Του  Σπύρου Δημητρέλη
Ενδείξεις για απόκρυψη της πραγματικής ακίνητης περιουσίας από πολλούς φορολογούμενους έχουν στο υπουργείο Οικονομικών. Οι ενδείξεις αυτές προέρχονται από το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων οι φορολογούμενοι προχωρούν σε σημαντικές διορθώσεις των χαρακτηριστικών των ακινήτων τους προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση. Κατά τη μεταβίβαση, υπενθυμίζεται, ότι  θα πρέπει να εκδοθεί πιστοποιητικό εξόφλησης φόρου ακινήτων για τα τελευταία πέντε χρόνια βάση των πραγματικών χαρακτηριστικών του μεταβιβαζόμενου ακινήτου τα οποία πιστοποιούνται  από βεβαίωση μηχανικού.
Το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπως περιγράφεται στην έκθεση προγραμματισμού για το 2017, περιλαμβάνει 90 παρεμβάσεις μεταξύ των οποίων και η διασύνδεση της βάσεως δεδομένων του κτηματολογίου με αυτή του περιουσιολογίου, δηλαδή του αριθμού και των χαρακτηριστικών  των ακινήτων που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στη δήλωση Ε9.
Το όλο "ηλεκτρονικό" εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά εφόσον ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως εργαλείο για το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή που προκύπτει από απόκρυψη φορολογητέας ύλης στα ακίνητα.
Οι κυριότερες μορφές απόκρυψης στα ακίνητα αφορούν τη μη αναγραφή των πραγματικών χαρακτηριστικών του ακινήτου, όπως είναι η επιφάνεια, η μεταφορά επιφάνειας κύριων χώρων στους βοηθητικούς χώρους που μειώνει το φόρο, η μη δήλωση στο Ε9 ακινήτων που είναι ημιτελή και η απόκρυψη από τη δήλωση Ε9 συγκεκριμένων δικαιωμάτων όπως είναι η ψιλή κυριότητα ή η επικαρπία. Επίσης, στο ΥΠΟΙΚ υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλοί έχουν αποκρύψει και τα αγροτεμάχια που διαθέτουν.
Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει κτηματογραφηθεί το σύνολο της χώρας, αλλά σχεδόν όλα τα αστικά κέντρα. Εφ'όσον από τη διασταύρωση προκύψουν αποκλίσεις μεταξύ κτηματογραφημένης περιουσίας και δήλωσης Ε9, ο φορολογούμενους πρόκειται να κληθεί για παροχή εξηγήσεων. Στη συνέχεια, θα πρέπει να προχωρήσει σε τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 και να καταβάλει τα σχετικά πρόστιμα, πρόσθετο ΕΝΦΙΑ και προσαυξήσεις.