Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Παραμένει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, χωρίς χρηματοδότηση

Παραμένει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, χωρίς χρηματοδότηση

Παραμένει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, χωρίς χρηματοδότηση

Στη φόρμουλα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα «επί της αρχής», χωρίς χρηματοδότηση, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, υποστηρίζοντας ότι εξετάζεται, προκειμένου να διευκολυνθεί η εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποσταθεροποίησής της τον Ιούλιο, όταν θα κληθεί να εξοφλήσει μεγάλες δόσεις.
Ο κ. Ράις είπε ότι η φόρμουλα αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη λύση για το Ταμείο, μετά την πλήρη συμμετοχή του, η οποία, όμως, προϋποθέτει συμφωνία στα μέτρα που θα εξασφαλίσουν βιωσιμότητα χρέους. Στο θέμα αυτό, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις σημειώνουν πρόοδο, ότι οι διαφορές μικραίνουν, αλλά ότι «δεν είμαστε ακόμη εκεί».
Ωστόσο, η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, θα παραστεί, όπως είπε, στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι είναι πιθανή μια συμφωνία. Δεδομένης όμως της απόστασης που εξακολουθεί να χωρίζει τις δύο πλευρές, η λύση συμμετοχής του ΔΝΤ «επί της αρχής» προβάλλει ως η πιθανότερη.
Σημειώνεται ότι τη λύση αυτή είχε προτείνει στο Eurogroup της 22ας Μαΐου ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ, προφανώς κατόπιν υπόδειξης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Πόουλ Τόμσεν τη χαρακτήρισε τότε ενδιαφέρουσα ιδέα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όμως, την απέρριψε καθώς δεν εξασφάλιζε το «πιστοποιητικό» βιωσιμότητας χρέους από το ΔΝΤ, που χρειάζεται η Ελλάδα για την ένταξη στο QE της ΕΚΤ και την επιστροφή στις αγορές.
Στις αρχές της εβδομάδας , η κ. Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ βλέπει θετικά την ιδέα, λέγοντας ότι αν η Ευρώπη χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να συμφωνήσει στα μέτρα για το χρέος, μπορεί να τον έχει.
Είναι μια λύση που εξυπηρετεί τον κ. Σόιμπλε, αφού δεν χρειάζεται να πάρει αποφάσεις ελάφρυνσης του χρέους σε προεκλογική περίοδο.
Ο κ. Ράις είπε χθες ότι η «επί της αρχής» συμμετοχή έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν σε 19 χώρες, κυρίως κατά τη δεκαετία του 1980. Δήλωσε άγνοια για το αν κάποια από τις χώρες αυτές ήταν ανεπτυγμένη και ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την Αργεντινή και τη Βραζιλία. Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι κατευθυντήριες γραμμές, με βάση τις οποίες λειτουργούσε τότε η «επί της αρχής» συμμετοχή, καθώς, όπως είπε, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι νέες συνθήκες. Επίμαχο σημείο εδώ είναι η υποχρέωση να επανεξετάζεται η συμμετοχή ύστερα από ένα μόνο μήνα, κάτι που –στην προκειμένη περίπτωση– δεν επαρκεί για να περάσουν οι γερμανικές εκλογές.
Ο ίδιος αρνήθηκε ότι το ΔΝΤ εγκαταλείπει ουσιαστικά το πρόγραμμα και τις αρχές του. Αντίθετα, υποστήριξε ότι η παραμονή του έστω και «επί της αρχής» διατηρεί την πίεση για ελάφρυνση του χρέους.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: