Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

Προς παράταση οι φορολογικές δηλώσεις - 400.000 λιγότερες σε σχέση με πέρυσι

Προς παράταση οι φορολογικές δηλώσεις - 400.000 λιγότερες σε σχέση με πέρυσι
Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 2.413.525 δηλώσεις έναντι 2,8 εκατ. δηλώσεων το αντίστοιχο διάστημα του 2016
12 Ιουν 2017 - 08:42
Picture 0 for Προς παράταση οι φορολογικές δηλώσεις - 400.000 λιγότερες σε σχέση με πέρυσι
Με το «αραμπά» υποβάλλονται ο φετινές φορολογικές δηλώσεις καθώς οι υψηλότεροι φόροι αναγκάζουν τους φορολογούμενους να μεταθέτουν διαρκώς την υποχρέωση τους.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 400.000 λιγότερες δηλώσεις σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα του 2016.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και φέτος θα αναγκασθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παρατείνει τις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων μετά την 30 Ιουνίου.

Το πιθανότερο σενάριο και παρά τις διαψεύσεις της αρμόδιας υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, οι δηλώσεις θα παραταθούν τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιουλίου χωρίς ωστόσο, να αλλάζει η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου η οποία θα παραμείνει στις 31 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 2.413.525 δηλώσεις έναντι 2,8 εκατ. δηλώσεων το αντίστοιχο διάστημα του 2016 εκ των οποίων:

1. Οι 882.706 δηλώσεις είναι χρεωστικές. Αυτό σημαίνει ότι ισάριθμοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο συνολικού ύψους 736,3 εκατ. ευρώ. Κάθε ένας από αυτούς θα καταβάλλει στο ελληνικό δημόσιο κατά μέσο όρο το ποσό των 834 ευρώ. Σημειώνεται ότι από τα στοιχεία προκύπτει ότι ακόμα δεν έχουν υποβάλλει δήλωση οι έχοντες υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα, καθώς ο μέσος όρος διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί σε κάθε περίπτωση στις 31 Ιουλίου και οι υπόλοιπες στα τέλη Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου αντίστοιχα.

2. Οι 394.615 δηλώσεις είναι πιστωτικές. Δηλαδή, ισάριθμοι φορολογούμενοι θα έχουν επιστροφή φόρου 126,8 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο ο κάθε ένας από αυτούς θα λάβει 321 ευρώ. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι το ποσό αυτό να μην πιστωθεί στους λογαριασμούς τους αλλά να συμψηφιστεί με πιθανή μελλοντική οφειλή όπως για παράδειγμα με τον ΕΝΦΙΑ.

3. Οι 1.136.202 δηλώσεις είναι μηδενικές. Ουσιαστικά πρόκειται για συνταξιούχους και μισθωτούς οι υποχρεώσεις των οποίων καταβάλλονται μέσω της μηνιαίας παρακράτησης, αλλά και για χαμηλά εισοδήματα τα οποία βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν το 47,08% του συνόλου.

Μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάριση των δηλώσεων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων θα προχωρήσει στην εκκαθάριση των δηλώσεων προκειμένου να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2017.

Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Αυγούστου εκτός και αν παραταθούν οι ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων μετά την 30ή Ιουνίου.

Στην περίπτωση αυτή, η πρώτη δόση θα πληρωθεί τον Σεπτέμβριο και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2018.

Σημειώνεται ότι με πρόσφατη τροπολογία στη Βουλή ανεστάλη η εφαρμογή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια.

Συγκεκριμένα παρατάθηκε για δύο έτη (2017-2018) η αναστολή επιβολής συμπληρωματικού φόρου για τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων.

Η διάταξη, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, κρίθηκε απαραίτητη καθώς πρέπει να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στους φορολογουμένους προκειμένου να ελέγξουν τους δασικούς χάρτες και να προβούν σε διορθώσεις.

Το προφανές είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να υπολογίσει τον φόρο αλλά και να αποφύγει την οργή των αγροτών.

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: