Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Υπεγράφη από 76 χώρες η σύμβαση για την πρόληψη φοροαποφυγής πολυεθνικών επιχειρήσεων

Υπεγράφη από 76 χώρες η σύμβαση για την πρόληψη φοροαποφυγής πολυεθνικών επιχειρήσεων

Υπεγράφη από 76 χώρες η σύμβαση για την πρόληψη φοροαποφυγής πολυεθνικών επιχειρήσεων

Υπεγράφη χθες στο Παρίσι, στο περιθώριο της ετήσιας Υπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ, η πολυμερής σύμβαση για τηνπρόληψη της φοροαποφυγής από πολυεθνικές επιχειρήσεις (Multilateral Convention to Implement Tax Treaty Related Measures to Prevent Base Erosion and Profit Shifting).
Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στην τελετή υπογραφής.
Με την υπογραφή της Πολυμερούς Σύμβασης τίθεται ένα ενιαίο πλαίσιο για τα 76 κράτη και επικράτειες που συμμετέχουν, με την τροποποίηση όλων των υφιστάμενων Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.
Η νέα σύμβαση συμβάλλει στη μείωση της φοροαποφυγής πολυεθνικών επιχειρήσεων και στην αποφυγή της διπλής φορολόγησης, ενώ παράλληλα οδηγεί στη δημιουργία ενός σταθερότερου και πιο εύρυθμου παγκόσμιου φορολογικού συστήματος.
«Η υπογραφή της Σύμβασης από μέρους της χώρας μας επιβεβαιώνει τη βούληση της κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, εκσυγχρονίζοντας τον φορολογικό μηχανισμό και συμμετέχοντας ενεργά στη διεθνή προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.


ΟΟΣΑ: Την Τετάρτη η υπογραφή της συμφωνίας για τη φορολόγηση πολυεθνικών εταιρειών

ΟΟΣΑ: Την Τετάρτη η υπογραφή της συμφωνίας για τη φορολόγηση πολυεθνικών εταιρειών

Υπουργοί και κορυφαίοι αξιωματούχοι των Φορολογικών Αρχών από περισσότερες των 30 χωρών θα υπογράψουν την ερχόμενη Τετάρτη (27 Ιανουαρίου) στην έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι μία διεθνή συμφωνία που θα δώσει σημαντική ώθηση στη μάχη κατά της φοροαποφυγής των πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, θα δώσουν συνέντευξη τύπου την ίδια ημέρα, μετά από την οποία ο κ. Σαπέν και εκπρόσωποι από άλλες 30 και πλέον χώρες θα υπογράψουν την Πολυμερή Συμφωνία Αρμόδιας Αρχής (Multilateral Competent Authority Agreement, MCAA).
Πρόκειται για την πρώτη τελετή υπογραφών για την ένταξη στην Πολυμερή Συμφωνία, η οποία θα διευκολύνει την αυτόματη ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ χωρών, όπως προβλέπεται από το σχέδιο του ΟΟΣΑ και της G 20 για τη μεταφορά των κερδών (από τις εταιρείες) και τη διάβρωση της φορολογικής βάσης.
Η MCAA διασφαλίζει ότι οι φορολογικές διοικήσεις θα έχουν πλήρη αντίληψη του τρόπου που οι πολυεθνικές επιχειρήσεις διαρθρώνουν τις συναλλαγές τους, καθώς και την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: