Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Με ρυθμούς χελώνας οι φορολογικές δηλώσεις

Με ρυθμούς χελώνας οι φορολογικές δηλώσεις

Απομένουν λιγότερο από 40 ημέρες και οι φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στο TAXISnet δεν ξεπερνούν το 20% του συνόλου που αναμένεται να υποβληθούν φέτος.

Αν δεν επιταχυνθούν άμεσα οι ρυθμοί υποβολής τότε οι φορολογούμενοι θα κινδυνεύσουν να μείνουν εκπρόθεσμοι και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα δεχθεί πιέσεις για να δώσει παράταση πολλών ημερών στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής λήγει στις 30 Ιουνίου.
Ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στο σύστημα δεν ξεπερνά το 1,25 εκατ., όταν το σύνολο αυτών που πρέπει να υποβληθούν φέτος εκτιμάται σε 6,2 εκατ.
Μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 1,22 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Από αυτές το 34% ή 416.995 είναι χρεωστικές, δηλαδή προκύπτει οφειλή φόρου με το μέσο φόρο που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 729 ευρώ.
Ο μέσος φόρος μέχρι και το τέλος Ιουνίου που θα ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό των 1800 ευρώ (πέρυσι ήταν περίπου 1.650 ευρώ) καθώς πολλοί φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα και κατ’ επέκταση βαρύ εκκαθαριστικό συνήθως υποβάλλουν τη δήλωση αργότερα.
Από την εκκαθάριση έχουν προκύψει 198.960 πιστωτικά εκκαθαριστικά, δηλαδή εκκαθαριστικά που οδηγούν σε επιστροφή φόρου. Το μέσο επιστρεφόμενο ποσό είναι 314 ευρώ.
Αν δεν δοθεί παράταση και φέτος όσοι έχουν χρεωστικά εκκαθαριστικά θα κληθούν και φέτος να καταβάλουν τον φόρο τους σε τρεις διμηνιαίες δόσεις : Την πρώτη στα τέλη Ιουλίου την δεύτερη στα τέλη Αυγούστου και την Τρίτη στα τέλη Οκτωβρίου .
Η δήλωση μπορεί από φέτος να γίνεται μέσω του ιστοτόπου της ΑΑΔΕ ( www.aade.gr ) ή από το γνωστό ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών συστημάτων ( www. gsis.gr ) και θα έχει από φέτος τρείς επιπλέον δυνατότητες.
Η πρώτη από αυτές είναι ότι το σύστημα θα προτείνει με αναδυόμενο παράθυρο την δήλωση από τον φορολογούμενο αριθμού τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ ο οποίος δεν θα χρησιμοποιείται μόνο στις πιστωτικές δηλώσεις αλλά και για μελλοντικούς συμψηφισμούς και επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων τα φόρων .
Η δεύτερη είναι ότι η νέα εφαρμογή έχει συμβατότητα με όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές εκτός υπολογιστών . Θεωρητικά δηλαδή θα μπορούμε να κάνουμε τη δήλωση και από έξυπνο κινητό τηλέφωνο ( με σύνδεση στον ιντερνέτ ) ή τα τάμπλετ.
Η τρίτη είναι ότι για πρώτη φορά θα επιτρέπεται από το σύστημα η ξεχωριστή εκκαθάριση δηλώσεων συζύγων με διαφορετική φορολογική κατοικία ( αν παράδειγμα ο ένας από τους δύο έχει φορολογική κατοικία στο εξωτερικό) .

Δεν υπάρχουν σχόλια: