Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Ο ΑΔΜΗΕ προειδοποιεί: Ορατός ο κίνδυνος για μπλακάουτ

Ο ΑΔΜΗΕ προειδοποιεί: Ορατός ο κίνδυνος για μπλακάουτ

Μεγαλύτερος από ποτέ είναι ο κίνδυνος μπλακάουτ στη χώρα.
Στη μελέτη επάρκειας ισχύος για την περίοδο 2017 – 2027 ο ΑΔΜΗΕ βλέπει όχι έναν αλλά πολλούς… κινδύνους μπλακάουτ στο σύστημα ηλεκτροδότησης, αν και πριν περίπου ένα χρόνο σε αντίστοιχο κείμενο για τα έτη 2017-2023 εκτιμούσε ότι μέχρι και το 2019 το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να ικανοποιήσει επαρκώς τη ζήτηση.
Κοινό στοιχείο και των δύο μελετών είναι πως τη διετία 2020-2021 λόγω της ταυτόχρονης απόσυρσης των μονάδων λιγνιτικής παραγωγής των δύο ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου «δηµιουργείται κίνδυνος για την επάρκεια του συστήµατος». Η φετινή έκθεση μάλιστα προσθέτει ακόμη για τα συγκεκριμένα έτη πως «ιδίως υπό δυσμενείς συνθήκες η αξιοπιστία του συστήµατος ηλεκτροπαραγωγής µπορεί να χαρακτηριστεί ως ανεπαρκής, παρά τη συµβολή των διασυνδέσεων».
Η μελέτη του ΑΔΜΗΕ καταλήγει, μεταξύ άλλων, στο εξής συμπέρασμα: «Η επάρκεια του συστήµατος ηλεκτροπαραγωγής κατά την επόµενη δεκαετία θα εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από τη συµβολή των διασυνδέσεων. Εφόσον είναι εφικτές εισαγωγές ενέργειας στα επίπεδα των περασµένων ετών, φαίνεται ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων το σύστηµα θα µπορεί να αντεπεξέλθει επαρκώς στις απαιτήσεις της ζήτησης» σημειώνει και προσθέτει την αδυναμία της κάλυψης των αναγκών ηλεκτροδότησης χωρίς τις εισαγωγές ρεύματος: «Αντιθέτως, σε συνθήκες αυτόνοµης λειτουργίας η αξιοπιστία του συστήµατος κρίνεται ανεπαρκής στην πλειονότητα των περιπτώσεων».
Την ίδια στιγμή, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι «στις αρχές του 2022 η καινούργια μονάδα Πτολεμαΐδα V θα αντισταθμίσει τις απώλειες της απόσυρσης των ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου», κρούουν όμως τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση καθυστέρησης: «Τυχόν καθυστέρηση στην ένταξη της νέας αυτής µονάδας θα έχει δυσµενείς επιπτώσεις στην επάρκεια του συστήµατος, ενώ ο αυξηµένος κίνδυνος µη επαρκούς κάλυψης της ζήτησης θα παραµένει και µετά τη διετία 2020-2021, µέχρι την ένταξή της».
Με βάση ειδικό δείκτη με τον οποίο ο ΑΔΜΗΕ μετράει την επάρκεια ισχύος στα σενάρια που κάνει για την επάρκεια ισχύος χωρίς διασυνδέσεις προκύπτει ότι οι ώρες διακοπών ηλεκτροδότησης μπορεί να φτάσουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες φέτος τις 12 ώρες ετησίως, το 2018 τις 20, το 2020 τις 237 ώρες και το 2021 τις 173 ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: