Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Άρχισε ο... κατήφορος στα έσοδα του ΕΦΚΑ: Τι λένε τα στοιχεία

Άρχισε ο... κατήφορος στα έσοδα του ΕΦΚΑ: Τι λένε τα στοιχεία

Mετά τον Σεπτέμβριο, υπάρχει ορατός κίνδυνος να υπάρξει πραγματική καθίζηση και στο ποσό που θα βεβαιωθεί αλλά και στο ποσό που θα εισπραχθεί.
arxise-o-katiforos-sta-esoda-tou-efka-ti-lene-ta-stoixeia
 
Ο… κατήφορος όσον αφορά στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από τους ελεύθερους επαγγελματίες ξεκίνησε νωρίτερα από περίμεναν ακόμη και οι πιο απαισιόδοξοι στο υπουργείο Εργασίας. Και το χειρότερο είναι ότι τα... χειρότερα είναι μπροστά.
Πρώτον διότι το υπουργείο Εργασίας δεν έχει αντιληφθεί ότι το σύνολο της τάξης των επιτηδευματιών «μαγειρεύουν» εδώ και εβδομάδες τα κέρδη του 2016 ώστε να γλιτώσουν και από φόρους και από ασφαλιστικές εισφορές.
Και δεύτερον διότι με την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, το υπουργείο Εργασίας θα χτυπήσει για μια ακόμη φορά αυτούς που έχουν τη στοιχειώδη ειλικρίνεια ώστε να μην εμφανίζονται ότι τα βγάζουν πέρα με 200 και 300 ευρώ τον μήνα.
Ο Φεβρουάριος ήταν μόλις ο δεύτερος μήνας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών με βάση το νέο σύστημα δηλαδή με βάση το καθαρό εισόδημα του 2015. Ο συντελεστής εισπραξιμότητας περιορίστηκε στο 60,01% όταν τον Ιανουάριο είχε διαμορφωθεί στο 69,29%.
Το 60%, είναι ποσοστό εισπραξιμότητας πολύ κοντινό σε αυτό που ίσχυε μέχρι και το τέλος του 2016. Ωστόσο, η κυβέρνηση πίστευε ότι με το που θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές για το 80% των ασφαλισμένων (σ.σ εκεί που η ελάχιστη πληρωμή στο ΤΕΒΕ ήταν 230 ευρώ τον μήνα πλέον έχει υποχωρήσει στα 168 ευρώ) οι επαγγελματίες θα ανταποκρίνονταν και θα κατέφευγαν μαζικά στο να πληρώσουν τα «τρέχοντα». Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ενώ το πιο ανησυχητικό είναι ότι ήδη από τον δεύτερο μήνα, στο… ταμείο πηγαίνει μόνο το 56% των ασφαλισμένων. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται σήμερα η «Καθημερινή»:
1.     Τον Ιανουάριο εκδόθηκαν 1,414 εκατομμύρια ειδοποιητήρια και καταβλήθηκαν 173,1 εκατ. ευρώ έναντι απαιτητού ποσού 249,8 εκατ. ευρώ.
2.     Τον Φεβρουάριο εξοφλήθηκε το 56,05% των ειδοποιητηρίων (793,018) και καταβλήθηκε το 60,01% (151,5 εκατ. ευρώ) από τα συνολικά 252,1 εκατ. που απαιτήθηκαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισπράξεις δείχνουν να πέφτουν στα 150 εκατ ευρώ τον μήνα ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται –και θα εξακολουθήσουν να υπολογίζονται μέχρι τον Σεπτέμβριο- με βάση τα κέρδη του 2015 και όχι με βάση τα κέρδη του 2016. Τα τελευταία αναμένεται ότι θα είναι σαφώς λιγότερα και για ουσιαστικούς λόγους (π.χ το 2016 χιλιάδες επαγγελματίες έκαναν απεργία επί μήνες και αυτό αποτυπώθηκε στα έσοδά τους) αλλά και για λόγους φοροδιαφυγής. Έτσι, μετά τον Σεπτέμβριο, υπάρχει ορατός κίνδυνος να υπάρξει πραγματική καθίζηση και στο ποσό που θα βεβαιωθεί αλλά και στο ποσό που θα εισπραχθεί.
Με την απόφασή της να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών από την 1/1/2018 και να συμπεριλάβει τις εισφορές του προηγούμενου έτους στη βάση υπολογισμού, η κυβέρνηση επιτίθεται και πάλι στους λίγους που δηλώνουν εισόδηματα άνω των 10.000 ευρώ.
Οι πολλοί (τουλάχιστον το 70-80%) εμφανίζουν κέρδη έως 7000-8000 ευρώ και μένουν στο απυρόβλητο και του καινούργιου μέτρου. Το μόνο που θα συμβεί, είναι και αυτοί που σήμερα δηλώνουν υψηλά κέρδη να αλλάξουν συνήθειες υπό το βάρος των υπέρογκων φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών που θα φτάσουν να αντιστοιχούν έως και το 60% του καθαρού κέρδους που θα καταφέρνει να δημιουργήσει ένας επαγγελματίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: