Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Νέο χαράτσι στους ενοικιαστές αυθαιρέτων

Νέο χαράτσι στους ενοικιαστές αυθαιρέτων

Δικαίωμα ενοικίασης μόνο κατόπιν της νομιμοποίησης του αυθαιρέτου δίνει το νέο σχέδιο νόμου για το δομημένο περιβάλλον που κατατέθηκε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.
Όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο, θα απαγορεύονται οι μισθώσεις ακίνητων που θα έχουν πολεοδομικές παραβάσεις. Στην ουσία, αν κάποιος θέλει να μισθώσει ένα ακίνητο, θα πρέπει να προσκομίζει τον αριθμό οικοδομικής άδειας ή τη δήλωση ότι το ακίνητο έχει τακτοποιηθεί.
Η ρύθμιση αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στην κτηματαγορά και πρόσθετα βάρη, σε μια περίοδο που τα ενοίκια γνωρίζουν σημαντική ανάκαμψη και οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα. Μέχρι σήμερα, υποχρέωση νομιμοποίησης με προσκόμιση βεβαίωσης μηχανικού έχουν όσα ακίνητα μεταβιβάζονται ή υπάρχει σύσταση εμπράγματος δικαιώματος. Έτσι, για άλλη μια φορά οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι «όμηροι» των μηχανικών διότι χρειάζονται βεβαίωση για την ενοικίαση.
Με τον νέο νόμο αλλάζει και πάλι το σκηνικό για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Για παράδειγμα, αυξάνονται οι δόσεις των επιβαλλομένων προστίμων από 60 σε 80 ενώ το ύψος τους θα καθορίζεται πλέον τόσο βάσει κοινωνικών όσο και περιβαλλοντικών κριτηρίων. Και στον νέο νόμο, παραμένει ως «κόκκινη γραμμή» η ημερομηνία – ορόσημο για οποιαδήποτε τακτοποίηση αυθαιρέτου που είναι ο Ιούλιος του 2011.
Την ίδια ώρα, «τρέχει» και η παράταση 45 ημερών για τη ρύθμιση αυθαίρετης δόμησης η οποία αφορά τον ισχύοντα νόμο 4178/2013, που πρόκειται όμως να αντικατασταθεί μόλις ψηφιστεί ο καινούργιος. Αξίζει να σημειωθεί πως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων για τα αυθαίρετα ορίστηκε η 8η Ιουνίου του 2019.
Το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει για όσους αποφασίσουν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετο κτίσμα από τις 09/12/2017 έως τις 08/06/2018 και για όσους έχουν υποβάλει μελέτη στατικής επάρκειας έκπτωση 10% του προστίμου.
Αναλυτικότερα:
• εάν εκπονηθεί στατική μελέτη σε περιοχές με σεισμική επικινδυνότητα 3, η έκπτωση θα φτάνει το 60%,
• σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 2 το 50%
• σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1 το 30%.
Μείωση 30% με 50% (ανάλογα με τα τετραγωνικά) θα ισχύσει για κτίσματα που ολοκλήρωσαν την ενεργειακή αναβάθμιση.
Πρόστιμα για ειδικές ομάδες πληθυσμού
• Το 15% του προστίμου θα καταβάλλουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω καθώς και πρόσωπα με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ.
• Ατομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω καθώς και πρόσωπα με ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ καταβάλλουν ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου.
• Το 20% του προστίμου θα καταβάλλουν επίσης παλιννοστούντες ομογενείς. Ειδικά για τους κατοίκους της Θράκης, και για τα ακίνητά τους που έχουν ελλείψεις στους τίτλους ιδιοκτησίας, τα δικαιολογητικά θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών.
• Πολύτεκνοι, με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 80.000 ευρώ, καταβάλλουν επίσης ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Επίσης, πολύτεκνοι με δευτερεύουσα κατοικία αλλά με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν είναι άνω των 80 τ.μ. καταβάλλουν ποσοστό 50% του ενιαίου ειδικού προστίμου.
• Το 30% καταβάλλουν τρίτεκνοι για την κύρια κατοικία τους, με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
• Μακροχρόνια άνεργοι για αυθαιρεσίες σε κύρια κατοικία καταβάλλουν ποσοστό 30% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Προβλέπεται επίσης ότι κατά τα δύο πρώτα έτη από την υποβολή της δήλωσης αναστέλλεται η καταβολή των δόσεων.
• Ατομα τα οποία είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης καταβάλλουν ποσοστό 20% του προστίμου. Και για αυτούς ισχύει η αναστολή καταβολής δόσεων για τα δύο πρώτα χρόνια από την υποβολή της δήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: