Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Ο Βαρουφάκης, οι ευρωεκλογές, το DIEM 25 και οι οικονομικές δωρεές

Ο Βαρουφάκης, οι ευρωεκλογές, το DIEM 25 και οι οικονομικές δωρεές

Ήταν πριν από ένα χρόνο όταν ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίαζε στο Βερολίνο το Μανιφέστο του κινήματος που δημιούργησε προκειμένου να μπει ξανά ενεργά και με τον δικό του μοναδικό τρόπο στην πολιτική σκηνή όχι μόνο της Ελλάδα αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παρεχώρησε τότε στην Bolksbuhne (Λαϊκή Σκηνή) του Βερολίνου χαρακτήριζε την «Κίνηση για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025 (DiEM25)», ως μια απαραίτητη ουτοπία στην προσπάθεια αποτροπής της διάλυσης της Ευρώπης ενώ τόνιζε πως το DiEM25 είναι ανοιχτό σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, «σε όλους που θέλουν να βάλουν και πάλι τον “Δήμο” στην Δημοκρατία».
Περισσότερο από έναν χρόνο μετά, όμως, ο Γιάνης Βαρουφάκης διοργανώνει μία νέα μεγάλη συγκέντρωση για το κίνημά του, στην οποία αναμένεται να ανακοινωθεί πως αυτό εξελίσσεται σε κόμμα που θα συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές.
«Στις 25 Μαΐου ξαναγυρνάμε στο Volksbühne του Βερολίνου, εκεί που το DiEM25 ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. Χωρίς αμφιβολία αυτή θα είναι η πιο σημαντική συνάντησή μας μέχρι τώρα, καθώς θα ανακοινώσουμε την πρόθεσή μας να δραστηριοποιηθούμε πολιτικά και να αντιμετωπίσουμε το κατεστημένο κατά μέτωπο», τονίζεται στο κάλεσμα που έλαβαν τα μέλη του κινήματος μέσω e-mail.
ΕΞΟΔΑ. Το mail αυτό, όμως, δεν συνιστά μόνο πρόσκληση για την εκδήλωση, αλλά κυρίως κάλεσμα για οικονομική δωρεά, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα για τη διεξαγωγή της.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης ποντάρει πολλά στην απήχηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, που λαμβάνει χώρα στην «καρδιά» του Βερολίνου, την πραγματική πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπως έχει υποστηρίξει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αλλά ο ίδιος και τα στελέχη του αδυνατούν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό των 8.500 ευρώ για την υλοποίησή της.
Όπως εξηγείται στην ιστοσελίδα του κόμματος, χρειάζονται 3.000 ευρώ για τις πτήσεις κάποιων εκ των ομιλητών, 1.000 ευρώ για φαγητό και αναψυκτικά, 3.500 ευρώ για αφίσες, φυλλάδια και τα έξοδα της επικοινωνιακής ομάδας, ενώ άλλα 1.000 ευρώ θα στοιχίσει μία «καλλιτεχνική παρέμβαση» από το DiEM25 Voice, μία πλατφόρμα έκφρασης του DiEM μέσω της τέχνης, που επιμελείται ο μουσικός Brian Eno και η ζωγράφος και σύντροφος του Γιάνη Βαρουφάκη, Δανάη Στράτου.
Η ανταπόκριση σε αυτό αποδείχθηκε άμεση και μεγάλη, καθώς μέσα σε δύο μέρες τα 1.500 ευρώ που είχαν συγκεντρωθεί αρχικά, ξεπέρασαν τα 8.700, πιάνοντας τον απαιτούμενο στόχο, χάρη σε χιλιάδες δωρεές από 5 μέχρι 100 ευρώ.
Βέβαια πουθενά δεν αναφέρεται τι θα γίνει σε περίπτωση που συγκεντρωθούν περισσότερα από 8000 ευρώ που χρειάζονται για την εν λόγω εκδήλωση και αν οι συνεισφέροντες θα λάβουν κάποια απόδειξη ή θα μπορούν να ελέγχουν ανά πάσα ώρα και στιγμή ότι τα χρήματά τους χρησιμοποιήθηκαν για τον συγκεκριμένο σκοπό ή αν για παράδειγμα κάποιος από τους επικεφαλείς τα ξόδεψε προς προσωπικό του όφελος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό ζήτημα δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί το DiEM25. Ήδη στην ιδρυτική του εκδήλωση στο Βερολίνο το 2016, το κίνημα δέχθηκε έντονη κριτική από μερίδα ακτιβιστών, καθώς χρέωνε για την είσοδο 12 ευρώ.
Αν και το μέλλον του DiEM25 κρίνεται στο Βερολίνο, το παρόν του Γιάνη Βαρουφάκη βρίσκεται στην Αθήνα, όπου ο πρώην υπουργός διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κάνοντας ένα προσωρινό διάλειμμα από την πολιτική μάχη για τη μεταρρύθμιση στην ΕΕ.
«Αυτό που σου επιτρέπουν να κάνεις τα πανεπιστήμια είναι κάτι που απαγορεύουν το Eurogroup και οι άλλοι διάδρομοι εξουσίας, δηλαδή να ηγείσαι με ιδέες», δήλωσε πριν λίγες μέρες στο Spiegel που έδωσε συνέντευξη από τον χώρο του Πανεπιστημίου.
Στην ίδια συνέντευξη ο Γιάνης Βαρουφάκης ρωτήθηκε για το DiEM25 και τις Ευρωεκλογές, επιβεβαιώνοντας πως το κόμμα του θα αναμετρηθεί στην κάλπη, αλλά το δικό του όνομα ίσως να μην βρίσκεται στα ψηφοδέλτια.
«Στην 6η επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, το DiEM25 λάνσαρε το ευρωπαϊκό new deal, την πολιτική μας για την σωτηρία της Ευρώπης και αυτών που αξίζει να σώσουν την Ευρώπη.
Είμαστε πολλοί που εμπλεκόμαστε. Ανακοινώσαμε ότι θα έχουμε παρουσία στις ευρωεκλογές του 2019 – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγώ θα κατέβω, μπορεί ναι, μπορεί και όχι – η ουσία είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει στην Ευρώπη, στη Γερμανία, στην Ελλάδα. Αν χρειαστεί τα μέλη του DiEM25 να παραστούμε στις εκλογές, θα το κάνουμε, αλλά κάθε μέρα βυθιζόμαστε σε πολιτική δουλειά», απάντησε σε σχετική ερώτηση.
Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας με πολύ παρασκήνιο και πλούσιες προσφορές

Δεν υπάρχουν σχόλια: