Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Κατάταξη δανείου υπό αναδιάρθρωση (αλλά χωρίς υπογραφή αυτής) στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις

Κατάταξη δανείου υπό αναδιάρθρωση (αλλά χωρίς υπογραφή αυτής) στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις



ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΟΛ
Αναδημοσίευση από το ενημερωτικό δελτίο ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 της ΣΟΛ ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ Α.Ε.
Μακροπρόθεσμο δάνειο για το οποίο δεν έχουν τηρηθεί οι όροι της σύμβασης, και κατά συνέπεια το δάνειο καθίσταται πληρωτέο, καταχωρείται στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αν, μέχρι το τέλος της χρήσης, δεν έχει υπογραφεί η συμφωνία αναδιάρθρωσης του, ακόμα και αν η συμφωνία έχει υπογραφεί στις αρχές της επόμενης χρήσης και πριν την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων
ΕΡΩΤΗΜΑ
Εταιρεία, που τηρεί τα βιβλία της με βάση τα Διεθνή Λο­γιστικά Πρότυπα, έχει δυο μακροπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια, ένα ομολογιακό και ένα κοινοπρακτικό, τα οποία αθροιστικά αποτελούν το 60% του συνόλου του Παθητι­κού. Στα δάνεια συμμετέχουν όλες οι Ελληνικές Τράπεζες με διαφορετικά ποσοστά η κάθε μια και με διαχειρίστρια Τράπεζα μία από αυτές. Ημερομηνία λήξης των δανείων είναι ο Αύγουστος του 2017.

Κατά την σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων της χρήσεως 2016 (1/1/2016-31/12/2016) η οποία θα ολο­κληρωθεί εντός του Μαρτίου 2017, όλα τα μέρη, προ­φορικά, συμφώνησαν στους όρους για την αναδιάρ­θρωση των δανείων και εκκρεμεί η υπογραφή της σύμ­βασης που θα τροποποιεί την υφιστάμενη.

Προκειμένου η Διοίκηση να αποκτήσει το δικαίωμα να καταχωρίσει τα δάνεια αυτά, στις οικονομικές καταστά­σεις της χρήσης 2016, στις μακροπρόθεσμες υποχρεώ­σεις, ζήτησε από την διαχειρίστρια Τράπεζα να της χορη­γήσει ένα υπογεγραμμένο από την ίδια έγγραφο (Term Sheet).

Το ερώτημα είναι κατά πόσο το έγγραφο αυτό υπογε­γραμμένο μόνο από την διαχειρίστρια Τράπεζα και δε­δομένου ότι φέρει ημερομηνία μετά την ημερομηνία αναφοράς των οικονομικών καταστάσεων, παρέχει την δυνατότητα για την κατάταξη των δανείων αυτών στις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.
ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
Στις παραγράφους 69, 70, 72, 73 και 74 του Δ.Λ.Π. 1 «Παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων» προβλέ­πονται τα ακόλουθα:
«69. Η οικονομική οντότητα κατατάσσει μια υποχρέ­ωση ως βραχυπρόθεσμη όταν:
(α)…
(β)…
(γ)...., ή
(δ) η οικονομική οντότητα δεν κατέχει ανεπιφύλακτο δικαίωμα αναβολής του διακανονισμού της υποχρέ­ωσης για τουλάχιστον δώδεκα μήνες μετά την περίο­δο αναφοράς.
72. Μια οικονομική οντότητα κατατάσσει τις χρημα­τοοικονομικές υποχρεώσεις αυτές ως βραχυπρόθε­σμες υποχρεώσεις, όταν πρέπει να διακανονιστούν εντός δώδεκα μηνών από την περίοδο αναφοράς, ακόμη και στην περίπτωση που ολοκληρώνεται συμ­φωνία αναχρηματοδότησης ή επαναδιαπραγμάτευ­σης των όρων της εξόφλησης σε μακροπρόθεσμη βά­ση, μετά την περίοδο αναφοράς και πριν εγκριθούν για έκδοση οι οικονομικές καταστάσεις.
73. Αν μία οικονομική οντότητα αναμένει και έχει την ευχέρεια να αναχρηματοδοτήσει ή να μετακυλήσει μία υποχρέωση για τουλάχιστον δώδεκα μήνες μετά την περίοδο αναφοράς σύμφωνα με υφιστάμενη δα­νειακή διευκόλυνση, κατατάσσει την υποχρέωση ως μακροπρόθεσμη, ακόμη και αν θα έληγε σε μικρότε­ρο χρονικό διάστημα διαφορετικά. Ωστόσο, όταν η αναχρηματοδότηση ή η μετακύλιση δεν είναι στην ευχέρεια της οικονομικής οντότητας (για παράδειγ­μα, δεν υπάρχει συμφωνία αναχρηματοδότησης), μια οικονομική οντότητα δεν λαμβάνει υπόψη τη δυνα­τότητα αναχρηματοδότησης και η υποχρέωση κατα­τάσσεται ως βραχυπρόθεσμη.
74. Όταν μία οικονομική οντότητα αθετεί έναν όρο μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας δανεισμού στο τέ­λος ή πριν το τέλος της περιόδου αναφοράς ώστε η υποχρέωση να καθίσταται πληρωτέα κατ’ απαίτηση, η υποχρέωση κατατάσσεται ως βραχυπρόθεσμη, έ­στω και αν ο δανειστής είχε συμφωνήσει, μετά την περίοδο αναφοράς και πριν την έγκριση των οικονο­μικών καταστάσεων για έκδοση, να μην απαιτήσει την πληρωμή εξαιτίας της αθέτησης. Μια οικονομική οντότητα κατατάσσει την υποχρέωση ως βραχυπρό­θεσμη επειδή, στο τέλος της περιόδου αναφοράς, δεν κατείχε ανεπιφύλακτο δικαίωμα αναβολής του διακανονισμού για τουλάχιστον δώδεκα μήνες μετά την ημερομηνία αυτή.
75. Όμως, η υποχρέωση κατατάσσεται ως μακροπρό­θεσμη αν ο δανειστής συμφώνησε στο τέλος της πε­ριόδου αναφοράς να παράσχει περίοδο χάριτος που λήγει τουλάχιστον δώδεκα μήνες μετά την περίοδο αναφοράς, στη διάρκεια της οποίας η οικονομική ο­ντότητα μπορεί να αποκαταστήσει την αθέτηση και κατά τη διάρκεια της οποίας ο δανειστής δεν δύναται να απαιτήσει την άμεση εξόφληση.
76. Αναφορικά με δάνεια που κατατάσσονται ως βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, εάν τα ακόλουθα γε­γονότα λάβουν χώρα μεταξύ του τέλους της περιό­δου αναφοράς και της ημερομηνίας έγκρισης των οι­κονομικών καταστάσεων, τα γεγονότα εκείνα γνω­στοποιούνται ως μη διορθωτικά γεγονότα σύμφωνα με το Δ.Λ.Π. 10 Γεγονότα μετά την Περίοδο Αναφο­ράς:
(α) αναχρηματοδότηση σε μακροπρόθεσμη βάση,
(β) αποκατάσταση αθέτησης μακροπρόθεσμης συμ­φωνίας δανεισμού και
(γ) η παροχή περιόδου χάριτος από δανειστή προκει­μένου να διορθωθεί η αθέτηση μακροπρόθεσμης συμφωνίας δανεισμού που λήγει τουλάχιστον δώδε­κα μήνες μετά την περίοδο αναφοράς.»
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθώς και την αλλη­λογραφία μεταξύ της εταιρείας και των τραπεζών που τέθηκε υπόψη μας, οι σχετικές δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας θα πρέπει να εμφανιστούν στις βραχυπρό­θεσμες υποχρεώσεις, αφού στην γνωστοποίηση της πρό­τασης αναδιάρθρωσης ρητά αναφέρεται ότι η πρόταση αυτή δεν είναι δεσμευτική, και φέρει ημερομηνία μετα­γενέστερη της ημερομηνίας αναφοράς των οικονομικών καταστάσεων. Με βάση τα παρουσιαζόμενα στοιχεία η ελεγχόμενη δεν κατέχει, κατά την ημερομηνία αναφοράς των οικονομικών καταστάσεων, ανεπιφύλακτο δικαίωμα αναβολής του διακανονισμού της υποχρέωσής της για τουλάχιστον δώδεκα μήνες μετά την περίοδο αναφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: