Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Ευκλ. Τσακαλώτος: Θέλουμε απλώς διαβεβαίωση για το χρέος

Ευκλ. Τσακαλώτος: Θέλουμε απλώς διαβεβαίωση για το χρέος

Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017 11:50
 
UPD:12:06
SOOC/Nikos Libertas
Τη στάση των δανειστών αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους στηλίτευσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και έχει αντικείμενο το εγχείρημα της ελληνικής επιστροφής στις χρηματαγορές.
«Η Ελλάδα εφάρμοσε όλες τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε, ωστόσο, οι θεσμοί δεν μπορούν να παράσχουν σαφήνεια για το χρέος. Αυτό δεν είναι ηθικά σωστό», σημείωσε.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση να ειπωθεί για την Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup είναι ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος, το 2018, θα είναι αρκετά, ώστε να θέσουν το χρέος σε μια βιώσιμη πορεία.
«Χωρίς σαφήνεια στο χρέος, νιώθω σαν να προετοιμάζω μια ομάδα ποδοσφαίρου για έναν αγώνα για τον οποίο κανείς δεν μου έχει δείξει πού είναι το τέρμα», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, επισήμανε ότι ελάχιστα πράγματα έχουν απομείνει για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και πως όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έκανε ό,τι χρειαζόταν.
Σχετικά με την επιμονή της Γερμανίας και της Ολλανδίας για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, τόνισε ότι «δεν μπορεί το ΔΝΤ να είναι καλό για τις μεταρρυθμίσεις και κακό για το χρέος» και πρόσθεσε: «Αν πιστεύουν οι δύο χώρες ότι είναι υπέροχος θεσμός το ΔΝΤ και το θέλουμε στο πρόγραμμα, θα πρέπει να το ακούσουν και στα δύο».
Εξάλλου, εμφανίστηκε αιχμηρός και για τη στάση που τηρεί η ΕΚΤ, λέγοντας ότι δουλεύει με μυστήριους τρόπους και δεν μας λέει αν μοιράζεται τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. «Τι λέει για αυτό η ΕΚΤ; Είναι σημαντικό να έχουμε ευρωπαϊκούς οργανισμούς που να έχουν τη δική τους άποψη και να εργάζονται ανεξάρτητα από μη ευρωπαϊκούς οργανισμούς», συνέχισε.
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως «την απόφαση για το αν θα παραμείνουμε στην Ευρωζώνη τη λάβαμε τον Ιούλιο του 2015. Ήταν μια απόφαση πολιτική και ιδεολογική, που οφείλεται σε μια σειρά από λόγους». «Δεν εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά αλλά και στα θετικά της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η στάση της στην οικολογία και η προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», κατέληξε.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: