Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017

Handelsblatt: Διαφαίνεται συμβιβασμός μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ

Handelsblatt: Διαφαίνεται συμβιβασμός μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ

10:46 πμ
Διαφαίνεται συμβιβασμός μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλγφκγανκ Σόιμπλε και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, που πάντως δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως.
Handelsblatt: Διαφαίνεται συμβιβασμός μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ
Για το περιεχόμενο της ενδεχόμενης συμφωνίας έγινε ήδη συζήτηση κατά τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Εurogroup, όπως γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα επικαλούμενη διάφορες πηγές τις οποίες όμως δεν κατονομάζει.
Σύμφωνα με την υπό συζήτηση λύση, το ΔΝΤ θα δηλώσει σύντομα ότι θα παραμείνει μεν στο τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά θα συμμετάσχει οικονομικά στο τέλος του, όταν θα υποβάλει την τελική του ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
H λύση αυτή θα διασώσει το γόητρο τόσο του κ. Σόιμπλε, όσο και του ΔΝΤ, αφού ο μεν υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να παραπέμπει στην παραμονή του δεύτερου, ενώ το ΔΝΤ θα συμμετέχει χωρίς να καταβάλει χρήματα.
Στην περίπτωση αυτή o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα κατέβαλε την τρίτη δόση στην Ελλάδα και τους επόμενους μήνες οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα προσπαθήσουν να διευθετήσουν τη διαμάχη για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε τελικά να συμμετάσχει και οικονομικά το ΔΝΤ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σόιμπλε: Θα κλείσει τον Ιούνιο η αξιολόγηση – Αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ

03:09 μμ
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος συναντήθηκε την Τετάρτη, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, στο Βερολίνο.
Σόιμπλε: Θα κλείσει τον Ιούνιο η αξιολόγηση – Αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ
Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια αποστολής της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διάρκειας τριών ημερών, στη γερμανική πρωτεύουσα.
Οι δέκα ευρωβουλευτές που πήραν μέρος στην αποστολή -ο κ. Κύρτσος ήταν ο μόνος Έλληνας ευρωβουλευτής- είχαν επαφές με Γερμανούς πολιτικούς των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (Χριστιανοδημοκράτες-Σοσιαλδημοκράτες), με εκπροσώπους των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού κλάδου, με επενδυτές στην ψηφιακή οικονομία και άλλους οικονομικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες.
Η τριήμερη αποστολή στο Βερολίνο ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε, στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία διήρκεσε γύρω στα 75 λεπτά.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ έθεσε στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας το ζήτημα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος-μνημονίου με το σκεπτικό ότι έχουν εξαντληθεί τα χρονικά περιθώρια και πως η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται ήδη από την καθυστέρηση της συνεννόησης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, απαντώντας στον κ. Κύρτσο, ο κ. Σόιμπλε διαβεβαίωσε τα μέλη της αποστολής της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι οι συνεννοήσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία και πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος-μνημονίου θα ολοκληρωθεί έγκαιρα τον Ιούνιο.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το βασικό πρόβλημα βρίσκεται στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το οποίο προβλέπει μέση ετήσια ανάπτυξη μόλις 1% για την ελληνική οικονομία στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται το χρέος του ελληνικού Δημοσίου μη βιώσιμο, κυρίως λόγω αδυναμίας αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ σε βάθος χρόνου.
Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η αποδοχή αυτού του είδους των εκτιμήσεων θα είναι ομολογία αποτυχίας τόσο για την Ελλάδα, η οποία θα δεχτεί ότι δεν πρόκειται να αναπτυχθεί με ικανοποιητικό ρυθμό, όσο και για την Ε.Ε., η οποία θα συμβιβαστεί με μία αρνητική προοπτική για την ελληνική οικονομία.
Τα μέλη της αποστολής της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δέχτηκαν με ανακούφιση τις εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος-μνημονίου τον Ιούνιο και τον ευχαρίστησαν για τον χρόνο που βρήκε για να απαντήσει στις ερωτήσεις τους για την οικονομική πολιτική της Γερμανίας, τις μεγάλες ευρωπαϊκές εκκρεμότητες στον τομέα της οικονομικής ενοποίησης, το ελληνικό πρόγραμμα και άλλα ζητήματα.
Πηγή: Euro2day

Σφοδρή κριτική του γερμανικού ΥΠΕΞ στον Σόιμπλε για την Ελλάδα

08:38 πμ
Με διπλωματικό, αλλά σαφή τρόπο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ επιβεβαίωσε πως εξακολουθεί να υφίσταται διάσταση απόψεων ανάμεσα στον κ. Γκάμπριελ και τον κ. Σόιμπλε, όπως μεταδίδει η DW.
Σφοδρή κριτική του γερμανικού ΥΠΕΞ στον Σόιμπλε για την Ελλάδα
Ο Σέφερ ανέφερε ότι γνωρίζει τόσο τις αποφάσεις του Eurogroup όσο και εκείνες της γερμανικής Βουλής που αφορούν στο ελληνικό χρέος. Στόχος της πρόσφατης παρέμβασής του, «που μάλλον συμμερίζεται όλη η κυβέρνηση», είναι να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να «ορθοποδήσει», η δυνατότητα να επιστρέψει τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα στις χρηματαγορές, η δυνατότητα ώστε «αυτό το απίστευτα σκληρό πρόγραμμα» να αναδείξει μια προοπτική για τον ελληνικό λαό.
Ο Μάρτιν Σέφερ άσκησε κριτική στα διάφορα σενάρια οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας για τα επόμενα 40 χρόνια από τους θεσμούς και το ΔΝΤ, καθώς και στους υπολογισμούς για πιθανά πρωτογενή πλεονάσματα. Όπως χαρακτηριστικά είπε πρόκειται για «οικονομική επιστήμη βουντού». Το ζητούμενο τώρα είναι μια απόφαση που θα συνάδει μεν με τις αποφάσεις του Eurogroup και της γερμανικής Βουλής, ταυτόχρονα, όμως, θα ανοίγει προοπτικές για τους Έλληνες.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: