Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

«Στροφή» στη βραχυχρόνια εκμίσθωση μέσω Airbnb κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

«Στροφή» στη βραχυχρόνια εκμίσθωση μέσω Airbnb κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

 
13
 
0
SHARE 
Νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων φέρνει η βραχυχρόνια εκμίσθωση διαμερίσματος ή τουριστικού καταλύματος μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζεται ότι περισσότερες από 50.000 κατοικίες μισθώνονται με τη διαδικασία της βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb και από αυτές οι 8.000 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και οι 10.000, στην Αθήνα.
«Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες επιλέγουν αντί να εισπράττουν μίσθωμα, ύψους 250-300 ευρώ το μήνα να ενοικιάζουν τα σπίτια τους για λίγες ημέρες ή εβδομάδες, αποβλέποντας στο μεγαλύτερο δυνατό κέρδος, αν αναλογιστεί κανείς ότι η ημερήσια χρέωση ξεκινά από τα 15 ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ακινήτων και κτηματομεσίτης, Κώστας Γεωργάκος και τόνισε πως η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί την κυρίαρχη τάση στην κτηματαγορά.
Φορολόγηση
Η υψηλή φορολόγηση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη ραγδαία ανάπτυξη της ενοικίασης καταλυμάτων μέσω της πλατφόρμας Airbnb.
Ειδικότερα, σε περίπτωση που το διαμέρισμα εκμισθώνεται επιπλωμένο χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων η φορολογία έχει ως εξής:
-15% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ,
-35% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ,
-45% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 35.001 ευρώ και άνω.
«Ο διαχειριστής του ακινήτου θα πρέπει να εγγραφεί στο ‘μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης’ που τηρείται στην ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων (ΑΑΔΕ) ενώ σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, οι άλλοι ιδιοκτήτες δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας», σημείωσε ο κ. Γεωργάκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: