Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017

Αλλαγές στα εργασιακά και αυξήσεις επιδομάτων στα ειδικά μισθολόγια

Αλλαγές στα εργασιακά και αυξήσεις επιδομάτων στα ειδικά μισθολόγια

Αλλαγές στα εργασιακά και αυξήσεις επιδομάτων στα ειδικά μισθολόγια

Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής ψηφίστηκε τελικά το νομοσχέδιο που κυρώνει τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Οι πρώτες, αν και φραστικές, νομοτεχνικές... διορθώσεις και μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αφορούν τις ενστάσεις που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των δανειστών στο θέμα των εργασιακών.

Οι δεύτερες αφορούν αυξήσεις επιδομάτων, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να... σβήσει τις φωτιές που άναψαν οι ανατροπές στα ειδικά μισθολόγια.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ», η διαφορετική... προσέγγιση του ίδιου θέματος, δηλαδή της διατήρησης σε αναστολή των δύο βασικών αρχών που διέπουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και του ρόλου που αναλαμβάνει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) στη διαδικασία έγκρισης των ομαδικών απολύσεων, είχε προκαλέσει την αντίδραση των εκπροσώπων των δανειστών.

Οι αλλαγές και μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση που δεν έχει ισχύ νόμου, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δείχνει τη «μάχη» που διαδραματίστηκε κυρίως στο θέμα των εργασιακών, στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση είχε επενδύσει πολύ περισσότερα απ’ ό,τι τελικά πήρε.
Αναλυτικά, το άρθρο 16 του νομοσχεδίου, με τίτλο «Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις», αναφέρεται ρητά και λιτά στη διατήρηση σε ισχύ των διατάξεων του νόμου 4024 του 2011, έως το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Κάτι με το οποίο συμφωνούν και οι δανειστές, καθώς ουσιαστικά επαναδιατυπώνεται η αναστολή εφαρμογής των δύο αρχών.

Στον αντίποδα, η αιτιολογική έκθεση ανέφερε ότι η αναστολή των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης αποσυνδέεται από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας και προβλέπεται ότι αυτή θα ισχύσει έως την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή έως 20/8/2018.

Με την παρέμβαση της τελευταίας στιγμή, «διορθώνεται» η διατύπωση και, πλέον, αναφέρεται ότι η αναστολή ισχύει έως τις 20 Αυγούστου 2018, «υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος».

Αλλαγές έγιναν και στο άρθρο 17 της αιτιολογικής που αφορά τις ομαδικές απολύσεις και, κατά την αρχική του διατύπωση, ανέφερε ότι το ΑΣΕ διενεργεί έλεγχο νομιμότητας, ότι η μη προσφυγή του εργοδότη σε αυτό συνεπάγεται την ακυρότητα των απολύσεων, ενώ η αρνητική αιτιολογημένη απόφαση του ΑΣΕ λόγω μη πλήρωσης των σχετικών προϋποθέσεων συνιστά τεκμήριο ακυρότητας των απολύσεων, σε περίπτωση προσφυγής των απολυόμενων στα πολιτικά δικαστήρια.

Πλέον, η διατύπωση άλλαξε και, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «η μη προσφυγή του εργοδότη στο ΑΣΕ συνεπάγεται την ακυρότητα των ομαδικών απολύσεων. Σε περίπτωση προσφυγής κατά του κύρους των απολύσεων, η αρνητική απόφαση του ΑΣΕ μπορεί να ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο».

Στα ειδικά μισθολόγια, με την τροπολογία διατηρούνται σε ισχύ και αυξάνονται μια σειρά από επιδόματα. Αναλυτικά, το ειδικό επίδομα έρευνας για τους ερευνητές διαμορφώνεται ως εξής:

• Γενικός διευθυντής ή διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου, Ινστιτούτου και αυτοτελούς Ερευνητικού Ινστιτούτου, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ): 500 αντί 300 ευρώ.
• Ερευνητής Α΄: 500 αντί 280 ευρώ.
• Ερευνητής Β΄: 450 αντί 250 ευρώ.
• Ερευνητής Γ΄: 400 αντί 180 ευρώ.
• Ερευνητής Δ΄: 250 αντί 160 ευρώ.
• ΕΛΕ Α΄: 350 αντί 200 ευρώ.
• ΕΛΕ Β΄: 320 αντί 170 ευρώ.
• ΕΛΕ Γ΄: 290 αντί 150 ευρώ.
• ΕΛΕ Δ΄: 270 αντί 120 ευρώ.

Ειδική παρέμβαση έγινε, επίσης, υπέρ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στα οποία επεκτείνεται η πρόβλεψη για ειδική αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης, που ίσχυε μόνο στα Σώματα Ασφαλείας. Η αποζημίωση ανέρχεται στα 2,77 ευρώ ανά ώρα.

Παράλληλα, χορηγείται το μηνιαίο επίδομα παραμεθορίου των 100 ευρώ και στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας –πλην των Ενόπλων Δυνάμεων– το οποίο δεν προσμετρείται για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς.

Επιπλέον, στους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), στους έμμισθους ειδικευόμενους ιατρούς και στους επικουρικούς ιατρούς, το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης αυξάνεται ως εξής:

• Συντονιστής διευθυντής και διευθυντής: 340 αντί 250 ευρώ.
• Επιμελητής Α΄: 295 αντί 210 ευρώ.
• Επιμελητής Β΄: 280 αντί 200 ευρώ.
• Ειδικευόμενος: 230 αντί 180 ευρώ.

Οσον αφορά την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εφημεριών, αυτή θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου κι όχι από τη δημοσίευση του νόμου.

Βελτιώσεις γίνονται και στα επιδόματα ειδικών καθηκόντων των διπλωματών, καθώς αυτά θα καταβάλλονται χωρίς προϋποθέσεις, ενώ το επίδομα υπηρεσίας στην αλλοδαπή απαλλάσσεται και από τον φόρο.

Αυξήσεις έγιναν και στα επιδόματα διδασκαλίας και έρευνας των πανεπιστημιακών.

Πηγή: Καθημερινή

#ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ #ΕΝΣΤΟΛΟΙ

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ

Αυξήσεις επιδομάτων στα Ειδικά Μισθολόγια

Της Μαρίας Βουργάνα
Με «πυροσβεστικές» αυξήσεις επιδομάτων, η κυβέρνηση επιχειρεί να σβήσει τη «φωτιά» των αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει οι ανατροπές στα Ειδικά Μισθολόγια που φέρνει το πολυνομοσχέδιο. Συγκεκριμένα με νομοτεχνικές βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής αυξάνονται τα ειδικά επιδόματα για τους Ερευνητές, επεκτείνεται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων η πρόβλεψη για ειδική αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης, ενώ βελτιώσεις γίνονται στα επιδόματα των γιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ, διπλωματών και πανεπιστημιακών. Ειδικότερα:
[1] Ερευνητές: Το ειδικό επίδομα έρευνας για τους Ερευνητές διαμορφώνεται ως εξής:
α) Γενικός Διευθυντής ή Διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου, Ινστιτούτου και αυτοτελούς Ερευνητικού Ινστιτούτου, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.): 500 ευρώ από 300 ευρώ.
β) Ερευνητής Α΄: 500 από 280 ευρώ.
γ) Ερευνητής Β: 450 από 250 ευρώ.
δ) Ερευνητής Γ΄: 400 αντί 180 ευρώ.
ε) Ερευνητής Δ': 250 από 160 ευρώ.
στ) Ε.Λ.Ε. Α': 350 αντί 200 ευρώ.
ζ) Ε.Λ.Ε. Β: 320 ευρώ αντί 170 ευρώ.
η) Ε.Λ.Ε. Γ΄: 290 ευρώ αντί 150 ευρώ
θ) Ε.Λ.Ε. Δ': 270 ευρώ αντί 120 ευρώ.
[2] Ένστολοι: Ειδική παρέμβαση έγινε, υπέρ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στα οποία επεκτείνεται η πρόβλεψη για ειδική αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης, που ίσχυε μόνο στα Σώματα Ασφαλείας. Η αποζημίωση ανέρχεται στα 2,77 ευρώ ανά ώρα.
[3] Ιατροί ΕΣΥ: Στους Ιατρούς και Οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), στους έμμισθους ειδικευόμενους ιατρούς και στους Επικουρικούς Ιατρούς, το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης, αλλάζει ως εξής:
α) Συντονιστής Διευθυντής και Διευθυντής: 340 ευρώ αντί 250 ευρώ
β) Επιμελητής Α': 295 αντί 210 ευρώ.
γ) Επιμελητής Β': 280 αντί 200 ευρώ.
δ) Ειδικευόμενος: 230 αντί 180 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι Ιατροί της Δημόσιας Υγείας του ΕΣΥ εξαιρούνταν από το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης, με αλλαγή της τελευταίας στιγμής μπορούν να το εισπράττουν αρκεί να υπηρετούν στη Διεύθυνση ΚΕΔΥ του υπουργείου Υγείας ή στις Διευθύνσεις Υγείας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ή Περιφερειών.
Όσον αφορά στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εφημεριών, αυτή θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου κι όχι από τη δημοσίευση του νόμου.
[4] Διπλωμάτες: Βελτιώσεις γίνονται στα επιδόματα ειδικών καθηκόντων των διπλωματών, καθώς αυτά θα καταβάλλονται χωρίς προϋποθέσεις, ενώ το επίδομα υπηρεσίας στην αλλοδαπή απαλλάσσεται και από το φόρο.
[5] Πανεπιστημιακοί: Αυξήσεις έγιναν και στα επιδόματα διδασκαλίας και έρευνας των Πανεπιστημιακών που διαμορφώνονται ως εξής:
  • Καθηγητής: 500 αντί 400 ευρώ
  • Αναπληρωτής Καθηγητής: 450 ευρώ αντί 400 ευρώ
  • Επίκουρος Καθηγητής: 400 ευρώ αντί 350 ευρώ
  • Λέκτορας: 250 ευρώ (αμετάβλητο)
Αντιστοίχως για Μέλη Ε.Π. των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Τ.Ε.Ι.), μέλη Δ.Ε.Π. των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), κ.λ.π.:
  • Καθηγητής: 500 αντί 250 ευρώ
  • Αναπληρωτής Καθηγητής: 450 ευρώ αντί 200 ευρώ 
  • Επίκουρος Καθηγητής: 400 ευρώ αντί 180 ευρώ
  • Λέκτορας: 250 ευρώ αντί 150 ευρώ.

Επίσης επεκτείνεται στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Σαμοθράκης το ειδικό μηνιαίο επίδομα των 100 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: