Πάνω από το 55% των κονδυλίων του προγράμματος επιδότησης για εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο, που εφαρμόζει η Εταιρία Διανομής Αερίου Αττικής έχουν ήδη διατεθεί και με τους ρυθμούς υποβολής των αιτήσεων εκτιμάται ότι τα κονδύλια θα εξαντληθούν πιθανότατα μέσα στο μήνα.
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της ΕΔΑ, τα 2,5 εκατ. ευρώ (από τα 4,7 που είναι ο συνολικός προϋπολογισμός) που έχουν δεσμευθεί, σημαίνουν ότι τον επόμενο χειμώνα θα χρησιμοποιούν φυσικό αέριο 5.500 επιπλέον νοικοκυριά στην Αττική, ενώ συνολικά εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν πάνω από 10.000 νοικοκυριά.
Παράλληλα η θυγατρική της ΕΔΑ, ΕΠΑ (Εταιρία Παροχής Αερίου) Αττικής προχωρά στην υλοποίηση της εξαγγελίας για διάθεση ενεργειακού «πακέτου» (φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια) από τον επόμενο χειμώνα καθώς, όπως έγινε γνωστό, η εταιρία κατέθεσε στη ΡΑΕ τη σχετική αίτηση για λήψη άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η αίτηση αφορά την παροχή άδειας ισχύος 400 μεγαβάτ, ενώ τα επιχειρηματικά πλάνα της ΕΠΑ προς το παρόν περιορίζονται στους πελάτες φυσικού αερίου (οι οποίοι θα μπορούν να προμηθεύονται και ηλεκτρική ενέργεια από την ίδια εταιρία) και όχι στο γενικό πληθυσμό.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επιδότησης, όπως επισημαίνεται από την εταιρία, σε συνδυασμό με την έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης, οδηγεί σε μείωση του κόστους σύνδεσης για μια πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση ή για ένα μεμονωμένο διαμέρισμα που θα επιλέξει αυτόνομη σύνδεση έως και κατά 50%.
Το πρόγραμμα καλύπτει δαπάνες που αφορούν τις συσκευές και τα εξαρτήματα που απαιτούνται για τη μετατροπή της υπάρχουσας εγκατάστασης θέρμανσης άλλης μορφής ενέργειας σε αντίστοιχη χρήσης φυσικού αερίου ενώ το ύψος της επιδότησης είναι κλιμακωτό και διαφοροποιείται ανάλογα με την κατηγορία σύνδεσης (κεντρική ή αυτόνομη θέρμανση) και την ισχύ του λέβητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ