Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν για τη μείωση του Φ.Π.Α. στα ηλεκτρονικά βιβλία

Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν για τη μείωση του Φ.Π.Α. στα ηλεκτρονικά βιβλία




Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν για τη μείωση του Φ.Π.Α. στα ηλεκτρονικά βιβλία, έτσι ώστε να ισχύει ο ίδιος συντελεστής όπως και με τα τυπωμένα βιβλία

Οι πολίτες της Ε.Ε. θα μπορούσαν να πληρώνουν μικρότερα ποσά για την απόκτηση ηλεκτρονικών βιβλίων, αφού τα σχέδια για να επιτραπεί στα κράτη μέλη να μειώσουν τον ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές εκδόσεις, ενισχύθηκαν στην Ευρωπαϊκή επιτροπή την Τετάρτη.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να επιβάλλουν μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. στα ηλεκτρονικά βιβλία, έτσι ώστε ο συντελεστής να ευθυγραμμιστεί με τον αντίστοιχο συντελεστή ΦΠΑ που επιβάλλεται στα έντυπα, υποστηρίχθηκε με ψήφους 48 υπέρ, 1 κατά και 2 αποχές στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή.

«Ο τρόπος ανάγνωσής μας έχει αλλάξει ραγδαία τα τελευταία χρόνια και δεν έχει νόημα να εφαρμόσουμε ένα διπλό πρότυπο με το οποίο μια ηλεκτρονική εφημερίδα θα φορολογείται υψηλότερα από μια έντυπη που αγοράζετε σε ένα κατάστημα. Ευθυγράμμιση του ΦΠΑ με ψηφιακό περιεχόμενο με έντυπο υλικό", δήλωσε ο εισηγητής Tom Vandenkendelaere (ΕΛΚ, ΒΕ).

Επί του παρόντος, τα ηλεκτρονικά βιβλία πρέπει να φορολογούνται με ελάχιστο συντελεστή ΦΠΑ 15% (μέγιστο 25%), ενώ τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να επιβάλλουν μειωμένο συντελεστή τουλάχιστον 5% - και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και μηδενικούς συντελεστές - σε έντυπες δημοσιεύσεις.

Η μουσική και τα βίντεο, καθώς και οι εκδόσεις που συνίστανται κυρίως σε περιεχόμενο μουσικής και βίντεο, θα εξακολουθήσουν να φορολογούνται με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.

Επόμενα βήματα

Η πρόταση θα ψηφισθεί τώρα από το Κοινοβούλιο ως σύνολο στις 31 Μαΐου ή 1 Απριλίου.

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: