ένα, ως όφειλαν, μας ζήτησαν και φτιάξαμε μια χειρόγραφη λίστα την οποία και υπέγραφαν αυτοί με σκοπό κάποια στιγμή να τα περάσουν, όπως καταλαβαίνετε δεν τα καταχώρισαν ποτέ!
Ήρθαμε λοιπόν στο σήμερα και διαπιστώσαμε όλοι μας με έκπληξη ότι χρωστάμε τέλη των οχημάτων μας τα οποία τα είχαμε κατατεθειμένα!
Η λύση που μας έδωσαν από την εφορία είναι να εκτυπώσουμε τις οφειλές που μας έχουν έρθει από το Taxisnet να τις πάμε στην εφορία να γίνει διασταύρωση με τους αρ. κυκλοφορίας που χρωστάμε και σε 2 μήνες λέει θα το έχουν λύσει !!!
Ωστόσο εμείς αν θέλουμε κάποια φορολογική ενημερότητα πρέπει να τρέχουμε στον συγκεκριμένο υπάλληλο στο τμήμα αυτοκινήτων να δίνει εντολή ότι δεν χρωστάμε Τέλη Κυκλοφορίας, για να μας δίνουν, κάτι που μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά. Αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται και ως επιχειρηματίες του κλάδου έχουμε πια κουραστεί, εκτός από το ότι φορολογική αφαίμαξη που ξεκινάει πάντα πρώτα από το αυτοκίνητο έχουμε και μία συνεχώς διογκωμένη γραφειοκρατία σε όλους τους τομείς της εμπορίας αυτοκινήτων. Καλό κουράγιο σε όλους μας!».

Πάντως ακόμη και οι επαγγελματίες από τον κλάδο αυτοκινήτου δεν έχουν αντιληφθεί πως εξαιτίας του λάθους των εφοριακών μπορεί σε λίγο καιρό να εμφανιστούν και τα πρόστιμα για ανασφάλιστα αυτοκίνητα στον προσωπικό τους λογαριασμό στο Taxisnet...

#ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ #ΚΡΗΤΗ #ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Παράνομα κυκλοφορούν 2 στα 10 Ι.Χ. με 1η Άδεια Κυκλοφορίας μετά το 2010 - Βαριά πρόστιμα σε 40.000 ιδιοκτήτες

Παράνομα κυκλοφορούν 2 στα 10 Ι.Χ. με 1η Άδεια Κυκλοφορίας μετά το 2010 - Βαριά πρόστιμα σε 40.000 ιδιοκτήτες

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
andris@enikonomia.gr
Στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν εισέλθει οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που τα κινούν παράνομα χωρίς να έχουν εξοφλήσει τα Τέλη Κυκλοφορίας 2017 και ήδη έχει ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων με τα υπέρογκα πρόστιμα.
Ειδικότερα σύμφωνα με την πρώτη διασταύρωση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Α.Α.Δ.Ε. εντοπίστηκαν 89.925 οχήματα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας από το 2010 έως το 2016 οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν έχουν εξοφλήσει τα Τέλη Κυκλοφορίας 2017 αλλά ούτε έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας στις κατά τόπους εφορίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι «Ειδήσεις» στη διάθεσή τους από το 2010 έως και το 2016 έχουν ταξινομηθεί πάνω από 500.000 αυτοκίνητα με αποτέλεσμα σχεδόν 2 στους 10 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με 1η άδεια κυκλοφορίας μετά το 2010 να μην έχει πληρώσει Τέλη Κυκλοφορίας.
Τα πρόστιμα που καλούνται να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων που δεν έχουν εξοφλήσει τα Τέλη Κυκλοφορίας 2017 ανέρχονται σε 15,4 εκατ. ευρώ , εκ των οποίων τα 8,1 εκατ. ευρώ αφορούν σε ανεξόφλητα Τέλη και τα υπόλοιπα 7,2 εκατ. ευρώ αφορούν σε πρόστιμα. Τα πρόστιμα βεβαιώθηκα σε 40.120 ΑΦΜ.
Να υπενθυμίσουμε πως αν κάποιος δεν εξοφλήσει τα Τέλη Κυκλοφορίας τότε το ποσό που θα του βεβαιωθεί είναι ίσο με το διπλάσιο του αρχικού τιμήματος. Δηλαδή αν τα Τέλη Κυκλοφορίας σε ένα όχημα ανέρχονται σε 240 ευρώ τότε το πρόστιμο που θα του βεβαιωθεί θα είναι 480 ευρώ.
Πάντως η ΑΑΔΕ σχετικά με το ύψος των προστίμων που είναι χαμηλότερο από το αρχικό ποσό απώλειας των εσόδων από τα Τέλη Κυκλοφορίας επισημαίνει πως οφείλεται σε κάποιες εγκυκλίους και γραφειοκρατικά θέματα…
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες των Ειδήσεων οι αλλαγές στα ποσά των Τελών Κυκλοφορίας είναι πολύ πιθανό να εξηγούν το μειωμένο ποσό…
Οι παραβάτες έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης μέσω της εφαρμογής «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» του TAXISnet, ενώ θα λάβουν και e-mail για τα ποσά, που πρέπει να πληρώσουν.
Σημειώνεται ότι οι ως άνω βεβαιώσεις τελών κυκλοφορίας αφορούν σε οφειλέτες, που ακόμα και σήμερα εμφανίζονται στο TAXISnet ως κάτοχοι των συγκεκριμένων οχημάτων.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε επόμενο στάδιο, οπότε και θα γίνουν αντίστοιχες διασταυρώσεις για οχήματα, που έχουν ταξινομηθεί πριν το 2010, για οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας πριν το 2013 και για οφειλέτες, που σήμερα δεν εμφανίζονται ως κάτοχοι των συγκεκριμένων οχημάτων.
Να υπενθυμίσουμε πως ο πρώην Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης σύμφωνα με έγγραφο που είχε καταθέσει στη Βουλή με στοιχεία της 18ης Φεβρουαρίου 2016 οι οφειλές από τα Τέλη Κυκλοφορίας ανέρχονται σε 252.826.757,82 ευρώ!
Αν υπολογίσει κανείς πως τα χρέη στο κράτος από Τέλη Κυκλοφορίας ανέρχονται σε πάνω από 252 εκατ. ευρώ τότε πάνω από 850.000 ιδιοκτήτες οχημάτων δεν έχουν καταβάλει Τέλη Κυκλοφορίας!
Παράλληλα είχε αναφέρει πως τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας 2016 ανήλθαν σε 1,123 δισ. ευρώ τα οποία καταβλήθηκαν από 3,7 εκατ. αυτοκίνητα. Τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας 2017 ανήλθαν σε μόλις 1,092 δις. ευρώ δηλαδή 31 εκατ. ευρώ λιγότερα…
Πρόστιμα για ανασφάλιστα
Μετά την αποστολή των προστίμων σε μερίδα ιδιοκτητών που δεν έχουν πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας σειρά έχουν τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα ΙΧ αλλά και όσα δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.
Ωστόσο σύμφωνα με στελέχη από τον ασφαλιστικό κλάδο στην τελευταία συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές δεν εμφανίζεται πλέον ως μνημονιακή δέσμευση τα έσοδα από τα ανασφάλιστα ΙΧ σε αντίθεση με τα έσοδα από τα πρόστιμα για τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.
Η ερμηνεία σύμφωνα με τους παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς εστιάζεται στο γεγονός πως σύντομα θα ξεκινήσει και η αποστολή των προστίμων σε όσους κινούν τα οχήματά τους χωρίς ασφάλεια.
Για τα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες των οχημάτων χωρίς ΚΤΕΟ το μεγάλο «αγκάθι» που ε΄χει μπλοκάρει την αποστολή τους αφορά στα παλιά αυτοκίνητα που οι μεταβολές στις άδειές τους γίνονταν χειρόγραφα και δεν υπάρχουν στο ηλεκτρονικό αρχείο…

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Ειδήσεις»

Δεν υπάρχουν σχόλια: