Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Ποια ακίνητα «ξεσκαρτάρει» το Δημόσιο

Ποια ακίνητα «ξεσκαρτάρει» το Δημόσιο

Συγκροτείται ειδική επιτροπή για την αξιοποίηση των ακινήτων

Ποια ακίνητα «ξεσκαρτάρει» το Δημόσιο
Στο «σφυρί» βγάζει η κυβέρνηση εκατοντάδες ακίνητα που περιλαμβάνονται στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών καθώς επίσης και στα αρχεία ακίνητης περιουσίας των υπολοίπων υπουργείων αποφάσισε η κυβέρνηση.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτου συγκροτείται μια ειδική Ομάδα Εργασίας, η οποία αναλαμβάνει την αποστολή να εντοπίσει στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας όλα εκείνα τα ακίνητα τα οποία μπορούν να θεωρηθούν κατάλληλα για αξιοποίηση.
Η ομάδα αυτή αποτελείται από 39 άτομα, στελέχη διάφορων υπουργείων και υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Τουρισμού, του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ακόμα και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν εδώ και χρόνια ότι αυτές οι συναρμοδιότητες αποτελούν πολλές φορές τη ρίζα του κακού.
Η ειδική ομάδα καλείται να πετύχει αυτό το οποίο δεν έχουν καταφέρει όλες οι προηγούμενες προσπάθειες, αντίστοιχων ομάδων και επιτροπών. Να ξεκαθαρίσουν το τοπίο στην ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και, εν συνεχεία, να αναδείξουν εκείνες τις περιπτώσεις που είτε μεμονωμένα είτε σε «δέσμες» μπορούν να φέρουν έσοδα στα ταμεία.
Τα κριτήρια έρευνας και εντοπισμού ακίνητων αφορούν χαρακτηριστικά θέσης, είδος και μέγεθος ακινήτου, επιτρεπόμενες χρήσεις, κατάσταση, τρέχουσα χρήση και προσβασιμότητα.
Ως προς το επίπεδο ωριμότητας του ακινήτου, μπορούν να αναζητούνται στοιχεία που αφορούν τίτλους ιδιοκτησίας, πολεοδομικά στοιχεία, αρχαιολογικές και περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, πράξεις χαρακτηρισμού Δασαρχείου, ύπαρξη καθορισμού αιγιαλού, κατοχή από άλλους, ιδιοκτησιακές αμφισβητήσεις.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τελευταία προσπάθεια καταγραφής των ακινήτων του Δημοσίου, για το 22,75% υπάρχουν ελλιπή στοιχεία, που δεν τεκμηριώνουν την ακριβή θέση και το μέγεθος του ακινήτου, ένα μικρό ποσοστό 2,39% είναι αμφίβολο ενώ το 40,04% είναι καταπατημένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: