Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Από την άλλη Δευτέρα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Από την άλλη Δευτέρα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Από την  άλλη Δευτέρα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων άρχισαν. Οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει την ανάλογη υποδομή και είναι ήδη έτοιμες για την μαζική εφαρμογή του νέου θεσμού που κατά τις ενδείξεις θα αρχίσει μαζικά να εφαρμόζεται από το τέλος του καλοκαιριού.
Οι πλειστηριασμοί των ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κατοχή των τραπεζών είναι πλέον πραγματικότητα. Χθες δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα καταχώρηση «πρόσκλησης συμμετοχής σε ηλεκτρονική δημοπρασία» εκ μέρους της Eurobank για αυτοτελές επαγγελματικό ακίνητο επιφάνειας 1.400 τμ στο κέντρο της Αθήνας. Το συγκεκριμένο ακίνητο με πρόσοψη στον πεζόδρομο της Αιόλου , θέα στην Ακρόπολη και «ιδανικό για τουριστικές χρήσεις με ισόγεια μισθωμένα καταστήματα» θα πωληθεί με ηλεκτρονική δημοπρασία την επόμενη Δευτέρα 26 Ιουνίου.
Οι τράπεζες δηλαδή είναι έτοιμες να προχωρήσουν στις εκποιήσεις ακινήτων που διατηρούν είτε στα χαρτοφυλάκια τους είτε διεκδικούν από πελάτες τους που δεν είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων τους. Όπως είναι γνωστό το σχετικό θεσμικό πλαίσιο έχει ψηφιστεί από τον προηγούμενο μήνα στη Βουλή και απόμεναν μόνο οι ρυθμίσεις που αφορούσαν τις επί μέρους διευθετήσεις μεταξύ των τραπεζών και των συλλόγων συμβολαιογράφων αλλά και η δοκιμή των πλατφορμών μέσω των οποίων θα διεξάγονται αυτές.
Ήδη εκτός από την Eurobank  μια ακόμα τράπεζα έχει ολοκληρώσει τη ανάλογη υποδομή. Σε πρώτη φάση οι τράπεζες θα επιδιώξουν την πώληση ακινήτων – είτε οικιών είτε καταστημάτων και οικοπέδων – που βρίσκονται σε προβεβλημένες περιοχές και με εμπορική αξία μεγαλύτερη των 300.000 ευρώ προκειμένου να μην πληγούν οφειλέτες των οποίων κινδυνεύει η ακίνητη περιουσία. Σε πρώτη φάση και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί θα πωληθούν περί τα 4000 ακίνητα ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να εκπλειστηριαστούν περί τα 10.000 ακίνητα.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις η αγορά μπορεί να «σηκώσει» αυτό τον αριθμό των ακινήτων χωρίς προβλήματα αφού υπάρχει ενδιαφέρον από έλληνες και ξένους επενδυτές για ακίνητα υψηλής αξίας για τουριστική και εμπορική αξιοποίηση. Σημειώνεται ότι στο κέντρο της Αθήνας ( Πλάκα, Ψυρρή, Μοναστηράκι, Θησείο, Κολωνάκι) τα ακίνητα προς πώληση έχουν σχεδόν «εξαφανιστεί» λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος από ιδιώτες και εταιρίες τα οποία στη συνέχεια αξιοποιούν προς τουριστική εκμετάλλευση . 

Δεν υπάρχουν σχόλια: