Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

«Γλυκαντικά» για χρέος, επενδύσεις ως επιδόρπιο για τη δόση

«Γλυκαντικά» για χρέος, επενδύσεις ως επιδόρπιο για τη δόση

«Γλυκαντικά» για χρέος, επενδύσεις ως επιδόρπιο για τη δόση

Αγώνα δρόμου κάνουν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί, ώστε η νέα πρόταση που θα κάνουν στην Ελλάδα στο Eurogroup της Πέμπτης να βελτιωθεί τόσο, ώστε να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά.
Ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσκοβισί το είπε καθαρά σε συνέντευξή του: «Δεν μπορεί να δώσουμε στην Ελλάδα την ίδια ακριβώς πρόταση με την προηγούμενη φορά, μετά από όλες τις προσπάθειές της, με το μότο “φάε ή πέθανε”. Αυτό δεν μπορεί να γίνει», δήλωσε ο επίτροπος στο γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο Reuters δήλωνε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για την οριστική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο την επόμενη εβδομάδα.
Τι εννοούν, όμως, όταν μιλούν για συμφωνία; Η συνολική συμφωνία για χρέος και πλεονάσματα έχει αποκλειστεί και πλέον Γερμανία και ΔΝΤ συμφωνούν στην αναβολή της συζήτησης για το χρέος.
Στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, η Ελλάδα θα περάσει επιτέλους τις εξετάσεις της δεύτερης αξιολόγησης.
Για να εγκριθεί, όμως, η δόση θα πρέπει και το ΔΝΤ να δηλώνει την κατ’ αρχήν ένταξη του στο ελληνικό πρόγραμμα, έστω και χωρίς χρηματοδότηση, ώστε να μπορούν τα εθνικά κοινοβούλια Γερμανίας και Ολλανδίας να εγκρίνουν τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος.
Από εδώ και πέρα ξεκινούν οι προσπάθειες των Ευρωπαϊκών θεσμών που εξελίσσονται όλες αυτές τις ημέρες για τη βελτίωση μιας τέτοιας συμφωνίας.
Σε ό,τι αφορά την ένταξη του ΔΝΤ προσπαθούν σε συνεργασία και με το Ταμείο να βρουν μια λύση που να αναιρεί ή να αναστέλλει την επίπτωση από μια αρνητική έκθεση βιωσιμότητας που θα υποχρεούται να επισυνάψει στο πρόγραμμα που θα υπογράψει για την Ελλάδα.
Το Ταμείο, με τη σειρά του, ζητά για να καθυστερήσει την έκθεση του να έχει ένα σαφή οδικό χάρτη τόσο χρονικά, όσο και ποιοτικά για τη συμφωνία των μέτρων για το χρέος.
Σε ό,τι αφορά τη διατύπωση για την κατάληξη της συζήτησης των μέτρων για το χρέος καταβάλλονται προσπάθειες να υπάρξει κάποια πιο αναλυτική περιγραφή τους στο κείμενο της κοινής θέσης του Eurogroup.
Σε αυτό χρειάζονται τη συμφωνία και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Θέλουν, επίσης, να εκμεταλλευτούν τη σταυροφορία υπέρ της Ελλάδας που έχει ξεκινήσει ο νέος Γάλλος υπουργός Οικονομικών, κ. Μπρουνό Λε Μερ μέσω των επαφών που είχε τις προηγούμενες μέρες με τους ομολόγους του τω μεγάλων οικονομικών της Ευρωζώνης και της Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο κ. Λε Μερ προωθεί της Γαλλική λύση για ρήτρα ανάπτυξης σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.
Αν δηλαδή η Ελλάδα έχει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης να αποπληρώνει κανονικά το χρέος της, ενώ όταν βρίσκεται σε ύφεση να γίνονται διευκολύνσεις.
Τη Δευτέρα, ο Γάλλος υπουργός θα βρεθεί στην Αθήνα όχι μόνο για ενημερώσει για τη λύση, αλλά και για ένα άλλο μεγάλο θέμα.
Ένα αναπτυξιακό πακέτο που θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα, στο οποίο συμφωνεί απολύτως και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Το πακέτο αυτό υποστηρίζει απολύτως και η ΕΕ και θέλει να υπάρχει και γι’ αυτό συζήτηση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Τέλος, αισιόδοξος για το ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές, έστω και δοκιμαστικά μέσα στον χρόνο ή το αργότερο το 2018 εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο επικεφαλής του ESM, κ. Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Εάν η Ελλάδα παραμείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά, θα μπορέσει να εκδώσει και πάλι τα πρώτα κρατικά ομόλογα, ίσως ήδη την τρέχουσα χρονιά ή το αργότερο το 2018», εκτιμά ο επικεφαλής του Ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα Bild που κυκλοφορεί σήμερα Σάββατο.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, o Γερμανός οικονομολόγος ζητά να ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, στο πλαίσιο του τρέχοντος τρίτου προγράμματος στήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: