Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

«Σαφάρι» για νέες καταθέσεις από τις τράπεζες

«Σαφάρι» για νέες καταθέσεις από τις τράπεζες

«Σαφάρι» για νέες καταθέσεις από τις τράπεζες
Τα πρώτα θετικά σημεία από την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα επιβεβαιώνει η μείωση της εξάρτησης τους από τον ειδικό μηχανισμό στήριξης ( ELA ) κατά 1,2 δις ευρώ που ανακοινώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος την περασμένη εβδομάδα. Εν αναμονή και των σημερινών εξελίξεων από το Eurogroup οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν τώρα σε περισσότερο μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς μεταξύ των οποίων πρωτεύοντα ρόλο παίζει η προσέλκυση νέων κεφαλαίων.
Επειδή τα κεφάλαια αυτά πρέπει να είναι και χαμηλού κόστους βασική μέριμνα των επιτελείων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αποτελεί η προσέλκυσή καταθέσεων από την πελατεία τους. Οι πρώτες ενδείξεις κρίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικές αλλά όπως εκτιμούν κορυφαία τραπεζικά στελέχη η έκπληξη θα προέλθει από τα στοιχεία του Μαϊου . Αναφέρεται  ειδικότερα ότι από τις αρχές του μήνα καταγράφηκαν δύο πολύ σημαντικά στοιχεία: πρώτον ανακόπηκε η απόσυρση των καταθέσεων των δύο προηγούμενων μηνών αφού ελάχιστο ποσοστό καταθετών (υπολογίζεται ότι δεν υπερέβη κατά πολύ το 10%) απέσυρε το σύνολο των επιτρεπόμενων 840 ευρώ ανά 15νθήμερο.
Δεύτερο και μεγαλύτερης σημασίας στοιχείο: Από τις αρχές του μήνα υπάρχει σταδιακή – μικρή ομολογείται,  αλλά σταδιακή – αύξηση καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι αυτές γίνονται από μικροκαταθέτες που θεωρούν ότι μετά τη συμφωνία με τους Θεσμούς έχει εκλείψει πλέον οποιαδήποτε υποψία Grexit και επομένως επαναφέρουν στα ταμεία των τραπεζών κεφάλαια που διατηρούσαν εκτός τραπεζικού συστήματος για «ώρα ανάγκης».
Άλλωστε εκτιμάται ότι ποσό μέχρι 30 δις ευρώ βρίσκεται  σήμερα «αποθηκευμένο» με διάφορους τρόπους και μέσα εντός της ελληνικής επικρατείας. Επίσης πάνω  από 80  δις  ευρώ έχουν τοποθετηθεί σε προϊόντα και τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού κατά τα τελευταία χρόνια. Αν οι κάτοχοι αυτών των κεφαλαίων το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι «καθαρό» , έχει δηλαδή ήδη φορολογηθεί στην Ελλάδα πειστούν και αρχίσουν να τα επιστρέφουν τότε η εικόνα των ελληνικών τραπεζών από πλευράς καταθέσεων μπορεί να μεταμορφωθεί ριζικά. Όπως μάλιστα έχουμε αποκαλύψει , οι τράπεζες εξετάζουν τρόπους να κάνουν πιο δελεαστική την προσέλκυση του λεγομένου νέου χρήματος.  
Σχεδόν το σύνολο των τραπεζών ετοιμάζει από τον Σεπτέμβριο ειδική «εκστρατεία πειθούς» με αυξημένα κίνητρα. Για παράδειγμα ένας καταθέτης που φέρνει τα χρήματα του από το εξωτερικό θα τυγχάνει εξειδικευμένης αντιμετώπισης με την παροχή ειδικών bonus εκπτώσεων για την αγορά από συνεργαζόμενα με την τράπεζα δίκτυα καταστημάτων μέσω των χρεωστικών – πιστωτικών καρτών που θα του χορηγούνται. Επίσης στις καταθέσεις που γίνονται με νέο χρήμα θα υπάρχει αυξημένο επιτόκιο σε σχέση με το τρέχον, όπως το ίδιο θα συμβεί και σε άλλα τραπεζικά προϊόντα (πχ προθεσμιακές καταθέσεις).

Δεν υπάρχουν σχόλια: