Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

Το Ευρ. Κοινοβούλιο απορρίπτει εκ νέου τη μαύρη λίστα των κρατών που θεωρούνται επικίνδυνες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Το Ευρ. Κοινοβούλιο απορρίπτει εκ νέου τη μαύρη λίστα των κρατών που θεωρούνται επικίνδυνες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
Σύνοδος Ολομέλειας Δελτίο Τύπου - Οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις - 17-05-2017

Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απορρίπτουν και πάλι ως ανεπαρκή, με 392 ψήφους υπέρ, 80 κατά και 207 αποχές, έναν περιορισμένο κατάλογο χωρών που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Νωρίτερα φέτος, το Κοινοβούλιο άσκησε βέτο σε έναν παρόμοιο κατάλογο που καταρτίστηκε από την Επιτροπή, σε χώρες που πιστεύεται ότι είναι επικίνδυνες για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας ή την προώθηση της φοροδιαφυγής.

Το ψήφισμα της Τετάρτης αναφέρει ότι η ΕΕ πρέπει να έχει μια ανεξάρτητη και αυτόνομη διαδικασία για να κρίνει κατά πόσο οι χώρες απειλούν την οικονομική εγκληματικότητα αντί να βασίζονται στην κρίση ενός εξωτερικού οργάνου.

Ο κατάλογος των τρίτων χωρών που έκρινε  η Επιτροπή ότι έχει στρατηγικές ελλείψεις όσον αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης των τρομοκρατικών καθεστώτων είναι:

Αφγανιστάν,
Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Γουιάνα
Ιράκ
Lao PDR
Συρία
Ουγκάντα
Βανουάτου
Γέμενη
Ιράν
Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την τροποποίηση του καταλόγου προσθέτοντας την Αιθιοπία και την κατάργηση της Γουιάνας από τον κατάλογο.

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: