Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Γάγγραινα τα “κόκκινα” δάνεια – Το σχέδιο των συστημικών τραπεζών

Γάγγραινα τα “κόκκινα” δάνεια – Το σχέδιο των συστημικών τραπεζών

Λύσεις ψάχνουν οι συστημικές τράπεζες για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, εξέλιξη η οποία αποδίδεται τόσο στη συρρίκνωση των εισοδημάτων όσο και στην παρατεταμένη αβεβαιότητα που επικρατεί στην εγχώρια αγορά τους τελευταίους μήνες.
Όπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση (NPLs) τα οποία δεν εξυπηρετούνται για περισσότερες από 90 ημέρες αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους κατά 592.000.000 ευρώ. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για στεγαστικά δάνεια, με τους δανειολήπτες να αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Πιο αναλυτικά, από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες η Alpha Bank γνωστοποίησε πως στο πρώτο τρίμηνο του 2017 τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα υποχώρησαν κατά 123.000.000 ευρώ, έναντι αύξησης 50.000.000 ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Τα δάνεια σε καθυστέρηση μειώθηκαν κατά 101.000.000 ευρώ.
Οσον αφορά τη Eurobank, τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση έφθασαν στα 154.000.000 ευρώ στο τρίμηνο. Από την άλλη πλευρά, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κινήθηκαν πτωτικά για δεύτερο συνεχές τρίμηνο, υποχωρώντας κατά 72.000.000 ευρώ.
Στην Εθνική Τράπεζα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα περιορίστηκαν για τέταρτο συνεχές τρίμηνο, κατά 200.000.000 ευρώ. Αντίθετα, δημιουργήθηκαν νέα δάνεια σε καθυστέρηση ύψους 139.000.000, κυρίως εξαιτίας επισφαλειών στα στεγαστικά δάνεια.
Η Τράπεζα Πειραιώς γνωστοποίησε πως σχηματίστηκαν νέα καθυστερούμενα δάνεια 400.000.000 ευρώ (έπειτα από πτώση τεσσάρων συνεχόμενων τριμήνων). Αυτό, όπως σημειώνει η Πειραιώς, προέκυψε «εξαιτίας δύο μεγάλων εταιρικών λογαριασμών για τους οποίους η τράπεζα αποφάσισε να ακολουθήσει πιο αυστηρή προσέγγιση».
Τραπεζικό στέλεχος μιλώντας στο «fpress» αναφέρει ότι οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια θα προχωρήσουν σε διαγραφές δανείων, πρόκειται για οφειλές ύψους 30 δισ. ευρώ, για τις οποίες έχουν σχηματιστεί υψηλά επίπεδα προβλέψεων και αργά ή γρήγορα θα τεθούν εκτός ισολογισμών, κυρίως μέσω διαγραφών και όπου είναι δυνατόν μέσω πωλήσεων σε τρίτους.
Επόμενος στόχος είναι το κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών, αυτών που έχουν τη δυνατότητα, αλλά επιλέγουν να μην πληρώνουν. Εκτιμάται ότι τα δάνεια αυτά αντιπροσωπεύουν το 25% των «κόκκινων» ανοιγμάτων, δηλαδή ανέρχονται σε περίπου 25 δισ. ευρώ.
Από εδώ και στο εξής, με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την επιτάχυνση των καταγγελιών και των νομικών ενεργειών θα σφίξει ο κλοιός για τους συγκεκριμένους οφειλέτες, οι οποίοι θα χάσουν την περιουσία τους, εάν συνεχίσουν να μην ανταποκρίνονται στις οχλήσεις των τραπεζών για ρύθμιση των χρεών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: