Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Βουλή: Θύελλα αντιδράσεων για τα προαπαιτούμενα

Βουλή: Θύελλα αντιδράσεων για τα προαπαιτούμενα

Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2017 12:36
 
UPD:13:12
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επέλεξε να λάβει τον λόγο ως βουλευτής και είπε πως «όλοι γνωρίζουν ότι, ευτυχώς, η διαδικασία της συζήτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση έχει πάρει πολυπαραγοντικό και διεθνή χαρακτήρα».
Θυελλώδης είναι ήδη η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, στην οποία συζητούνται και ψηφίζονται σήμερα τα τελευταία προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Τα προαπαιτούμενα κατατέθηκαν την Πέμπτη με τροπολογίες στο σχέδιο νόμου «Κύρωση της τροποποιημένης Συμφωνίας για την Ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο», ενώ δεν αποκλείεται σήμερα να έρθει στη Βουλή και νέο πακέτο τροπολογιών. 
Με την έναρξη της συνεδρίασης ο προεδρεύων Τάσος Κουράκης ανακοίνωσε τη διαδικασία με την οποία θα εξελιχθεί η συζήτηση.  Ο κ. Κουράκης επισήμανε ότι επειδή πρόκειται για κύρωση συμφωνίας μπορεί να λάβουν το λόγο μόνο οι αντιλέγοντες. Ωστόσο με βάση και την απόφαση της Διάσκεψης των προέδρων πρότεινε στο Σώμα να λάβουν το λόγο οι εισηγητές, οι ειδικοί αγορητές και να ανοίξει ένας κατάλογος ομιλητών βουλευτών κατ΄ αναλογία της δύναμης των κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση στόχος, όπως είπε να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση περί τις 17:00. 
«Είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν μπορεί να συμφωνήσει με την προτεινόμενη διαδικασία ούτε και με τις τροπολογίες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας και κατήγγειλε ότι παραβιάζεται το άρθρο 87 παρ. 2 του Κανονισμού που επιβάλλει την κατάθεση τροπολογιών προ τριών ημερών αλλά και το Σύνταγμα διότι πρόκειται περί ασχέτων τροπολογιών και επειδή υπάρχει προσθήκη τροπολογιών σε διεθνείς συνθήκες.
«Έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια πράγματα που δεν προξενούν υπερηφάνεια στη Βουλή και στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Σε όλα όμως υπάρχουν όρια. Η εμφάνιση τροπολογιών που εισάγονται αποτελούν την πλήρη γελοιοποίηση του κοινοβουλίου, αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι είμαστε υποτελείς να το πει», πρόσθεσε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε ότι η σημερινή διαδικασία είναι εξευτελιστική, παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό και ζήτησε να ανοίξει κατάλογος ομιλητών, ώστε να γίνει διεξοδική συζήτηση.
«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι φέρνει μια κατάπτυστη διαδικασία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «δρομολογεί νέες περικοπές στις συντάξεις, οδηγεί σε νέες απώλειες τους συνταξιούχους, παραπέμπει στις καλένδες το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω καρατόμηση του αφορολόγητου, διευκολύνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς».
«Τα μέτρα αποτελούν μέρος του 4ου μνημονίου, αποτελούν τα προαπαιτούμενα για τη διαχείριση του χρέους και είναι φανερό ότι τις όποιες διευκολύνσεις θα τις πληρώσει και πάλι η λαϊκή οικογένεια, αυτοί οι στόχοι υπηρετούν μόνο το κεφάλαιο και τις μονοπωλιακούς ομίλους», συνέχισε και πρόσθεσε ότι η συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση είναι αντεργατική και αντιλαϊκή.
Είπε ακόμη ότι καταπατά τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να μην γίνει συζήτηση στη Βουλή. «Ο κατήφορος δεν έχει όριο. Την επόμενη φορά ας κάνετε και μια εικονική συνεδρίαση δια περιφοράς. Το ΚΚΕ καταψηφίζει δεν νομιμοποιεί τις πραξικοπηματικές διαδικασίες και αποχωρεί», κατέληξε. 
«Εδώ πρόκειται για την απόλυτη κοινοβουλευτική ταπείνωση και αντιμετωπίζετε τους βουλευτές σας σαν κοπάδι με ψάρια και τους βάζετε να ψηφίσουν μέτρα που θα επηρεάσουν τη ζωή μας για χρόνια», ανέφερε, απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.
«Είμαστε αντίθετοι στη διαδικασία που έχετε επιλέξει για να φέρετε τα ρέστα του μνημονίου, και ζητάμε να ανοίξετε κατάλογο», σημείωσε και χαρακτήρισε «σκαμπίλια για τους Έλληνες», αυτά που φέρνει η κυβέρνηση.
«Ακούω προσεκτικά τις ενστάσεις και αντιρρήσεις, σε αρκετά συμφωνώ αλλά επίσης πρέπει να συμφωνήσουμε ότι από το 2010 το κοινοβούλιο τελεί σε καθεστώς εξαίρεσης», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και πρόσθεσε: «Να μιλήσουμε με πολιτικό πραγματισμό, η κυβέρνηση θέλει να εξαντλήσει τα προαπαιτούμενα για να πάμε σε καθαρό διαπραγματευτικό πεδίο στο Εurogroup. Ήδη εξελίσσονται έντονες διπλωματικές πρωτοβουλίες για να πάμε σε κάποια αρχή ξέφωτου για τη χώρα. Αυτή είναι η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και είναι διαφανής και δημόσια. Δεν είναι κάτι καινούργιο».
Ο κ. Ξυδάκης ανέφερε ότι τα προαπαιτούμενα ετέθησαν τελευταία στιγμή από τους δανειστές και επισήμανε ότι για την κυβέρνηση θα ήταν εν τέλει ευκολότερο να περάσουν στο προηγούμενο πακέτο μέτρων, αλλά ετέθησαν από τους θεσμούς για τις δικές τους σκοπιμότητες.
«Θα αφήσουμε πέντε ουρές να υπονομεύσουν την μείζονα πολιτική προσπάθεια; Κάνω έκκληση στο νου στη λογική στο όνομα ενός πολιτικού πραγματισμού», συμπλήρωσε.
«Είναι ντροπή αυτό που γίνεται. Σας έχουν καταλάβει οι δανειστές και σας έχουν βάλει στην ίδια κατηγορία με τους προηγούμενους υποστηρίζετε ότι είστε καθαροί αλλά δεν βλέπουμε καμία απολύτως αλλαγή, έχουμε καταντήσει να προχωράμε μόνο με επείγον και κατεπείγον», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.
«Έχει σημασία τα κόμματα που κυβέρνησαν 40 χρόνια να θυμηθούν ποιος έφερε τη χώρα σε αυτό το σημείο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και πρόσθεσε: «Να μιλήσετε καθαρά. Να είμαστε αδύναμος κρίκος, στις 15 στο Εurogroup και στις 22 στη σύνοδο Κορυφής; Μιλήστε έντιμα, θέλετε να μην τα ψηφίσετε; Δεν απολογούμεθα σε αυτούς που λεηλάτησαν τη χώρα 40 χρόνια, είμαστε εδώ με απόλυτη διαφάνεια».
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που επέλεξε να λάβει τον λόγο ως βουλευτής, αναφέρθηκε στην ουσία και τη διαδικασία για τη σημερινή εξέλιξη στη Βουλή. «Επειδή ακούστηκαν εκφράσεις περί γελοιοποίησης, είναι προφανές ότι η σιωπή δεν είναι χρυσός και πρέπει να τοποθετούμαστε επί της ουσίας. Χθες μάλιστα σε μια καλή συνεδρίαση της Διάσκεψης, που το κλίμα της δεν έχει καμία σχέση με κάποιες διαρροές, δόθηκαν εξηγήσεις, άσχετα αν αντικρούστηκαν από τους βουλευτές, αλλά δόθηκαν και πιστοποιήθηκε κατά πλειοψηφία ότι πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία. Δεν έχει κανένα νόημα να ανατρέξουμε για να πούμε πόσα και ποιοι τα έκαναν, σε σχέση με τις διαδικασίες του κοινοβουλίου, που σε όλο το παρελθόν διάστημα, έχουν πληγεί», τόνισε.
Ως προς την ουσία, ο πρόεδρος της Βουλής είπε πως «όλοι γνωρίζουν ότι, ευτυχώς, η διαδικασία της συζήτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση έχει πάρει πολυπαραγοντικό και διεθνή χαρακτήρα».
«Ευτυχώς», επέμεινε, «αποδεικνύονται σήμερα όλα αυτά που είτε εικάζαμε είτε ξέραμε, αντιθέσεις δηλαδή, πολιτικές αντιπαραθέσεις, τρικλοποδιές» από την πλευρά των δανειστών.
«Γνωρίζουμε ότι για την παρούσα διαδικασία λοιπόν, γίνεται μια εξαιρετική προσπάθεια από την κυβέρνηση και ενώ εξελίσσεται αυτή η διεθνής συζήτηση που αφορά ακόμη και την αρχιτεκτονική της Ευρώπης επ' αφορμή της Ελλάδας. Γνωρίζουμε ότι εξελίσσεται και είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι στην κατεύθυνση η χώρα σε ορατό διάστημα να προχωρήσει και στην έξοδο στις αγορές και στην τακτοποίηση του χρέους, διότι η ελληνική οικονομία, διεθνώς αναγνωρίζεται κιόλας, ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση που χωρίς επιπλέον μέτρα, πρέπει να προχωρήσει και να έχει ένα καλό οδικό χάρτη με βάση αυτά που έχουν προδιαγραφεί», κατέληξε ο κ. Βούτσης. 
«Αυτή την κατάφωρα αντισυνταγματική διαδικασία ανέλαβε να υπερασπιστεί ο πρόεδρος της Βουλής αντί για την κυβέρνηση η οποία βρίσκεται σε ύστατο στάδιο εξευτελισμού», σχολίασε ο Μάκης Βορίδης και έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας, επικαλούμενος και τη γνώμη του ελεγκτικού συνεδρίου για το ζήτημα των συντάξεων.
«Είναι οικτρή αυτή η διαδικασία που έχετε επιλέξει. Εγώ δεν σας λέω ότι είναι καλή πρακτική οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Αλλά γίνεται συζήτηση στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και είναι διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Να αποσύρετε αυτές τις διατάξεις. Προσπαθούν να υφαρπάξουν την απόφαση του κοινοβουλίου και να συγκαλύψουν τον εξευτελισμό του κοινοβουλίου», συμπλήρωσε. 
Τα προαπαιτούμενα
Ως η πλέον επίμαχη αναμένεται να αναδειχθεί η διάταξη που αναφέρεται στο πάγωμα των συντάξεων μέχρι και το 2022, η οποία προβλέπει ότι αυξήσεις στις συντάξεις θα μπορεί να δοθούν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά.
Στην αιχμή της αντιπαράθεσης αναμένεται να βρεθεί και η τροπολογία με την οποία η αναστολή των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης αποσυνδέεται από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, καθώς προβλέπεται ότι αυτή θα ισχύσει έως την 20.8.2018 υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος.
Στις υπόλοιπες τροπολογίες επανακαθορίζεται ο τρόπος δανειοδότησης των κομμάτων και αποσαφηνίζεται ότι το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης που μπορεί να εκχωρηθεί ή ενεχυριαστεί, ως εξασφάλιση για τη χορήγηση δανείου, δεν μπορεί να υπερβαίνει είτε το σύνολο της ετήσιας χρηματοδότησης που δικαιούται ένα κόμμα κατά το οικονομικό έτος κατά το οποίο χορηγείται δάνειο, είτε ως ποσοστό αυτής που υπερβαίνει το 50% της εκάστοτε ετήσιας χρηματοδότησής τους.
Με άλλη τροπολογία επέρχονται αλλαγές στη διατύπωση, που δεν μεταβάλουν την ουσία ψηφισμένης διάταξης για το αφορολόγητο, η οποία αναφερόταν στην ενδεχόμενη μεταφορά της μείωσης από 1.1.2019 και όχι από 1.1.2020 στην περίπτωση που δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι.
Επίσης, με τροπολογία επέρχονται αλλαγές και στις διατάξεις για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το τέλος χρήσης των συστημάτων για τη διενέργεια ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή.

Eυκλ. Τσακαλώτος: Θέλουμε περισσότερη σαφήνεια επί των μέτρων

Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2017 12:52
 
UPD:13:06
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με την υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου
Μία συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων επιθυμεί η κυβέρνηση, όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, όπου συζητούνται οι τροπολογίες για τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα.
«Επιδιώκουμε περισσότερη σαφήνεια επί των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου στο Eurogroup να έχουμε μία συμφωνία, η οποία θα βοηθήσει τη χώρα να επιστρέψει στις αγορές» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, υποστήριξε ότι το προσεχές Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα είναι καίριας σημασίας για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
naftemporiki.gr

Στην Ολομέλεια τα τελευταία προαπαιτούμενα

Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2017 08:58
 
UPD:08:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Σήμερα το απόγευμα θα τεθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια οι τροπολογίες με τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, οι οποίες κατατέθηκαν χθες το βράδυ στο νομοσχέδιο για την «Κύρωση της τροποποιημένης συμφωνίας για την ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο».
Στις 10:00 θα αρχίσει στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Αλιεία, στο οποίο εντάσσονται οι τροπολογίες, με τον βασικό προγραμματισμό να ορίζει τη λήξη της συζήτησης στις 17:00, προκειμένου έως τις 18:00 να έχουν ολοκληρωθεί οι ονομαστικές ψηφοφορίες, εφόσον υποβληθούν αντίστοιχα αιτήματα.
Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται θυελλώδης, καθώς τα κόμματα εξέφρασαν την απόλυτη αντίθεσή τους τόσο για τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να κατατεθούν τα προαπαιτούμενα (ως τροπολογίες) όσο και για τον περιορισμένο χρόνο της συζήτησης (με κατεπείγουσες διαδικασίες).
Οι πέντε προαπαιτούμενες ρυθμίσεις, των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών αφορούν αντιστοίχως:
  • στην απαγόρευση να τεθεί ως ενέχυρο για τραπεζικό δανεισμό πολιτικού κόμματος η μελλοντική του κρατική χρηματοδότηση και επίσης στην υποχρέωση υποψήφιων βουλευτών και ευρωβουλευτών να γνωστοποιούν στην αρμόδια επιτροπή ελέγχου το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, μέσω του οποίου διακινούνται τα έξοδα και οι δαπάνες του.
  • στην παράταση έως το τέλος του 2022 της έναρξης ισχύος της προσαύξησης των συντάξεων
  • στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και συγκεκριμένα: η αναστολή των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης αποσυνδέεται από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), καθώς προβλέπεται πως αυτή θα ισχύσει έως την 20.08.2018, υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. Ορίζεται ότι ισχύουν έως το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, (αντί για όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής).
  • στους όρους λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμού και σε τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
  • σε αλλαγές στη διατύπωση της διάταξης για το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Στη Βουλή οι τροπολογίες για πάγωμα συντάξεων και εργασιακά 

Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 19:49
 
UPD:23:01
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS
Συνολικά, κατατέθηκαν πέντε τροπολογίες το περιεχόμενο των οποίων συμφωνήθηκε με τους δανειστές στο πλαίσιο της συζήτησης για την ολοκλήρωση της λίστας με τα 140 προαπαιτούμενα.
Με πρόσθετη απώλεια εισοδήματος της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ ισοδυναμεί η τροπολογία για το «πάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις και κατά το 2022. Το περιεχόμενο των τροπολογιών συμφωνήθηκε με τους δανειστές στο πλαίσιο της συζήτησης για την ολοκλήρωση της λίστας με τα 140 προαπαιτούμενα.
Συνολικά, κατατέθηκαν πέντε τροπολογίες το περιεχόμενο των οποίων συμφωνήθηκε με τους δανειστές στο πλαίσιο της συζήτησης για την ολοκλήρωση της λίστας με τα 140 προαπαιτούμενα.
Η πρώτη τροπολογία αφορά στο πάγωμα των συντάξεων και για το 2022, η δεύτερη τροπολογία σχετίζεται με τον χρόνο αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων ενώ η 3η αναδιατυπώνει τη διάταξη που επιτρέπει την επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου όχι από το 2020 όπως προβλέπεται κανονικά αλλά από το 2019. Οι υπόλοιπες δύο τροπολογίες, αφορούν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.
Όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση της τροπολογίας για το πάγωμα των συντάξεων: «Μετατίθεται για την 1/1/2023 από την 1/1/2022 που ισχύει, η έναρξη αναπροσαρμογής των κύριων συντάξεων βάσει των οριζόμενων συντελεστών (δηλαδή του ΑΕΠ και του δείκτη τιμών καταναλωτή). «Από τον κρατικό προϋπολογισμό προκύπτει εξοικονόμηση δαπάνης για το οικονομικό έτος 2022 ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ»
Στην τροπολογία για τα εργασιακά, αναφέρεται ότι «με την υπόψη τροπολογία ορίζεται ότι ισχύουν έως το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής (αντί για την υφιστάμενη διατύπωση που λέει για όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής):
1. Η διάταξη σύμφωνα με την οποία η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας και
2 .Η αναστολή των διατάξεων σχετικά με τη δυνατότητα επέκτασης και κήρυξης ως γενικώς υποχρεωτικής με υπουργική απόφαση, συλλογικής σύμβασης εργασίας η οποία δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή επαγγέλματος.
Η τρίτη τροπολογία αναδιατυπώνει το άρθρο 15 που θέτει τις προϋποθέσεις πρόωρης μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2019. 
Οι υπόλοιπες δύο αφορούν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
Ειδικότερα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
1.Το τέλος χρήσης των συστημάτων για τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή, προσαρμόζονται δε ανάλογα οι επιμέρους ρυθμίσεις του Κώδικα για την πρόοδο της διαδικασίας του πλειστηριασμού μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων του υπερθεματιστή.
2.Εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ο υπάλληλος του πλειστηριασμού αποδίδει το τέλος χρήσης στον οικείο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο του οποίου αυτός είναι μέλος. Μέρος δε του ανωτέρω ποσού που καθορίζεται με υπουργική απόφαση, αποδίδεται από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙΚ.), εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.
3.Επαναπροσδιορίζεται το περιεχόμενο της προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των ειδικότερων όρων λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών, με την οποία καθορίζονται το ύψος και ο τρόπος καθορισμού, επιμερισμού, είσπραξης και απόδοσης του τέλους χρήσης των συστημάτων, αναπροσαρμογής του τέλους χρήσης και του μέρους αυτού που αποδίδεται στο ΤΑ.Χ.ΔΙΚ. καθώς κα κάθε άλλο συναφές θέμα.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, επανακαθορίζονται οι νομικοί περιορισμοί, σχετικά με τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί  η χρηματοδότησή τους από το κράτος ως ενέχυρο για τραπεζικό δανεισμό.
Με την τροπολογία απαγορεύεται όχι μόνο η εκχώρηση ή ενεχυρίαση ποσοστού πάνω από το 50% της κρατικής χρηματοδότησης του τρέχοντος οικονομικού έτους, όπως ισχύει σήμερα, αλλά και να εκχωρείται ή να ενεχυριάζεται η κρατική χρηματοδότηση που αφορά σε οικονομικό έτος μεταγενέστερο του έτους χορήγησης του δανείου.
Η ίδια τροπολογία καθιστά υπόχρεο τον (υποψήφιο) βουλευτή και ευρωβουλευτή για την γνωστοποίηση στην αρμόδια επιτροπή ελέγχου του ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού, μέσω του οποίου διακινούνται τα έξοδα και οι δαπάνες του. Μέχρι σήμερα την υποχρέωση αυτή είχαν τα τραπεζικά ιδρύματα.  

Με συνοπτικές διαδικασίες ο διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ

Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2017 11:05
 
UPD:11:54
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου άκουσαν έντονη κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Άκουσαν ότι ήταν λάθος που η κυβέρνηση σήκωσε τόσο ψηλά τον πήχη της διευθέτησης του χρέους και για άλλη μία φορά πέρασε από κάτω, ότι ήταν λάθος η προσπάθεια για success story, ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να κάνει επικοινωνιακή διαχείριση στην πλάτη τους, κ.ο.κ..
Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr
«Ερ. Κύριε βουλευτά, θα ψηφίσετε τα μέτρα; Απ. Καιρό είχα να ακούσω αυτό το αστείο…». Αυτός ήταν ο σύντομος -αλλά ενδεικτικός για το κλίμα που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- διάλογος ανάμεσα σε δημοσιογράφο και βουλευτή που συμμετείχε στη χθεσινή ενημέρωση των βουλευτών από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Η ερώτηση αφορούσε τα μέτρα που κατατέθηκαν χθες ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφορούν φορολογικά και εργασιακά θέματα και είναι τα τελευταία που εκκρεμούσαν για το τυπικό κλείσιμο των υποχρεώσεων της β΄ αξιολόγησης.
Οδηγεί όμως παράλληλα και στο συμπέρασμα ότι παραγωγή πολιτικής και εσωκομματικός διάλογος με πραγματικούς όρους δεν υφίσταται πλέον στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος. Αυτό αφορά το «αστείο» που ανέφερε ο εν λόγω βουλευτής. Αποτελεί εδραιωμένη πεποίθηση σε κυβέρνηση και κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η έκφραση διαφωνίας αποτελεί αυτομάτως και εμπόδιο στη συνέχιση της κυβερνητικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ. 
Η προσπάθεια πάντως των δύο υπουργών να κάνουν κάποιες τονωτικές ενέσεις στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον απέτυχε. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου άκουσαν έντονη κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Άκουσαν ότι ήταν λάθος που η κυβέρνηση σήκωσε τόσο ψηλά τον πήχη της διευθέτησης του χρέους και για άλλη μία φορά πέρασε από κάτω, ότι ήταν λάθος η προσπάθεια για success story, ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να κάνει επικοινωνιακή διαχείριση στην πλάτη τους, κ.ο.κ..
Από την πλευρά του, σύμφωνα με παρευρισκόμενους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αναμένει μία θετική διατύπωση από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ενώ διαφώνησε με όσους έχουν ξεγραμμένο το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στο QE.
Η κ. Αχτσιόγλου φέρεται να καθησύχασε κάποιους που ρωτούσαν επίμονα αν είναι αληθής η πληροφορία ότι οι θεσμοί σκοπεύουν να μην επιτρέψουν την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, λέγοντας ότι η εξαγγελία αυτή έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: