Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Είσαι συνταξιούχος; Αποχαιρέτα το ένα τρίτο του εισοδήματός σου

Είσαι συνταξιούχος; Αποχαιρέτα το ένα τρίτο του εισοδήματός σου

«Θα παγώσουν οι συντάξεις και το 2022. Ε και; Μήπως περιμέναμε να πάρουμε αύξηση;». Η απαισιόδοξη αυτή στάση μπορεί να κυριαρχεί στις τάξεις των συνταξιούχων από χθες οπότε μαθεύτηκε η νέα υποχώρηση της κυβέρνησης αξίας… 250 εκατ. ευρώ (αυτό είναι το ποσό της νέας περικοπής στο εισόδημα των συνταξιούχων). Μόνο που το πράγμα δεν είναι τόσο απλό. Χθες ήρθε άλλο ένα χτύπημα που ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον λογαριασμό για τις τάξεις των συνταξιούχων και ειδικά των χαμηλοσυνταξιούχων. Πάγωμα αποδοχών σε περίοδο πληθωρισμού, σημαίνει απώλεια πραγματικής αγοραστικής δύναμης η οποία έρχεται να προστεθεί στο κούρεμα των συντάξεων, στην κατάργηση της έκπτωσης ιατρικών δαπανών που πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένους, στη μείωση του αφορολογήτου (που πλέον μπορεί να γίνει από το 2019) αλλά και στην κατάργηση του ΕΚΑΣ. Ο «γολγοθάς» για τους συνταξιούχους, θα φέρει μείωση πραγματικών αποδοχών ακόμη και άνω του 30% μέσα στην επόμενη 5ετία.
Το μέλλον των συνταξιούχων, προδιαγράφεται ως εξής:
  1. Από το 2017 μέχρι και το 2022, δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στο ονομαστικό ύψος των αποδοχών των συνταξιούχων παρά το γεγονός ότι προβλέπεται αύξηση του πληθωρισμού. Αυτό σημαίνει ότι ενώ οι συνταξιούχοι θα εισπράττουν τα ίδια, τα βασικά αγαθά θα κοστίζουν περισσότερο. Αθροιστικά, η απώλεια πραγματικού εισοδήματος μόνο εξαιτίας του παγώματος θα ξεπεράσει το 6-7% ποσοστό που ισοδυναμεί με ακόμη μια σύνταξη
  2. Ενώ το 2018 θα συνεχιστεί η μείωση αποδοχών για όσους εισπράττουν το ΕΚΑΣ, το 2019 θα γίνει το μεγάλο κούρεμα λόγω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Θα υπάρξουν συνταξιούχοι που τη συγκεκριμένη χρονιά θα χάσουν και το 18% του ονομαστικού τους εισοδήματος και θα υποστούν τις απώλειες αγοραστικής δύναμης λόγω πληθωρισμού.
  3. Κανονικά, η μείωση του αφορολογήτου, πρέπει να γίνει από το 2020. Ωστόσο, με τη δεύτερη τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, διασφαλίζεται το δικαίωμα των δανειστών να επιβάλλουν τη μείωση του αφορολογήτου και νωρίτερα από την 1/1/2019 εφόσον αυτό χρειαστεί.
  4. Από το 2020, πέραν τις απώλειες που θα υπάρξουν από τη μείωση του αφορολογήτου, θα ξεκινήσει το «ροκάνισμα» της αγοραστικής δύναμης των συνταξιούχων λόγω πληθωρισμού. Το ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα τρέχει με θετικό πρόσημο, προκύπτει από την πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου για ανάπτυξη. Αν δεν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για ανάπτυξη, τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα καθώς για την επίτευξη του στόχου του 3,5% (σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος) μέχρι και το 2022 θα είναι πολύ πιθανό να ζητηθούν ακόμη περισσότερα μέτρα.
Ο συνδυασμός «κατάργηση οικογενειακών επιδομάτων, περικοπή ή κατάργηση προσωπικής διαφοράς, μείωση αφορολογήτου, κατάργηση έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες και πάγωμα ονομαστικών αποδοχών (μετά το κούρεμα) για μια πενταετία στην οποία θα υπάρχει άνοδος τιμών, θα φέρει εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους με πραγματική απώλεια εισοδήματος άνω του 30-35%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: