Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

Βίζερ: Παράλογη η απαίτηση του ΔΝΤ να εξοφλεί η Ελλάδα το χρέος της έως το 2100

Βίζερ: Παράλογη η απαίτηση του ΔΝΤ να εξοφλεί η Ελλάδα το χρέος της έως το 2100

Βίζερ: Παράλογη η απαίτηση του ΔΝΤ να εξοφλεί η Ελλάδα το χρέος της έως το 2100

Παράλογη χαρακτηρίζουν οι Ευρωπαίοι την απαίτηση του ΔΝΤ να εξοφλεί η Ελλάδα τα δάνειά της έως το 2100, δήλωσε ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξη που έδωσε στην αυστριακή εφημερίδα Salzburger Nachricten.
Σε ερώτηση, γιατί είναι τόσο δύσκολο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Βίζερ απάντησε:
«Το πρόγραμμα βοήθειας είναι σε ισχύ εδώ και δύο χρόνια και λήγει το καλοκαίρι του 2018. Είμαστε στη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ θα έπρεπε να είμαστε στην όγδοη. Αυτό αποτελεί μία ένδειξη των δυσκολιών που υπάρχουν, ακόμη και χωρίς το ΔΝΤ…Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, υπάρχει ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής για την Αθήνα, το οποίο αποδέχονται όλες οι πλευρές.
Αυτό περιλαμβάνει, όπως πάντα, μία ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, την οποία όμως βλέπουν πολύ διαφορετικά οι Ευρωπαίοι πιστωτές και το ΔΝΤ. Οι βασικές παράμετροι είναι η ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα 45 χρόνια. Δεν πρόκειται για προβλέψεις, αλλά για υποθέσεις, οι οποίες όμως, ακόμη και με μικρές διαφορές, οδηγούν σε τεράστιες αποκλίσεις.
Το ΔΝΤ απαιτεί να υπάρξει ριζική μείωση του ελληνικού χρέους, με τη μη πληρωμή καθόλου δανείων και τόκων έως το 2060 και στη συνέχεια να αποπληρωθεί όλο το χρέος με ένα νέο δάνειο έως το 2100. Οι Ευρωπαίοι λένε: Αυτό είναι παράλογο».

#ΒΙΖΕΡ #ΔΝΤ #ΧΡΕΟΣ

Βίζερ: Βέβαιη η συμφωνία αλλά χωρίς χρηματοδότηση από το ΔΝΤΒίζερ: Βέβαιη η συμφωνία αλλά χωρίς χρηματοδότηση από το ΔΝΤ

11:29 πμ
Στο 95% ανέρχονται οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα, εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Salzburger Nachrichten».
Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, η συμφωνία θα προβλέπει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και τη δέσμευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για στήριξη του ελληνικού προγράμματος.
Το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος, έως ότου υπάρξει μία κοινή έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: