Τρίτη 23 Μαΐου 2017

ΣΟΛΟΜΩΝΤΕΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ EUROGROUP - ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ Σκληρά παζάρια και «πόλεμος» Βερολίνου ΔΝΤ για το χρέος

ΣΟΛΟΜΩΝΤΕΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ EUROGROUP - ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ

Σκληρά παζάρια και «πόλεμος» Βερολίνου ΔΝΤ για το χρέος

Σκληρά παζάρια και «πόλεμος» Βερολίνου ΔΝΤ για το χρέος
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Πολιτική λύση στον ελληνικό γρίφο επεδίωξαν οι πιστωτές στο Eurogroup σε μια μαραθώνια συνεδρίαση με μεγάλη ένταση, διαφωνίες, πολύωρες διακοπές για επιμέρους διαβουλεύσεις και σκληρό παρασκήνιο πολιτικών πιέσεων. Στο επίκεντρο παρέμενε, έως τις πρώτες πρωινές ώρες το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης, υπό τη διαρκή πίεση χωρών κυρίως της Β. Ευρώπης να διασφαλίσουν είσοδο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς όμως να αναλάβουν κάποια ισχυρή, επίσημη, δέσμευση τώρα για τη μορφή και την έκταση μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέος.
Τα πολύωρα παζάρια, χθες, επικεντρώθηκαν σε σενάρια για το ύψος των πρωτογενών πλεονάσματων και τις υποθέσεις για την ανάπτυξη τα επόμενα, πολλά, χρόνια, καθώς η αριθμητική αυτών των δεδομένων είναι κρίσιμη για το εύρος των όποιων παρεμβάσεων για το χρέος. Έως πολύ αργά χθες το βράδυ και ενώ στις Βρυξέλλες συνεχίζονταν ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων, κυρίαρχη ήταν η αίσθηση πως καταβάλλονταν προσπάθειες για να προκύψει έστω ένα ανακοινωθέν ευνοϊκών διατυπώσεων, που θα επέτρεπε σε όλες τις πλευρές -αλλά και στις αγορές - να αποτιμήσουν θετικά τις συζητήσεις. Ακόμη και εάν, όπως φαινόταν πιθανό χθες, οι συζητήσεις για μια πιο οριστική λύση, έπαιρναν παράταση έως τον Ιούνιο. Ανοικτό παρέμενε επίσης το τι θα γινόταν με τη διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, με αξιωματούχους να κάνουν λόγο για θετική έκθεση περί τήρησης των προαπαιτούμενων.
Σκληρά παζάρια και «πόλεμος» Βερολίνου ΔΝΤ για το χρέος
Σενάρια 
Ενδεικτικές των ισχυρών δυσκολιών αλλά και της ισχυρής, όμως, πολιτικής βούλησης για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, ήταν χθες οι δηλώσεις και οι διαροές, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι η συνεδρίαση που ξεκίνησε κατά τις τέσσερις το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, διακόπηκε κατά τις επτάμιση, για επιμέρους διαβουλεύσεις, για να ξεκινήσει πάλι μετά τις εννέα το βράδυ.
Σκληρά παζάρια και «πόλεμος» Βερολίνου ΔΝΤ για το χρέος
Σύμφωνα με το Bloomberg, τρία σενάρια εξετάζουν οι πιστωτές για την ελάφρυνση του χρέους. Με βάση το πρώτο η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα με ρυθμό 1,3% και το πρωτογενές πλεόνασμα της κατά μέσο όρο θα είναι στο 2,6% του ΑΕΠ. Αυτό θα μειώσει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 60% το 2060, σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, προς τους γερμανούς βουλευτές. Το δεύτερο, πιο απαισιόδοξο, σενάριο, βλέπει το ελληνικό χρέος να αγγίζει το 226% του ΑΕΠ το 2060 με την υπόθεση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1% και το πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο στο 1,5% του ΑΕΠ. Το τρίτο σενάριο προβλέπει μια ενδιάμεση λύση, που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Όπως ανέφερε το Bloomberg, στο πρώτο σενάριο θα υπάρξει μικρή ή καθόλου ανάγκγη για ελάφρυνση χρέους, ενώ στο δεύτεο σενάριο θα χρειαστεί να γίνει μια γενναιόδωρη ελάφρυνση.
Πολιτική λύση 
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Β. Σόιμπλε τόνιζε πως στόχος, στο Eurogroup, παρέμενε να δούμε πως θα βρούμε μια λύση, πολιτικά, με το ΔΝΤ, ώστε το Ταμείο να αποτελέσει τελικά μέρος του ελληνικού προγράμματος, χωρίς όμως να παραβιάζει τους κανόνες του. Προσθέτοντας πως πάγια θέση είναι πως δεν θα ληφθούν αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα επί του χρέους πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018, αλλά μετά, εάν απαιτείται, εκτιμούσε πως ένα από τα δύσκολα θέματα θα είναι ακριβώς αυτό: Πως να πειστεί το Ταμείο να συμμετάσχει χωρίς να παραβιάζει το δικό του καταστατικό. «Είχαμε πολλές προπαρασκευαστικές συζητήσεις, αλλά είμαι βέβαιως πως μπορούμε να βρούμε μια λύση» τόνιζε ο κ. Σόιμπλε, εκφράζοντας την ελπίδαλ πως θα βρισκόταν χθες λύση, «που θα ολοκληρώνει τα πράγματα πολιτικά». «Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, αν χρειάζονται, θα αποφασιστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Έχουμε πει συγκεκριμένα τι θα μπορούσαν να είναι αυτά, επιμήκυνση των λήξεων, ειδικά μέτρα όσον αφορά στα επιτόκια. Μπορούμε να τα εξειδικεύσουμε με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, αλλά δεν μπορούν να αποφασιστούν πριν το τέλος του προγράμματος χωρίς νέα εντολή» επέμεινε ο κ. Σόιμπλε.
«Σήμερα περιμένουμε μια συμφωνία, όχι όμως την συμφωνία» δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Τάχθηκε δε υπέρ της άποψης ότι «τα όποια μέτρα για ελάφρυνση του χρέους.θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος, όπως έχουμε συμφωνήσει» και σημείωσε πως το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. «Το ΔΝΤ ζητά μεγαλύτερη ευκρίνεια, ως που θα μπορούσε να φθάσει η ελάφρυνση χρέους και πως θα μπορούσε να είναι. Αυτό θα δούμε σήμερα» δήλωνε ο κ. Ντάισελμπλουμ, και τόνιζε πως οι επίσημες, αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.
Εκθεση για δόση 
Σύμφωνα παράλληλα, με αξιωματούχους της ευρωζώνης, η έκθεση που έχει προετοιμαστεί για τους υπουργούς Οικονομικών, σχετικά με το αν η Ελλάδα έχει τηρήσει τα προαπαιτούμενα, είναι θετική κάτι που ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ερωτώμενος για το πότε θα μπορούσε να ληφθεί η απόφαση για την δόση, ο επικεφαλής του Eurogroup, άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο για αποφάσεις για τη δόση και στο πλαίσιο του χθεσινού Eurogroup, «εάν όλα πάνε καλά».
Μια κάποια συμφωνία...

«Σήμερα περιμένουμε μια συμφωνία, όχι όμως την συμφωνία» δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

ΠΙΕΡ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στον διάδρομο προσγείωσης»

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στον διάδρομο προσγείωσης»
Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας, όσον αφορά στη διόρθωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Θα βγει όμως από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και θα ληφθεί η σχετική τυπική, πολιτική απόφαση, μόλις διευκρινιστούν όλες οι πτυχές σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, με δεδομένο ότι παραμένουν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους που θα έχουν επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Αυτό διευκρίνισε χθες ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος εκτιμούσε, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, πως υπάρχει πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές για μια συμφωνία για την Ελλάδα. «Αισθάνομαι σε όλους τους εμπλεκόμενους, χωρίς εξαίρεση, τη βούληση να επιτευχθεί μια συμφωνία, βρισκόμαστε πράγματι κοντά στο διάδρομο προσγείωσης» υποστήριξε. Σχετικά με το έλλειμμα, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου όπου παρουσίασε τις συστάσεις της Κομισιόν ανά χώρα, ο Π.Μοσκοβισί τόνισε πως η Ελλάδα έφερε το έλλειμμα της κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2016, όπως επιβάλλουν οι κανόνες και αυτά είναι καλά νέα. Όμως όσο παραμένουν εν εξελίξει οι διαβουλεύσεις, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, η επίσημη απόφαση για την κατάργηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος θα ληφθεί μόλις διευκρινιστούν όλες οι πτυχές.

ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο Ζ. ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ

Το ελληνικό πρόβλημα διχάζει το Βερολίνο

Το ελληνικό πρόβλημα διχάζει το Βερολίνο
Ο κωδικός Ελλάδα διχάζει και τη γερμανική κυβέρνηση με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία, το Σεπτέμβριο. Ενόψει του χθεσινού Eurogroup οι διαφορετικές γραμμές ήταν κάτι παραπάνω από εμφανείς εντός της γερμανικής κυβέρνησης για το εάν πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα λύση για το ελληνικό χρέος. Αφορμή στάθηκε μια συνέντευξη του Σοσιαλδημοκράτη Αντικαγκελάριου και υπουργού εξωτερικών Ζ. Γκάμπριελ στην «Sueddeutsche Zeitung» την Κυριακή με την οποία ζητούσε στροφή της γερμανικής πολιτικής στο θέμα του ελληνικού χρέους.
«Είχαμε επανειλημμένως υποσχεθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση του χρέους εάν υλοποιούσε τις μεταρρυθμίσεις Τώρα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεση αυτή» είπε και εκτίμησε πως κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται να προσκρούσει «στη γερμανική αντίσταση». Οι δηλώσεις αυτές είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με τη στάση του χριστιανοδημοκράτη υπουργού οικονομικών Β. Σόιμπλε. Εκπρόσωπος του τελευταίου είχε διαμηνύσει ότι ο υπουργός είναι εναντίον μιας επιμήκυνσης της εξόφλησης των ελληνικών χρεών και της εξαγοράς των χρεών της Ελλάδας προς το ΔΝΤ από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αντίστοιχα δυσοίωνες ήταν οι δηλώσεις του ιδίου του κ. Σόιμπλε, πριν το χθεσινό Eurogroup που αν και αναγνώρισε την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις επέμεινε πως η ελληνική οικονομία έχει ακόμη δρόμο να διανύσει για να γίνει ανταγωνιστική και να υλοποιήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Έσπευσε δε να επιμείνει στη σκληρή γραμμή ότι τυχόν μέτρα για το χρέος θα εξεταστούν, εάν αυτό απαιτηθεί στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.
Το θέμα φέρεται να προκάλεσε ισχυρές ζυμώσεις εντός της γερμανικής κυβέρνησης, με διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες σε επίπεδο κορυφής, προς αναζήτηση μιας ενιαίας γραμμής στο ελληνικό ζήτημα. Ενδεικτική ήταν χθες και η δήλωση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, που προειδοποίησε πως συμφέρον του Βερολίνου είναι να μην απομονωθεί εξαιτίας της στάσης του απέναντι στην Ελλάδα. Οι δηλώσεις έγιναν μετά την έκκληση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζ. Γκάμπριελ για σαφή δέσμευση από την ευρωζώνη για το θέμα του χρέους και τις επικρίσεις προς τη σκληρή στάση Σόιμπλε.
Ανάπτυξη
Μάλιστα χθες ο κ. Γκάμπριελ επανήλθε και ζήτησε από το Eurogroup και το ΔΝΤ να δώσουν στην Ελλάδα δημοσιονομικό χώρο για να κάνει αναπτυξιακές επενδύσεις σε εκπαίδευση, υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη. Δήλωσε δε πως το Eurogroup θα πρέπει να αποφασίσει ελάφρυνση χρέους ως αντάλλαγμα στις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές. Μιλώντας στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μ. Σέφερ δήλωσε πως οι θεσμοί, όπως το ΔΝΤ και η Κομισιόν δεν αποκλίνουν πολύ από τις εκτιμήσεις τους για την Ελλάδα.

«Συμφέρον της Γερμανίας είναι να μην απομονωθεί πολύ» δήλωσε. Από την πλευρά του εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως όλοι θέλουν να βρουν μια λύση προς όφελος της Ελλάδας και είναι στα χέρια του Eurogroup και στις συζητήσεις εκεί το τι θα γίνει και ποια λύση θα προκριθεί. «Όλοι στη γερμανική κυβέρνηση θεωρούν σημαντικό να βρεθεί κοινή γραμμή» συνόψισε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Στέφεν Σάιμπερτ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: