Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ «Τορπίλη» από το Κογκρέσο: Ζητά από το ΔΝΤ να εγκαταλείψει την Ελλάδα

ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ

«Τορπίλη» από το Κογκρέσο: Ζητά από το ΔΝΤ να εγκαταλείψει την Ελλάδα

«Τορπίλη» από το Κογκρέσο: Ζητά από το ΔΝΤ να εγκαταλείψει την Ελλάδα
Mήνυμα προς το ΔΝΤ να μην συμμετάσχει σε ένα τρίτο ελληνικό πρόγραμμα έστειλε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομισματικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ρεπουμπλικάνος Αντι Μπαρ, κατά την διάρκεια ακρόασης με θέμα «τα διδάγματα από τις διασώσεις του ΔΝΤ στην Ελλάδα». 
Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα mignatiou.com, με εξαιρετικά έντονο ύφος, είπε ότι τα δυο προηγούμενα προγράμματα ήταν τα πιο αμφιλεγόμενα στην ιστορία του ΔΝΤ, το οποίο δεν φαίνεται να έχει μάθει από τα λάθη του. Λάθη τα οποία, όπως υπενθύμισε  έχουν επανειλημμένως αποτυπωθεί και στις εσωτερικές εκθέσεις του Οργανισμού.
«Το ΔΝΤ αρέσκεται να λέει οτι ο ρόλος του στις χώρες που αναλαμβάνει δράση είναι  καταλυτικός, όμως στην περίπτωση της Ελλάδος δεν πέτυχε απολύτως τίποτα» είπε ο κ Μπαρ προσθέτοντας οτι «όλοι γνωρίζουν πως σε περίπτωση χρηματοδοτικής συμμετοχής θα μιλάμε για ένα συμβολικό ποσό. Αλλά αυτό ενέχει τον κίνδυνο το ΔΝΤ να μετατραπεί σε έναν συμβολικό οργανισμό.»
Ο κ Μπαρ εἰπε οτι με δεδομένα τα λάθη του παρελθόντος αλλά και την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα που δεν έχει βελτιωθεί, είναι τουλάχιστον σοκαριστικό που το ΔΝΤ σκέφεται μια νέα συμμετοχή.
«Σε περίπτωση που το κάνουν τελικά, θα είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για το γεγονός οτι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος των αποφάσεων τους θα γίνει εξονυχιστικός». Επέμεινε μάλιστα οτι σε μια τέτοια περίπτωση θα αποδείξουν οτι δεν έχουν μάθει από τα λάθη τους, οτι η διαδικασία λήψης των αποφάσεων τους είναι σφόδρα πολιτικοποιημένη και οτι ο ρόλος τους τίθεται εν αμφιβόλω.
Ο κ Μπαρ είπε οτι κανείς δεν προσποείται οτι οι Ευρωπαίοι έχουν ανάγκη τα χρήματα του ΔΝΤ για την Ελλάδα διότι υπάρχει ο ΕΣΜ, «αυτό που κάνουν είναι οτι χρησιμοποιούν το ΔΝΤ για να προστατεύσουν τους πολιτικούς τους ενόψει των εκλογών στην Ευρώπη».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής που έδειξε να γνωρίζει άριστα το ελληνικό ζήτημα, περιγράφοντας την κατάσταση στην Ελλάδα είπε οτι μετά από 7 χρόνια η ύφεση παραμένει και η ανεργία των νέων αγγίζει το 50%. «Η εισπαρξιμότητα των φόρων παραμένει χαμηλά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες, μεγάλες ενώ η δίωξη του κ Αντρεά Γεωργίου για πολλούς θεωρείται πολιτικό κηνύγι μαγγισών».
Κάποια στιγμή μάλιστα και ενώ καταφερόταν εναντίον των αποφάσεων του ΔΝΤ έδειξε δημοσίευμα με φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα υπενθυμίζοντας οτι και ο έλληνας πρωθυπουργός έχει πολλές φορές εκφραστεί απαξιωτικά κατά του ΔΝΤ.
Στην ακρόαση συμμετείχαν και κατέθεσαν: η Μέγκ Λούντσαγκερ, αντιπρόσωπος της  Αμερικής στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ μέχρι τον Μάιο του 2014, η Άννα Γκέλπερν καθηγήτρια νομικής στο πανεπιστήμιο Georgetown, ο συγγραφέας Πόουλ Μπλούσταϊν, που ασχολείται επισταμένα με το ΔΝΤ, και η Ρεμπέκα Νίλσον, στέλεχος της Υπηρεσίας Έρευνας του Κογκρέσου των ΗΠΑ στο Διεθνές Εμπόριο.


Πρόεδρος Επιτροπής Κογκρέσου: Να φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

08:38 πμ
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής του Κογκρέσου και γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Άντι Μπαρ, τάχθηκε κατά της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής για το ελληνικό ζήτημα.
Πρόεδρος Επιτροπής Κογκρέσου: Να φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ
Σύμφωνα με τον Μπαρ, «το ΔΝΤ δεν έχει μάθει το μάθημά του από τα δύο ελληνικά προγράμματα του 2010 και του 2012», και πρόσθεσε πως «αν το ΔΝΤ λάβει μέρος σε ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, θα αποδείξει ότι δεν αναγνωρίζει τα λάθη του».
Ο Barr, αναφέρθηκε στις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από τα μέλη της επιτροπής, τόσο για την κατ’ εξαίρεση πρόσβαση που απέκτησε η Ελλάδα, προκειμένου να διασωθεί, αλλά και στο γεγονός ότι «ενώ το ΔΝΤ κάνει λόγο για τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει χρηματοδοτώντας χώρες, στην περίπτωση της Ελλάδας τουλάχιστον οι πόροι του Ταμείου δεν υπήρξαν καταλυτικοί σε τίποτα».
Χαρακτήρισε «σοκαριστικό» το γεγονός ότι το ΔΝΤ «εξετάζει και τρίτη διάσωση για την Ελλάδα», σχολιάζοντας ότι στόχος ενός νέου προγράμματος διάσωσης θα είναι, κυρίως, η προστασία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ενόψει εκλογών.
Ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός, προχώρησε και σε προειδοποίησε προς το Ταμείο, πως αν συμφωνήσει να συμμετάσχει σε τρίτο πρόγραμμα «θα είναι υπεύθυνο για τον εξονυχιστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο των πράξεών του, τον οποίο θα υποστεί».
Δείτε το βίντεο:

https://youtu.be/66IC0qVTmvg


Δεν υπάρχουν σχόλια: