Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Μπορεί να οδηγηθούμε σε ολική ανατροπή του μνημονίου με απρόβλεπτες συνέπειες

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Μπορεί να οδηγηθούμε σε ολική ανατροπή του μνημονίου με απρόβλεπτες συνέπειες

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Μπορεί να οδηγηθούμε σε ολική ανατροπή του μνημονίου με απρόβλεπτες συνέπειες

H ελληνική οικονομία έχει βρεθεί σε μια «παγίδα λιτότητας» όπου οι συνεχείς αυξήσεις φορολογίας και μειώσεις δαπανών μειώνουν το ΑΕΠ και αυξάνουν το χρέος αναφέρει στην τριμηνιαία έκθεσή του το Γραφείο Προυπολογισμού της Βουλής.

Το πρόβλημα των θεσμών και της εξαγωγικής βάσης μπορεί να λυθεί μόνο με μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως δεν αποδίδουν αμέσως ακόμα και όταν πραγματοποιούνται με συνεκτικό τρόπο.
Όπως αναφέρεται,τo πρώτο τρίμηνο του 2017 η οικονομία της χώρας δεν επέστρεψε σε στέρεη ανάκαμψη, παρά τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί επίσημα. Παραμένει σε μια ασταθή κατάσταση που απειλεί να μετατραπεί σε νέα ύφεση. Μας προειδοποίησε για αυτό το ενδεχόμενο η οικονομική στασιμότητα που καταγράφθηκε το 2016 (0,0% σε πραγματικούς όρους) και ι- διαίτερα η πτώση του ΑΕΠ κατά 1,1% (ΕΛΣΤΑΤ) το τέταρτο τρίμηνο του 2016 (ετήσια βάση, έτος αναφοράς 2010 με εποχική και ημερολογιακή διόρθωση), κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου (-13,8%). 2 Η αρνητική τάση που δημιουργήθηκε το τελευταίο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς μεταφέρθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2017 (carry-over effect).
Στα βασικά συμπεράσματα καταγράφονται:
Οι εξαγωγές -και λόγω των δομικών τους προβλημάτων- αδυνατούν να παίξουν ρόλο ατμομηχανής, έστω βοηθητικής. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, παραμένουν στάσιμες σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται στον Ιανουάριο των ετών 2015, 2016 και 2017.6 Το 2016 οι Εξαγωγές αγαθών και Υπηρεσιών σημείωσαν πτώση κατά 2% σε σταθερές τιμές 2010.7

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, το 1ο τρίμηνο 2017 οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων υποχώρησαν και διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2001. Ταυτόχρονα δεν έχει βρει ακόμα λύση το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία αυξήθηκαν πάλι το πρώτο τρίμηνο 2017 κατά € 2 δισ., ενώ είχαν αρχίσει να μειώνονται προς το τέλος του 2016. Οι τράπεζες αναγκάσθηκαν να ζητήσουν αύξηση της χρηματοδότησής τους από τον ELA, πράγμα που αυξάνει το κόστος δανεισμού. Συνολικά, βρίσκονται σε υψηλή βαθμίδα κινδύνου. Ας σημειωθεί επίσης ότι με βάση στοιχεία του τέλους 2016 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε € 74 ή € 100 δισ. (ανάλογα με τον ορισμό) και αναλογούσαν στο 50% του χαρτοφυλακίου δανείων της χώρας. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά € 40 δισ., στο 38% του συνόλου μέχρι 31.12.2019. Ως αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών (και της ύφεσης) ο ρυθμός συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας τον Φεβρουάριο 2017 υποχώρησε κατά 2% σε ετήσια βάση) και κατά 1,5% από τον Ιανουάριο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα ξεπέρασαν στο τέλος Φεβρουαρίου τα € 5 δισ. από € 4,54 δισ. που ήταν στο τέλος του 2016. Ας σημειωθεί ότι μέρος της δόσης από το δάνειο που αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προορίζεται για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η αύξηση των οφειλών στερεί τις επιχειρήσεις από την ρευστότητα που έχουν ανάγκη για να λειτουργούν ομαλά.
Επίσης, οι οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο αυξάνονται πάλι. Οι συνολικές νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, βάσει των στοιχείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ήδη από τον πρώτο μήνα του 2017 ανήλθαν σε € 1,63 δισ., αναδεικνύοντας την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών και δημιουργώντας ταυτόχρονα εύλογες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων. Για το σύνολο του 2016 διαμορφώθηκαν στα € 13,906 δισ. ή € 1,16 δισ. κατά μέσο όρο το μήνα. Επιπλέον, οι παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ανέρχονταν σωρευτικά τον Ιανουάριο του 2017 σε € 91,78 δισ. Εκτός τούτου, το ιδιωτικό χρέος προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ κτλ. πιθανώς να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά,
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες που επενδύθηκαν στο τρέχον Μνημόνιο και επομένως μπορεί να οδηγήσουν σε ολική ανατροπή των δεδομένων του με απρόβλεπτες συνέπειες.

Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι η πορεία και οι επιδώσεις της ελληνικής οικονομίας καθιστούν «απίθανη την ανάπτυξη 2,7% που πρόβλεπε ο Προϋπολογισμός για το 2017, γιατί δεν εκπληρώθηκαν οι προϋποθέσεις για ένα υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης» ενώ σημειώνεται ότι αναμένεται περαιτέρω απώλεια του ΑΕΠ για το 2017 κατά 1 δις ευρώ!

«Με δεδομένη την εξέλιξη το τέταρτο τρίμηνο του 2016 και τη μεταφορά της στο νέο έτος, θα πρέπει η ελληνική οικονομία τα επόμενα τρίμηνα να κάνει άλματα, πράγμα βέβαια που εξαρτάται από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης (και ειδικά την ταχύτητα και ποιότητα των μεταρρυθμίσεων) και των εταίρων (ως προς την ελάφρυνση του χρέους και μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων)» σημειώνεται για να προστεθεί «Αν η επιβράδυνση επιβεβαιωθεί, θα αμφισβητηθούν και οι λοιπές προβλέψεις του προϋπολογισμού για φορολογικά έσοδα και πρωτογενή πλεονάσματα. Έχουμε ενδείξεις ότι η χώρα κινδυνεύει να παγιδευτεί σε στασιμότητα διαρκείας καθώς κινείται γύρω από μηδενικούς ρυθμούς μεγέθυνσης , εφόσον δεν αλλάζει το παραγωγικό πρότυπο. Η οικονομία βρίσκεται συνεπώς σε ασταθή ισορροπία».

«Αποτέλεσμα των μέχρι σήμερα εξελίξεων ήταν ότι παραμένει απαγορευτική η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, καθώς η μέση μηνιαία απόδοση από το δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, βάσει στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2017 διαμορφώθηκε εκ νέου πάνω από 7%, μετά την υποχώρηση (για πρώτη φορά από το 2014) κάτω από το 7% (6,94%) τον Δεκέμβριο του 2016, όταν ακολουθούσε σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης ήδη από το Σεπτέμβριο του 2016» αναφέρεται σε άλλο σημείο.

O Λιαργκόβας στον ΑΝΤ1: Η πραγματική οικονομία έχει υποστεί μεγάλη ζημιά - BINTEO

O Λιαργκόβας στον ΑΝΤ1: Η πραγματική οικονομία έχει υποστεί μεγάλη ζημιά - BINTEO

Η πραγματική οικονομία έχει υποστεί μεγάλη ζημιά και γι’ αυτό είναι καλό να μην έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από το 2% του ΑΕΠ, δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Παναγιώτης Λιαργκόβας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου. 
Υπάρχουν επιχειρήσεις, είπε, που κλείνουν, νέοι που φεύγουν, υψηλή φορολογία.
Όσο πιο ψηλό είναι το πλεόνασμα, τόσο πιο μικρός είναι ο χώρος ανάπτυξης της οικονομίας, σημείωσε ο κ. Λιαργκόβας, Μπορεί, τόνισε, να φαίνεται εύκολο να πετύχουμε πλεονάσματα 3,5%, επειδή είχαμε πέρυσι πλεόνασμα 3,9%, αλλά αυτό δεν ισχύει, πρόσθεσε, γιατί θα απαιτηθούν και άλλα μέτρα λιτότητας.

Αναφερόμενος στην προκαταρκτική συμφωνία, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους είπε ότι πρόκειται για ένα θετικό πρώτο βήμα, γιατί μπορεί να έρθει η οριστική συμφωνία και να αρθεί η αβεβαιότητα ή μέρος αυτής, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσει και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η έξοδος στις αγορές ομολόγων.
Ο κ. Λιαργκόβας επεσήμανε ότι ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% φέτος δεν είναι πλέον ρεαλιστικός. Αν ο ρυθμός ανάπτυξης, πρόσθεσε, θα είναι τελικά 1,5% ή 0,5%, αυτό μένει να το δούμε. 
Ερωτηθείς από τον Νίκο Χατζηνικολάου, αν δεν βλέπει εφικτή ούτε την τελευταία πρόβλεψη του ΔΝΤ για ρυθμό ανάπτυξης 2,2% φέτος, απάντησε ότι για να πετύχουμε ένα τέτοιο ρυθμό θα πρέπει να κάνουμε άλματα στα επόμενα τρίμηνα.
Όπως σημείωσε, στο πρώτο τρίμηνο του 2017, η οικονομία κινήθηκε κοντά στη στασιμότητα. Η κατανάλωση, είπε, έχει συρρικνωθεί σημαντικά και οι εξαγωγές εμφανίζονται στάσιμες, ενώ στις επενδύσεις σημειώνεται μία μικρή ανάκαμψη, καθώς γίνονται κάποιες επενδύσεις σε τομείς, όπως σε σούπερ μάρκετ.

http://www.enikonomia.gr/economy/151566,o-liargkovas-ston-ant1-i-pragmatiki-oikonomia-echei-ypostei-megal.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: