Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Το ελβετικό φράγκο στο εδώλιο του Αρείου Πάγου

Το ελβετικό φράγκο στο εδώλιο του Αρείου Πάγου

Το ελβετικό φράγκο στο εδώλιο του Αρείου Πάγου

Στον Άρειο Πάγο … στέλνει το ελβετικό «κόλπο» δανειολήπτρια με ειδικές ανάγκες. Η 57χρονη γυναίκα που προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι μία από τους 700.000 πολίτες που βρίσκονται «με τη θηλιά στον λαιμό» από τα χρέη, επειδή πριν από χρόνια έλαβαν δάνειο σε ελβετικό φράγκο.
Η 57χρονη δανειολήπτρια είναι διαζευγμένη, μητέρα μίας άνεργης κόρης 26 ετών και από το 2011 ολικά τυφλή. Το 2006, με σκοπό να αποκτήσει σπίτι 64 τ.μ. στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, ζήτησε από την τράπεζα δάνειο ύψους 150.000 ευρώ. Ως πιο συμφέρουσα λύση της προτάθηκε να συνάψει σύμβαση σε ελβετικό φράγκο, λόγω χαμηλότερου επιτοκίου και κατ’ επέκταση χαμηλότερης μηνιαίας δόσης. Συγχρόνως, σύνηψε και ασφαλιστική σύμβαση ζωής και μόνιμης ολικής ανικανότητας με τη θυγατρική της τράπεζας, όπως της προτάθηκε από την ίδια υπάλληλο της τράπεζας.
Η 57χρονη σύμφωνα με το δικόγραφο της αγωγής της- δεν έτυχε καμίας απολύτως ενημέρωσης, παρόλο που η τράπεζα υποχρεούτο σε παροχή πληροφόρησης αναφορικά με παραμέτρους και στοιχεία ως προς τον συναλλαγματικό κίνδυνο, με συγκεκριμένα αριθμητικά παραδείγματα και τρόπους προστασίας της.
Η γυναίκα βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με επιβάρυνση 55.000 ευρώ σε μόλις 5 χρόνια για δάνειο 150.000 ευρώ. Θεωρώντας αυτή την επιβάρυνση εξωπραγματική, πόσο μάλιστα αφού αποπλήρωνε τις μηνιαίες δόσεις της, η δανειολήπτρια ζήτησε δικαστική προστασία έναντι της τράπεζας, όμως το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε την αγωγή της. Ως ύστατη επιλογή για απονομή δικαιοσύνης απευθύνθηκε στον Άρειο Πάγο, όπου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο (18/09) θα εξεταστεί η υπόθεσή της.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: