Γιατροί, δικηγόροι, οίκοι ευγηρίας, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων μέχρι και… κάμπινγκ θα καλούνται να καλούνται να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά πρόστιμα, το ύψος των οποίων μπορεί να φτάνει ακόμη και τις 5.000 ευρώ αν συλλαμβάνονται να ασκούν το... σπορ της φοροδιαφυγής κατ’ εξάκολούθηση.
Με απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου, καθορίστηκε ο κατάλογος με τους επαγγελματίες που θα τιμωρούνται όχι με “λουκέτο” στην έδρα τους όπως προβλέπει ο νόμος αλλά με τσουχτερά πρόστιμα.
Η απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, αποσαφηνίζει το περιεχόμενο διάταξης νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα και η οποία τροποποιεί το «ποινολόγιο» της εφορίας. Βάσει αυτής της τροποποίησης, συγκεκριμένες ομάδες, αντί να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο λουκέτου σε περίπτωση σύλληψης για μη έκδοση παραστατικού, θα αντιμετωπίζουν χρηματικά πρόστιμα.
Έτσι, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «οι κατηγορίες των υπόχρεων για τους οποίους αντί της αναστολής λειτουργίας των παραγράφων 1 και 3 του άρθρου 13Α του ν.2523/1997, όπως ισχύει, επιβάλλεται η ειδική χρηματική κύρωση της παραγράφου 8 του ιδίου άρθρου, προσδιορίζονται ως εξής:
1. Ιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων και εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.
2. Φυσιοθεραπευτές και ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
3. Κλινικές ή θεραπευτήρια.
4. Οίκοι ευγηρίας.
5. Λοιπά καταλύματα για άτομα που χρήζουν νοσοκομειακής ή άλλης φροντίδας ή κοινωνικής μέριμνας.
6. Εκπαιδευτήρια, σχολές, φροντιστήρια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί και κάθε άλλης φύσης δραστηριότητες με χαρακτήρα διδακτικό ή επαγγελματικής κατάρτισης.
7. Ξενοδοχεία, ξενώνες, επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα-κατοικίες.
8. Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping).
9. Δικηγόροι και εταιρίες δικηγόρων.
10. Λογιστές, φοροτεχνικοί και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
11. Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών.
Η απόφαση εκδόθηκε προκειμένου να εφαρμοστεί και στην πράξη πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, με την οποία τροποποιήθηκε το «ποινολόγιο» της εφορίας. Τα πρόστιμα θα ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ και θα κλιμακώνονται έως και 5.000 ευρώ, ενώ κριτήριο είναι το αν ο επαγγελματίας θα συλληφθεί δεύτερη ή και 3η φορά μέσα σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Δείτε εδώ την απόφαση