Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Ευρωπαϊκή παρέμβαση για το ελληνικό χρέος ενόψει Εurogroup

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Ευρωπαϊκή παρέμβαση για το ελληνικό χρέος ενόψει Εurogroup

Ευρωπαϊκή παρέμβαση για το ελληνικό χρέος ενόψει Εurogroup
Την εξεύρεση λύσης για το χρέος της Ελλάδας ζητούν, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και η Ευρωπαϊκή Αριστερά με κοινή δήλωσή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το κείμενο παρουσίασαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο, οι επικεφαλής των τριών ομάδων.
 Μεταξύ άλλων, ζητούν από τους δανειστές να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να «γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ιδιαίτερα εκείνες μεταξύ του ΔΝΤ και συγκεκριμένων πιστωτών στην ΕΕ για τα απαραίτητα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία είχε αποφασιστεί να εφαρμοστούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινοι καλούν ονομαστικά τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «να προσεγγίσει το ζωτικό αυτό ζήτημα με τρόπο εποικοδομητικό και λογικό».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Deutsche Welle, η επικεφαλής της αριστερής ευρωομάδας Γκάμπι Τσίμερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι, παρά την κατ΄αρχήν αισιοδοξία, υπάρχει προβληματισμός για το ενδεχόμενο να προβάλει εμπόδια ο κ. Σόιμπλε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που οδήγησε τις τρεις πολιτικές ομάδες στην απόφαση να παρέμβουν με το κείμενο της Τετάρτης, ζητώντας την εφαρμογή του οδικού χάρτη για το ελληνικό χρέος, τονίζει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής.
 Έντονη κριτική προς τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας εξέφρασε για μία ακόμη φορά και ο επικεφαλής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, λέγοντας ότι «κρατά όμηρους τους Έλληνες για εσωτερικοπολιτικούς λόγους».
Την ίδια στιγμή, οι τρεις πολιτικές ομάδες καλούν την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις «που θα υποστηρίζουν περαιτέρω τις επενδύσεις, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ορθή δημοκρατική διακυβέρνηση». Για να συμπληρώσουν ότι πρέπει να συνεχιστεί η μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους με στόχο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και την καταπολέμηση της πελατειακής αντίληψης. «Ναι, οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες στην Ελλάδα για να οδηγήσουμε την οικονομία σε βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά πολλές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται και επενδύσεις» προειδοποιεί η συμπροεδρεύουσα των Ευρωπαίων Πρασίνων Σκα Κέλερ.
Στην κοινή έκκληση των τριών πολιτικών ομάδων διατυπώνεται η προσδοκία ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ενταχθεί σύντομα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Μία τέτοια εξέλιξη, εκτιμούν, θα συμβάλει στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και θα προετοιμάσει το έδαφος «για την έξοδο από την εποχή των μνημονίων και τη λιτότητα».

  Πηγή: Deutsche Welle

Μήνυμα Βερολίνου σε Αθήνα: Κατεβάζει τον πήχη για συμφωνία στο Eurogroup

08:45 πμ
Μήνυμα Βερολίνου σε Αθήνα: Κατεβάζει τον πήχη για συμφωνία στο Eurogroup
Σπανίως η καγκελαρία ενημερώνει για το περιεχόμενο τηλεφωνικών συνομιλιών της Άνγκελα Μέρκελ με ξένους ηγέτες. Η προθυμία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ να δώσει στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ πληροφορίες για τη χθεσινή συνομιλία της καγκελαρίου με τον Αλέξη Τσίπρα σχετίζεται μάλλον με τη σημερινή ανακοίνωση του Μαξίμου. 
Σύμφωνα με το Γραφείου Τύπου του Έλληνα Πρωθυπουργού οι δύο ηγέτες συμφώνησαν κατά τη χθεσινή τους συνομιλία ότι η εξεύρεση λύσης αναφορικά με την τρέχουσα αξιολόγηση στο επόμενο Eurogroup είναι αναγκαία και εφικτή. Τις πιθανές προσδοκίες που προκύπτουν από αυτή τη δήλωση θέλησε σήμερα να μετριάσει το Βερολίνο.
Αβεβαιότητα για το ΔΝΤ
Ενημερώνοντας του δημοσιογράφους ο κ. Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε ότι η συνομιλία Μέρκελ-Τσίπρα αφορούσε μεταξύ άλλων και την τρέχουσα αξιολόγηση του Τρίτου Προγράμματος. Ενώ σημείωσε πως «επιτεύχθηκε πρόοδος» τόνισε παράλληλα πως αρμόδιο όργανο για αυτό το θέμα είναι το Eurogroup.
Η γερμανική κυβέρνηση «θα ήταν ικανοποιημένη » πάντως αν από το Eurogroup της Δευτέρας προέκυπτε μια «θετική απόφαση». «Όμως», κατέστησε σαφές, «η καγκελάριος δεν εκφράζει κάποια προσδοκία για το πότε θα επιτευχθεί μια θετική αξιολόγηση».
Ο κ.Ζάιμπερτ δεν θέλησε να επιβεβαιώσει την ανακοίνωση του Μαξίμου πως η κ. Μέρκελ και ο κ. Τσίπρας συμφώνησαν κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία πως η εξεύρεση λύσης στο Eurogroup τη Δευτέρα είναι αναγκαία και εφικτή.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ. Όπως δήλωσε στο μπρίφινγκ, στόχος της συνεδρίασης του Eurogroup στις 22 Μαίου είναι το «κλείσιμο» της αξιολόγησης.
«Το κατά πόσο αυτό θα σταθεί εφικτό – θα το δούμε. Δεν μπορούμε να πούμε από τώρα το τι θα προκύψει στη συνεδρίαση», είπε ο κ. Κόλμπεργκ. Σημαντικότερος παράγοντας αβεβαιότητας για το τι θα προκύψει την ερχόμενη Δευτέρα φαίνεται να είναι το ΔΝΤ. Αυτό προκύπτει πάντως από τη στάση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά το ρόλο του Ταμείου.
Ο κ. Κόλμπεργκ αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση τι θα προκύψει σε περίπτωση που τη Δευτέρα το ΔΝΤ αρνηθεί τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα στο κατά πόσο θα σταθεί δυνατό σε αυτή την περίπτωση να εκταμιευθεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα ως τον Ιούλιο.
ΠΗΓΗ:dw.de

Συγκρατημένο το Βερολίνο ενόψει του Eurogroup

Συγκρατημένο το Βερολίνο ενόψει του Eurogroup

Η καγκελαρία δεν επιβεβαιώνει την ανακοίνωση του Μαξίμου ότι Άνγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν πως η εξεύρεση λύσης στο Eurogroup της Δευτέρας είναι αναγκαία και εφικτή.
Σπανίως η καγκελαρία ενημερώνει για το περιεχόμενο τηλεφωνικών συνομιλιών της Άνγκελα Μέρκελ με ξένους ηγέτες. Η προθυμία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ να δώσει στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ πληροφορίες για τη χθεσινή συνομιλία της καγκελαρίου με τον Αλέξη Τσίπρα σχετίζεται μάλλον με τη σημερινή ανακοίνωση του Μαξίμου.
Σύμφωνα με το Γραφείου Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού οι δύο ηγέτες συμφώνησαν κατά τη χθεσινή τους συνομιλία ότι η εξεύρεση λύσης αναφορικά με την τρέχουσα αξιολόγηση στο επόμενο Eurogroup είναι αναγκαία και εφικτή. Τις πιθανές προσδοκίες που προκύπτουν από αυτή τη δήλωση θέλησε σήμερα να μετριάσει το Βερολίνο.
Αβεβαιότητα για το ΔΝΤ
Ενημερώνοντας του δημοσιογράφους ο κ. Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε ότι η συνομιλία Μέρκελ-Τσίπρα αφορούσε μεταξύ άλλων και στην τρέχουσα αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος. Ενώ σημείωσε πως «επιτεύχθηκε πρόοδος» τόνισε παράλληλα πως αρμόδιο όργανο για αυτό το θέμα είναι το Eurogroup.
Η γερμανική κυβέρνηση «θα ήταν ικανοποιημένη» πάντως αν από το Eurogroup της Δευτέρας προέκυπτε μια «θετική απόφαση».
«Όμως», κατέστησε σαφές, «η καγκελάριος δεν εκφράζει κάποια προσδοκία για το πότε θα επιτευχθεί μια θετική αξιολόγηση.» Ο κ.Ζάιμπερτ δεν θέλησε να επιβεβαιώσει την ανακοίνωση του Μαξίμου πως η κα Μέρκελ και ο κ. Τσίπρας συμφώνησαν κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία πως η εξεύρεση λύσης στο Eurogroup τη Δευτέρα είναι αναγκαία και εφικτή.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ.
Όπως δήλωσε στο μπρίφινγκ, στόχος της συνεδρίασης του Eurogroup στις 22 Μαίου είναι το «κλείσιμο» της αξιολόγησης. «Το κατά πόσο αυτό θα σταθεί εφικτό – θα το δούμε. Δεν μπορούμε να πούμε από τώρα το τι θα προκύψει στη συνεδρίαση», είπε ο κ. Κόλμπεργκ. Σημαντικότερος παράγοντας αβεβαιότητας για το τι θα προκύψει την ερχόμενη Δευτέρα φαίνεται να είναι το ΔΝΤ. Αυτό προκύπτει πάντως από τη στάση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά το ρόλο του Ταμείου. Ο κ. Κόλμπεργκ αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση τι θα προκύψει σε περίπτωση που τη Δευτέρα το ΔΝΤ αρνηθεί τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα στο κατά πόσο θα σταθεί δυνατό σε αυτή την περίπτωση να εκταμιευθεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα ως τον Ιούλιο.

Πηγή: Deutsche Welle


Κοινοτικός αξιωματούχος: 50% πιθανότητες για συνολική συμφωνία τη Δευτέρα

06:29 μμ, Τετάρτη 17 Μαϊ 2017
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Σε 50% ανέρχονται οι πιθανότητες για συνολική συμφωνία τη Δευτέρα και για το χρέος και για την εκταμίευση, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, που είχε αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες για το επερχόμενο Eurogroup.
Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο, η Ελλάδα θα είναι το τελευταίο θέμα της ατζέντας και δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πόσο θα διαρκέσει η συζήτηση για αυτή.
Ο κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε αναλυτικά ότι “το συνολικό πακέτο συμφωνιών αποτελείται από το πακέτο πολιτικής (που έχει γίνει), από την εφαρμογή των προαπαιτούμενων (ένα μεγάλο μέρος αυτών έχει τεθεί στο κοινοβούλιο και η διαδικασίας έγκρισης έχει ξεκινήσει), τρίτον υπάρχει η έκθεση συμμόρφωσης (που προϋποθέτει μεταφράσεις εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων και τον έλεγχο συμβατότητας με τη συμφωνία) και τέλος, τέταρτον, μια ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.
Όταν υπάρξει και αυτή, τότε θα έχουμε την τελική συνολική συμφωνία. Όλα αυτά έχουν να κάνουν και με το πιθανό πρόγραμμα του ΔΝΤ, το MEFP. Όταν το ΔΝΤ θα έχει και το DSA τότε θα πάει στο ΔΣ του και θα πάρει την απόφασή του”.
Συμπλήρωσε δε, ότι “προς το παρόν περιμένουμε την έκθεση συμμόρφωσης, για ότι έχει ως τότε νομοθετηθεί και θα αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας. Τα προαπαιτούμενα που θα εκκρεμούν θα είναι διοικητικά και απαιτούν την νομοθέτηση που ήδη γίνεται (το Σ/Κ πριν το eurogroup)”.
Κοινοτικός αξιωματούχος: 50% πιθανότητες για συνολική συμφωνία τη Δευτέρα
Διευκρινίζοντας “τι μας χωρίζει από μια τελική συμφωνία”, σημείωσε “μόνο μια συμφωνία για το θέμα του χρέους που θα ικανοποιεί όλους. Το υπόβαθρο είναι η συμφωνία της 25ης Μαΐου που δίνει μια λεπτομερή περιγραφή για το τι θα γίνει και πότε (βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα)”.
Εξήγησε δε ότι “ανάλυση με προβλέψεις με στοιχεία για τα δημοσιονομικά, την ανάπτυξη, τα επιτόκια και τον πληθωρισμό, απαιτείται για να γίνει η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους”.
“Ο στόχος είναι ο ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να βρίσκονται κάτω του 15% για μια σειρά από χρόνια και κάτω του 20% το διάστημα μετά από αυτά”.
Εξειδικεύοντας ως προς το θέμα του χρέους ο αξιωματούχος τόνισε ότι “θα γίνει μια συζήτηση γύρω από αυτό το ζήτημα τη Δευτέρα, δεν είναι κρυφό ότι διαφορετικά κράτη μέλη και οργανισμοί θεωρούν ότι η συμφωνία της 25ής Μαίου είναι επαρκής και για το αν το όριο του 15% ξεπερνιέται κάποιες χρονιές ή όχι”.
Τόνισε ότι “ο σκοπός είναι να έχουμε μια συζήτηση που να οδηγεί σε συμφωνία. Ότι μπορεί να γίνει γνωστό θα γίνει γνωστό. Πιθανολογώ ότι θα έχουμε μια συμφωνία κατά 50%. Οι πιθανότητες είναι 50 -50 για τη Δευτέρα”.
Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι “τα μεσοπρόθεσμα είναι δημόσια γνωστά, υπό την μορφή της ανακοίνωσης της 25ής Μαΐου του 2016”.
“Υποθέτω ότι η συζήτηση στο eurogroup θα είναι το θέμα της ανακοίνωσης των αριθμών”, είπε.
“Μπορεί να βγούμε από το δωμάτιο και να έχουμε μεγάλη εξειδίκευση ή μη μεγάλη εξειδίκευση. Τμήμα αυτής της συζήτησης έχει να κάνει με το ποιες είναι ο παράμετροι: ποιο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα ως το 2060”, σημείωσε ο αξιωματούχος.
Ο αξιωματούχος υπονόησε ότι ο στόχος για 3,5% θα είναι σαφής για μια σειρά από χρόνια και στη συνέχει θα μειωθεί. Εξήγησε δε ότι θα πρόκειται για κλίμακα στόχου (από - εώς) και όχι για ένα και μόνο νούμερο.
“Το 3,5% θα διατηρηθεί για ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα, δεν θα είναι ούτε για 1 έτος, ούτε για 10. Δεν θα είναι δύσκολο να το συμφωνήσουμε. Είναι σημαντικό για το δημοσιονομικό πλαίσιο, αλλά δεν έχει τόση μεγάλη επίπτωση στη βιωσιμότητα του χρέους”, είπε.
Σε σχέση με την εκταμίευση, ο αξιωματούχος τόνισε ότι “το να έχει λάβει απόφαση συμμετοχής το ΔΝΤ, αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση”.
Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, ο αξιωματούχος είπε ότι “η εισήγηση του ΔΝΤ στο ΔΣ του θα είναι έγκαιρη για τις μεγάλες πληρωμές ομολόγων τον Ιούλιο”.
“Βρισκόμαστε 8 εβδομάδες από την επόμενη μεγάλη λήξη ελληνικών ομολόγων, άρα έχουμε ακόμα πάρα πολύ χρόνο”, τόνισε.
Ωστόσο η είσοδος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με απόφαση του ΔΣ είναι απαραίτητη: “είχαμε και στο παρελθόν δεσμεύσεις της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ για την εισήγηση”.
Για το αν θα βρεθεί και η Κρ. Λαγκάρντ τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι “εμείς στείλαμε την πρόσκληση προς το ΔΝΤ να μετάσχει στο Εurogroup και αυτό θα κρίνει ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο”. “Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη”.
Η εκταμίευση των χρημάτων του ΔΝΤ “θα είναι κατά πάσα πιθανότητα σε δόσεις, και έχει να κάνει με τις ελληνικές πληρωμές. Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση να συμμετάσχει και στην επικείμενη δόση. Δεν έχω νέες πληροφορίες για το συνολικό μέγεθος. Θα είναι όμως περιορισμένη. Η απόφαση του ΔΝΤ θα είναι μέσα στο καλοκαίρι”.
“Το θέμα είναι ότι τα κοινοβούλια πάνε διακοπές τον Ιούλιο, άρα να ξέρετε ότι θέλουμε να έχουμε κλειδώσει τα πάντα τον Ιούνιο. Όσο για τις υπουργικές αποφάσεις, μπορούμε τις πάρουμε όποτε χρειαστεί”, κατέληξε.
Το Eurogroup της Δευτέρας, θα ξεκινήσει με το ζήτημα της οικονομικής κατάστασης της Ευρωζώνης σε συνέχεια των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν, οι οποίες σηματοδοτούν την αναπτυξιακή δυναμική στο σύνολο της ζώνης του ευρώ.
Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις και για τις πρόσφατες εξελίξεις στον πληθωρισμό.
Η 7 αξιολόγηση της Ισπανίας μετά την ολοκλήρωση του δικού της προγράμματος διάσωσης θα αποτελέσει το 2ο θέμα στην ατζέντα, όπου θα παρουσιαστούν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αλλά και η ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγικότητας.
Πηγή: real.gr

Και επίσημα το ελληνικό χρέος στην ατζέντα του Eurogroup

03:04 μμ, Τετάρτη 17 Μαϊ 2017
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Και επίσημα το ελληνικό χρέος στην ατζέντα του Eurogroup
Και επίσημα στη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα θα βρεθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αλλά και η συμφωνία θεσμών και ελληνικών αρχών, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ευρωομάδας.
Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, "η Ευρωομάδα θα ενημερωθεί για την προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη στις 2 Μαΐου μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμικών οργάνων (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) σχετικά με ένα νέο σύνολο πολιτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του ελληνικού Προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, που χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας".
Το Eurogroup αναφέρει ότι "η συμφωνία αποτελεί ένα από τα βήματα προς την ολοκλήρωση της τρέχουσας δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος και ανοίγει το δρόμο για την επόμενη εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας".
"Η Ευρωομάδα θα συζητήσει επίσης τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας (από το 2018 και μετά) και τα θέματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας", αναφέρει η ατζέντα.
Πηγή: Real.gr

«ΠΑΓΩΝΟΥΝ» ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

FAZ: Αμφιβολίες για γρήγορη συμφωνία με την Ελλάδα για το χρέος

FAZ: Αμφιβολίες για γρήγορη συμφωνία με την Ελλάδα για το χρέος
Χαμηλά κρατά τον πήχη των προσδοκιών για μια συνολική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας ο γερμανικός Τύπος. Αναφερόμενη στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη βουλή η TAZ κάνει λόγο για «λιτότητα δίχως τέλος» στην Ελλάδα.
Η συνεχιζόμενη διένεξη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μεταξύ ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ στέκεται εμπόδιο στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, σημειώνει σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες η Frankfurter Allgemeine Zeitung. H γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε. δίνει πιθανότητες 50-50 για μια συνολική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας. Είχε προηγηθεί συμφωνία Ελλάδας και δανειστών για ένα ακόμα πακέτο μεταρρυθμίσεων. Τα νέα μέτρα ύψους 4,9 δισ. ευρώ θα ψηφιστούν από την ελληνική βουλή τη νύχτα προς την Παρασκευή. Στη συνέχεια η Αθήνα θα πρέπει να διαβεβαιώσει εγγράφως το Eurogroup μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι μία προς μία οι μεταρρυθμίσεις έχουν περάσει σε νόμους. Όπως δήλωσε κατηγορηματικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χωρίς το έγγραφο της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι εφικτή μια συνολική συμφωνία».
Σε άρθρο με τίτλο «Απεργίες και διαμαρτυρίες στην Αθήνα» η εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται εκτενώς στις απεργιακές κινητοποιήσεις τους τελευταίου διημέρου στην Ελλάδα και σημειώνει με αφορμή την συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα: «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αν καταστεί δυνατό θα ανάψουν "πράσινο φως" στην εκταμίευση νέας οικονομικής βοήθειας. Άγνωστό παραμένει αν θα υπάρξει απόφαση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Στο μεταξύ ειδικοί αποδίδουν μερίδιο ευθύνης για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας στη συνεχιζόμενη διαμάχη Αθήνας και διεθνών δανειστών».
TAZ: «Λιτότητα δίχως τέλος»
Με αφορμή τα νέα μέτρα λιτότητας που θα κατατεθούν προς ψήφιση στην ελληνική βουλή η εφημερίδα ΤΑΖ γράφει σε άρθρο με τίτλο «Λιτότητα δίχως τέλος»: «Σε αντίθεση με το καλοκαίρι του 2015 θεωρείται δεδομένο ότι σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έτσι ώστε να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές. Εδώ και μερικές μέρες ο Πρωθυπουργός δελεάζει τους βουλευτές του υποσχόμενος ρυθμίσεις για το χρέος ως αντάλλαγμα για τα κύματα λιτότητας των τελευταίων ετών».
Σε σχόλιο της ίδιας εφημερίδας επισημαίνεται: «Το γεγονός ότι μια αριστερή κυβέρνηση ζητεί να πληρώσουν τα σπασμένα, για μια ακόμα φορά, οι απλοί πολίτες προκαλεί τις χειρότερες εντυπώσεις σε όσους επωμίζονται εδώ και χρόνια τα βάρη της κρίσης. Εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοεισοδηματίες, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες πίστεψαν τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ακριβώς εκείνοι που έδωσαν το 2015 την εντυπωσιακή εκλογική νίκη στον κ. Τσίπρα. Και είναι εκείνοι που αισθάνονται σήμερα ότι εξαπατήθηκαν».
Πηγή: DW

ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΤΟ QE

Μπροστά σε ένα τριπλό στοίχημα η ελληνική οικονομία

Η ιστορική φωτογραφία του Ζ. Κλ. Γιούνκερ. Τώρα ο Αλ. Τσίπρας, έμπλεος αισιοδοξίας δηλώνει έτοιμος να τη φορέσει
Η ιστορική φωτογραφία του Ζ. Κλ. Γιούνκερ. Τώρα ο Αλ. Τσίπρας, έμπλεος αισιοδοξίας δηλώνει έτοιμος να τη φορέσει
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου και του Ηλία Μπενέκου
Αντιμέτωπη με ένα τριπλό στοίχημα είναι η ελληνική οικονομία: Με πρώτο σταθμό τη σημερινή ψηφοφορία για τη νέα δέσμη επώδυνων μέτρων από την ελληνική Βουλή, η προσπάθεια επίτευξης ενός δύσκολου συμβιβασμού με τους δανειστές για το χρέος μπαίνει στην τελική ευθεία, με μεγάλο ζητούμενο την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση, την έξοδο στις αγορές και τη διασφάλιση μιας διατηρήσιμης ανάκαμψης.
Λίγα πια 24ωρα πριν το κρίσιμο Eurogroup τη Δευτέρα, 22 Μαΐου, οι παρασκηνιακές συζητήσεις -και η αγωνία- κορυφώνονται με το τοπίο να παραμένει θολό και τα μηνύματα αντικρουόμενα. Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίστηκε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός, λέγοντας μάλιστα πως εάν επαληθευτούν τα μηνύματα θα φορέσει έως και γραβάτα, με το Βερολίνο όμως να επιχειρεί να μετριάσει τους τόνους. Την ίδια ώρα αξιωματούχος στις Βρυξέλλες έδινε πιθανότητες 50% για μια συνολική συμφωνία τη Δευτέρα, στη βάση πάντα των όσων είχαν συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016 για το χρέος, ενώ την ίδια ώρα εντεινόταν η φημολογία και πλήθαιναν τα δημοσίευματα για τα σχέδια της ελληνικής πλευράς να δοκιμάσει τις ορέξεις των αγορών ίσως και το καλοκαίρι.
Αισιοδοξεί το Μαξίμου 
Χθες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή, ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην επόμενη μέρα της αξιολόγησης και το θέμα του χρέους.«Αν επαληθευτούν τα μηνύματα θα φορέσω μέχρι και γραβάτα», είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε πως ίσως υπάρξει συνολική λύση, είτε στο Εurogrοup της 22ας Μαΐου, είτε το αργότερο στις 15 Ιουνίου. «Ούτε εμείς δεν πιστεύουμε τα τόσο καλά σχόλια που δεχόμαστε. Τα μηνύματα για την 22α Μαΐου είναι πολύ θετικά. Αν πάρουμε το θέμα του χρέους θα βγούμε σιγά σιγά στις αγορές», είπε. Σχετικά με τη σύγκρουση ΔΝΤ - Σόιμπλε επισήμανε πως «αυτοί μπορεί να είναι σε σύγκρουση, εμείς όμως είμαστε έξω από το κάδρο», ενώ για τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα για την σημερινή ψηφοφορία, λέγοντας πως «είναι καθαρά ψήφος εμπιστοσύνης». Αναφερόμενος δε στο πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα υποστήριξε πως «έρχονται επενδύσεις και όχι μόνο από την Κίνα».
«Φρένο» από Βερολίνο 
Το θέμα του χρέους κυριάρχησε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ, με κυβερνητικές πηγές να διαβεβαιώνουν ότι υπήρξε κοινή εκτίμηση ότι είναι «είναι αναγκαία και εφικτή η εξεύρεση λύσης για το ζήτημα του χρέους στο Eurogroup της 22ας Μαΐου». Με δεδομένη την πίεση από το ΔΝΤ αλλά και την επιθυμία του Βερολίνου για συμμετοχή του Ταμείου, εκτιμούν πως η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την Αθήνα, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.
Ωστόσο ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε μεν πως η συνομιλία Μέρκελ - Τσίπρα αφορούσε μεταξύ άλλων και την τρέχουσα αξιολόγηση, αναγνώρισε την πρόοδο αλλά ξεκαθάρισε πως αρμόδιο παραμένει το Eurogroup και η γερμανική κυβέρνηση «θα ήταν ικανοποιημένη» αν τη Δευτέρα προέκυπτε «θετική απόφαση». Αν και όπως είπε «η καγκελάριος δεν εκφράζει κάποια προσδοκία για το πότε θα επιτευχθεί μια θετική αξιολόγηση». Το κατά πόσο θα σταθεί εφικτό να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup τη Δευτέρα, θα το δούμε, δεν μπορούμε να πούμε τώρα τι θα γίνει, δήλωσε και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Ντ. Κόλμπεργκ.
Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες Ευρωπαίος αξιωματούχος έδινε πιθανότητες 50% για συνολική συμφωνία στο Εurogroup της Δευτέρας. Εκτίμησε όμως πως η εισήγηση του ΔΝΤ προς το διοικητικό του συμβούλιο θα γίνει εγκαίρως για τις μεγάλες πληρωμές ομολόγων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τον Ιούλιο, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ να είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση.
Τα τέσσερα στάδια για μια συνολική συμφωνία, είναι πρώτον η τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα, η εφαρμογή των προαπαιτούμενων, μια θετική έκθεση συμμόρφωσης που να αποδεικνύει ότι αυτά που ψηφίστηκαν από την Βουλή είναι και τα συμφωνηθέντα και μία ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Όταν όλα αυτά υπάρχουν τότε θα υπάρχει και συμφωνία σημείωσε, τονίζοντας πως μιλάμε στη βάση των όσων είχαν συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016 για το χρέος. Στόχος παραμένει οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να βρίσκονται κάτω του 15% του ΑΕΠ για μια σειρά από χρόνια και κάτω του 20% ΑΕΠ το διάστημα μετά από αυτά, ενώ πρέπει να καθοριστούν ενδεικτικοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, μετά τη λήξη του προγράμματος και για τα επόμενα χρόνια.
Σενάρια 
Εν τω μεταξύ τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους και επιστροφής στις αγορές απασχόλησαν τη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup προχθές. Δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη ανέφερε πως η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο της πρώτης της εξόδου στις αγορές ομολόγων τα τελευταία τρία χρόνια τον Ιούλιο, εάν συγκεκριμενοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η ΕΚΤ συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE. Σύμφωνα με τα σενάρια εξετάζεται ανταλλαγή του πενταετούς ομολόγου, το οποίο εκδόθηκε το 2014 με νέο πενταετές ομόλογο και ίσως την άντληση ενός μικρού ποσού πέραν αυτής της έκδοσης ενώ ίσως προκύψει και δεύτερη έκδοση έως το τέλος του 2017. Αξιωματούχοι διατηρούσαν όμως ανοικτό το ενδεχόμενο η έκδοση να αναβληθεί για το φθινόπωρο εάν δεν υπάρξει συμφωνία στις 22 Μαΐου.
Ετοιμάζει γραβάτα...
Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίστηκε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός, λέγοντας μάλιστα πως εάν επαληθευτούν τα μηνύματα θα φορέσει έως και γραβάτα, με το Βερολίνο όμως να επιχειρεί να μετριάσει τους τόνους. «Αν επαληθευτούν τα μηνύματα θα φορέσω μέχρι και γραβάτα», είπε χαρακτηριστικά, και εκτίμησε πως ίσως υπάρξει συνολική λύση, είτε στο Εurogrοup της 22ας Μαΐου, είτε το αργότερο στις 15 Ιουνίου. «Ούτε εμείς δεν πιστεύουμε τα τόσο καλά σχόλια που δεχόμαστε. Τα μηνύματα για την 22α Μαΐου είναι πολύ θετικά. Αν πάρουμε το θέμα του χρέους θα βγούμε σιγά σιγά στις αγορές»




Δεν υπάρχουν σχόλια: