Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

ΟΟΣΑ: Στο 1,1% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2017, στο 2,5% το πλεόνασμα Αναγκαία η πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους

ΟΟΣΑ: Στο 1,1% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2017, στο 2,5% το πλεόνασμα

Αναγκαία η πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους
Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017 12:25
 
UPD:12:35
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Σε ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 1,1% φέτος και 2,5% το 2018 προσβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος επαναλαμβάνει την ανάγκη πρόσθετης ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.
Παράλληλα, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα παρά την κάμψη, καθώς θα διαμορφωθεί στο 2,5% του ΑΕΠ τόσο το 2017 όσο και το 2018, έναντι 3,8% του ΑΕΠ πέρυσι.
«Η περαιτέρω πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ο έλεγχος της συνταξιοδοτικής δαπάνης αποτελούν πολύ σημαντικούς παράγοντες» στην προσπάθεια παγιοποίησης των δημοσιονομικών επιτευγμάτων, υποστηρίζει μεταξύ άλλων.
Όσον αφορά το χρέος, παρά τη σταθεροποίηση των τελευταίων ετών, ο Οργανισμός παρατηρεί ότι το ύψος του παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο, γεγονός το οποίο καθιστά αναγκαία την «πρόσθετη ελάφρυνση του» ώστε να διασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.
«Η ελάφρυνση του χρέους, μέσω της επέκτασης των ωριμάνσεων και της παράτασης των περιόδων χάριτος, θα μείωνε τις ευπάθειες, θα αύξανε την ανάπτυξη και θα ενίσχυε την ικανότητα της Ελλάδα να χειριστεί το βάρος του» αναφέρει ενδεικτικά.
Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει ότι η λύση για το χρέος θα προλείαινε το έδαφος για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ και «σε συνδυασμό με μία περαιτέρω πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη φορολογική συμμόρφωση, θα επέτρεπε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες σε υψηλής ποιότητας επενδυτικά προγράμματα».
Στην έκθεση του ΟΟΣΑ γίνεται ειδική μνεία και στη βελτίωση της αγοράς εργασίας, καθώς αναμένεται μείωση της ανεργίας στο 22,2% φέτος και στο 20,1% το 2018.
Στο μέτωπο των επενδύσεων, διαπιστώνει σταδιακή ανάκαμψη από τα πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ για τα επόμενα έτη, προβλέπει περαιτέρω αύξηση.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η αύξηση των φόρων κατανάλωσης και η ανάκαμψη των ενεργειακών τιμών θα συνεπάγονται την τόνωση του δείκτη τιμών.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: